Personal tools

Algemeen Dagblad 22 04 1998

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Zelfs de stemcomputer zou het moeten doen

Rotterdam - Stemmen kan op vier manieren. Traditioneel met een rood potlood op een biljet, met een stemmachine, een stemautomaat en met een stemcomputer.

Alleen het stemmen met potlood en papier ging bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart traag maar probleemloos. Hoewel, toen in Amsterdam de resultaten van de met de hand getelde stembiljetten in de computer moesten worden gestopt, ging het ook daar mis. Daardoor lieten de voorlopige uitslagen langer dan normaal op zich wachten.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer laat de elektronica ons niet meer in de steek, bezweren de gemeenten. "Nou ja, dat hopen we eerlijk gezegd meer dan dat we daar overdreven zeker van zijn', bekent D. van Twillert van de gemeente Bunschoten-Spakenburg. "Als het nu weer fout gaat, zwaait er wat voor de leverancier in Zoetermeer. In maart moesten we 's nachts naar Zoetermeer om de mensen daar de uitslag van de verkiezingen uit de computers te laten halen. Het lullige was dat we het zelf ook hadden gekund als er maar geinstrueerd personeel was geweest. Dadelijk hebben we drie speciaal opgeleide ambtenaren, ons eigen Wegenwacht-team zeg maar, dat kan optreden bij storingen.'

Bunschoten beschikte in maart over tien ultra-moderne stemcomputers, waarbij wordt gestemd door met de vinger op een computerscherm te drukken: een keer voor de partijkeuze, een keer voor de kandidaat en een keer voor een akkoordverklaring. Vooral doordat de meeste mensen pas na etenstijd kwamen stemmen en vreemd tegen de computers aankeken, ontstonden er lange rijen. Er is besloten nog acht stemcomputers te kopen. In vrijwel alle stembureaus komen nu twee van die apparaten te staan, zodat files worden vermeden. Extra kosten: bijna 10.000 gulden per stemcomputer. Goes besloot aanvankelijk de ultramoderne stemcomputers af te schaffen, want ook daar voldeden ze niet. "Uiteindelijk hebben we er ook maar computers bijgekocht, tien stuks maar liefst. We hadden er al 18. Als het dadelijk weer misgaat, gaan die dingen terug naar de leverancier. Dat hebben we zo vast laten leggen', aldus C. van den Wijngaard. De computers zijn in Goes aangepast, sneller gemaakt en uitvoerig getest. "Bovendien hebben we bij de Kamerverkiezingen als voordeel dat de mensen die dingen inmiddels een beetje kennen. Als ze in de rij komen te staan, zullen we de tijd benutten om instructie te geven.'

Ook Den Haag verwacht dat het op 6 mei soepeler verloopt dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Deze gemeente werkt niet met stemcomputers maar met stemmachines, waarvan de geavanceerde types stemautomaten worden genoemd. Dat zijn kastjes met knopjes bij de namen van kandidaten. Die werken goed. De geheugens van de stemmachines in de 247 stembureaus moeten na sluitingstijd worden ingevoerd in een centrale computer. Dat ging in maart mis. Daarom is alles opnieuw getest en is de beperkte werkruimte vergroot.

Wij