Personal tools

Algemeen Dagblad 04 05 1994

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Het rode potlood heeft zijn langste tijd gehad

GROENLO - Haperende stemcomputers en overvolle stembussen waren de belangrijkste problemen waarmee de stembureaus gisteren te maken kregen.

Medewerkers van de Nederlandse Apparatenfabriek (Nedap) in Groenlo, producent van stemcomputers, moesten gisteren in stemlokalen in Tilburg en Zaanstad defecte stemmachines vervangen door reserve-exemplaren. Ook in Den Haag werd vervangende apparatuur geplaatst.

Nedap had een begeleidingsteam klaarstaan om problemen het hoofd te bieden. Volgens teamleider N. Mulder, diende het eerste geval zich direct om 8.00 uur aan. "In Wisch functioneerde het geheugen van een stemcomputer niet goed. Kiezers in dat bureau konden pas later terecht om hun stem uit te brengen. In Brunssum deed zich een euvel voor met een toetsenbord, dat vrij snel kon worden verholpen.'

Volgens Mulder hebben de leden van de stembureaus vergeleken met voorgaande verkiezingen veel beter met de computers leren omgaan. "Men went aan het omgaan met stemmachines. De kennis ervan neemt ook toe'. Hij schat dat gisteren meer dan 6 miljoen van de 11 miljoen kiesgerechtigden elektronisch stemden. "Dat is een forse toename in vergelijking met vorige jaren. Ik verwacht dat in 2000 stemmen met het rode potlood tot het verleden behoort.'

In plaatsen waar nog op de ouderwetse manier werd gestemd, raakten de bussen veel te snel vol door het grote stembiljet. "Als gevolg van onze prachtige democratie past het stembiljet niet door de gleuven van de stembussen', merkte een lid van een stembureau in Hoogezand-Sappemeer op. Ook in Zeeland waren er problemen. De Overijsselse gemeente Zwartsluis leende de oude stembussen van Staphorst, omdat de eigen bussen overvol raakten. Ook in Steenwijk dreigde een tekort aan stembussen, maar daar vond men in de kelder van het gemeentehuis nog wat oude stembussen.

Wij