Personal tools

Brabants Dagblad 02 02 1994 deel b

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Verkiezingen: Kiezers en stemcomputers

Kiezers kunnen vast wennen aan stemcomputers; "Dat stemmen tellen heeft toch wel wat", zegt de een. "Je moet met je tijd meegaan", zegt de ander. De voor- en tegenstanders van stemmachines zijn overal te vinden. Zes gemeenten in de Bommelerwaard hebben besloten er niet aan te beginnen. Maar drie gemeenten houden de komende weken verschillende voorlichtingsmiddagen om de inwoners te laten wennen aan stemmen met een computer.

ZALTBOMMEL - Zaltbommel, Kerkwijk en Maasdriel zijn enthousiast over hun nieuwste aankoop. In de drie gemeentehuizen staan de stemmachines te pronken. En nog functioneel ook, want inwoners die 'zo'n ding' wel eens willen uitproberen hebben daar zo de mogelijkheid voor. En om de laatste drempelvrees bij met name de ouderen weg te nemen worden er voorlichtingsmiddagen gehouden. In zes gemeenten in de regio - Ammerzoden, Brakel, Hedel, Heerewaarden, Neerijnen en Rossum - wordt om verschillende redenen nog gewoon ouderwets met een potlood gestemd. Rossum, Ammerzoden en Brakel wilden gewoon het potlood niet kwijt. De bestuurders vonden de financiele voordelen, als die er waren, van de machine niet opwegen tegen de voordelen van het potlood. "Een kwestie van nostalgie", werd er gezegd.

In andere gemeenten is het aantal stembureaus bepalend geweest voor het al dan niet aanschaffen van stemmachines. In Heerewaarden is bij voorbeeld maar een stembureau en dan loont het niet om een stemmachine aan te schaffen. In Neerijnen daarentegen zijn door de vele dorpskernen maar liefst tien stembureaus en de aanschaf van tien stemmachines is niet rendabel. En in Hedel konden de raadsfracties het niet eens worden over het aantal aan te schaffen stemmachines - twee machines zou volgens het college genoeg zijn, hoewel er nu drie stembureaus zijn- en dus blijft Hedel ook bij het potlood.

Volgens burgemeester J. Haas van Maasdriel is voorlichting over de nieuwe stemmachines van groot belang. "We hebben straks twee stembureaus minder en we moeten natuurlijk geen files krijgen doordat mensen het apparaat niet snappen. Anders werkt het systeem niet."

De ambtenaar die over de verkiezingen in Zaltbommel gaat is het met hem eens. "Het apparaat werkt vrij simpel, je hoeft alleen een knop in te drukken en zelfs als je het verkeerd doet kun je nog corrigeren. Maar je moet met voorlichting voorkomen dat mensen schroom hebben om te gaan stemmen, omdat ze het idee hebben dat ze de machine niet snappen."

 Kerkwijk

De voorlichting in Kerkwijk begint vandaag woensdag 2 februari al. Dan geeft een ambtenaar van de gemeente uitleg in het dorpshuis in Kerkwijk.

Belangstellenden kunnen van 15.00 tot 16.30 uur en van 19.30 tot 21.00 uur oefenen met de machine tot ze de nieuwe manier van stemmen onder de knie hebben. Donderdag 3 februari is er voorlichting in Eben Haezer in Bruchem, woensdag 9 februari in De Hoeksteen in Nieuwaal, dinsdag 22 februari in bejaardencentrum 't Slot in Gameren en donderdag 24 februari in het dorpshuis in Nederhemert.

Naast de voorlichting in de stembureaus verspreidt de gemeente huis-aan-huis een folder waarin de machine wordt uitgelegd. Ook staat er een toelichting op de kandidatenlijsten die in de gemeente worden bezorgd.

 Maasdriel

Maasdriel begint morgen, donderdag 3 februari, met de voorlichting voor de bejaarden in de Piepelenberg om 16.00 uur. Dinsdag 8 februari staat de stemmachine om 15.00 uur in de Leijenstein, woensdag 9 februari van 18.30 tot 20.00 uur in de Boxhof en donderdag 10 februari van 18.30 tot 20.00 uur in De Drie Linden. Ook de Maasdrielse kiezers krijgen bij hun kandidatenlijst een foldertje over de stemmachine.

In Zaltbommel wordt de voorlichting met de stemmachine beperkt tot twee middagen. Woensdag 16 februari wordt er om 14.00 uur voorlichting gegeven in de Aak aan de Gisbert Schairtweg. Donderdag 17 februari in de Wielewaal. De middagen zijn niet alleen bedoeld voor ouderen; iedereen die meer over de stemmachine wil weten is uitgenodigd.

Wij