Personal tools

ANP 11 02 1998

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Amsterdam start volgend jaar met elektronisch stemmen

Terwijl de meeste Nederlanders al lang op een knopje drukken, moeten Amsterdammers het bij de komende verkiezingen nog met het rode potlood doen. De hoofdstad start naar verwachting volgend jaar bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten een proef met stemcomputers.

Hoeveel gemeenten al zijn overgestapt op elektronisch stemmen, staat nergens geregistreerd, maar volgens deskundigen zijn het er veel. Amsterdam loopt achter omdat in de hoofdstad meerdere stemmingen tegelijk kunnen plaatsvinden, vertelt H. Klijsen van het kiesregister Amsterdam.

De hoofdstad moet er rekening mee houden dat er naast gemeenteraads- en stadsdeelraadsverkiezingen ook referenda gehouden kunnen worden. De stemmachines die tot nu toe in de omloop waren, konden dat niet aan.

Inmiddels zijn er een nieuwe stemcomputers op de markt waarmee dat wel kan. Deze apparaten hebben geen knopjes, maar een zogenoemd touch-screenscherm. Een De Kiesraad heeft een van de leveranciers onlangs blij gemaakt met een voorwaardelijke goedkeuring. Dit betekent dat het vooralsnog alleen voor de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen mag worden gebruikt.

Vier Nederlandse gemeenten gaan er de komende verkiezingen al mee aan de slag. Amsterdam moet nog een beslissing nemen over de aanschaf van de machines. Volgens Klijsen kosten ze 7000 gulden per stuk. Hij hoopt bij de verkiezingen voor de provinciale staten in maart 1999 proef te kunnen draaien in een paar stadsdelen. Wellicht dat de Amsterdammers na het millennium dan ook hun rode potloodjes kunnen weggooien.

Wij