Personal tools

ANP 17 03 1998

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Goes verkiest rood potlood boven stemcomputer

Inwoners van Goes stemmen bij de Kamerverkiezingen op 6 mei weer met het oude vertrouwde rode potlood. De achttien stemcomputers die de gemeente onlangs voor 160.000 gulden kocht, blijven voorlopig in de kast.

Goes was een van de vier gemeenten in Nederland die bij de gemeenteraadsverkiezingen op 4 maart een nieuw soort stemcomputer gebruikte. De kiezers konden de kandidaat van hun keuze op het scherm aantippen. Dat leek allemaal gemakkelijker dan het in werkelijkheid was. De apparatuur verwerkte de gegevens zo langzaam dat wachttijden van soms meer dan een uur ontstonden. Sommige kiezers vonden dit te lang en keerden huiswaarts.

Ook was vaak extra uitleg over de werking van de machines nodig, waardoor de privacy tijdens het stemmen in het geding kwam. Twee stemcomputers bleken na veel gesleutel bovendien pas na middernacht hun gegevens te willen prijsgeven.

Leverancier Vuga Systemen uit Zoetermeer heeft de gemeente Goes aangeboden voor de komende verkiezingen tien extra computers te leveren. Maar de gemeente wacht ermee tot uit het gebruik in de andere drie gemeenten blijkt dat de apparatuur de kinderziekten te boven is.

In Gorinchem, Bunschoten en Medemblik leverden de stemcomputers voor zover bekend geen problemen op. Een delegatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken die Gorinchem bezocht was zelfs enthousiast over de klantvriendelijkheid van de methode.

Wij