Personal tools

Brabants Dagblad 03 03 1994

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Filevorming in Uden door storing stemcomputers; "Heb ik al gestemd? Op wie dan?"

UDEN - Het stembureau in wijkgebouw De Pit in Uden, woensdagmorgen 2 maart om tien uur:

"Ja hoor. U heeft gestemd."

"Oh ja, op wie dan?"

"Dat weet ik niet maar u heeft op de rode knop gedrukt." "Ja, omdat u dat zei."

"Maar u heeft toch zelf eerst een kandidaat ingedrukt." "Ik heb niets gedaan."

De 85-jarige Udenaar Dorus Geurden was gistermorgen hevig verontwaardigd over de gang van zaken op het stembureau. Daar waar hij een het vertrouwde rode potloodje had verwacht, trof hij een stemcomputer. Na een korte uitleg verdween hij toch achter de schotten om zijn stem uit te brengen. Maar voordat hij begreep wat er moest gebeuren, werd er volgens hem al geroepen dat hij klaar was. "Ik weet niet eens op wie ik gestemd heb. Als ik geweten had wat voor een gedoe het hier was, dan was ik thuis gebleven", aldus de ontstemde Udenaar. Stemmen anno 1994 blijft lastig, dat bleek gistermorgen in Uden al meteen om acht uur bij de openstelling van de stembureaus. Op het stembureau in Huize Sint-Jan wilde de stemcomputer niet opstarten. Binnen een kwartier stond er een rij stemlustige Udenaren voor de deur. "Sommigen zijn weggegaan. Ik weet niet of ze nog terugkomen", liet hoofd stembureau Marjan Servaas gisteren weten. "Er vroegen al mensen of er geen virus in de computer zat."

 Code 31

Met de reservecomputer wist hoofd Jan Spitters van Burgerzaken het euvel nog binnen een half uur te verhelpen. Maar Spitters, die voor de verkiezingsdag was uitgeroepen tot de computerdeskundige van de gemeente, kreeg daarop meteen een telefoontje van bureau De Pit: "We hebben hier een code 31." Volgens Spitters nam het apparaat regelmatig de keuze niet op in het geheugen. "Daardoor moesten mensen een aantal keren opnieuw drukken en dat brengt verwarring met zich mee." Omdat er voor de 17 kiesdistricten in Uden maar een reservecomputer voorhanden was, moest Spitters iemand inschakelen van het cooerdinatiepunt van het bedrijf Samson, leverancier van de computers.

Binnen een uur stond Robert van der Woud op de stoep met een nieuw apparaat. Volgens Van der Woud gaan de stemmen die al uitgebracht waren op de uitgevallen computer, zeker niet verloren. "Die worden overgezet naar de nieuwe machine." Aan het eind van de dag wordt volgens Spitters het aantal ingeleverde stemkaarten vergeleken met het aantal stemmen. "Als die twee getallen met elkaar corresponderen weet je zeker dat er niets verloren is gegaan."

Als assistentie aan de ruim 200 gemeenten waar geautomatiseerd gestemd wordt, had Samson gisteren in de vestiging in Alphen aan de Rijn een speciaal cooerdinatiepunt ingericht. En als er in Uden van de zeventien computers er al twee uitvallen, moet het daar gisteren een gekkenhuis geweest zijn. "Geen sprake van", zegt Arie Lokhorst, die de hulptelefoon opneemt. "Uden is echt een uitzondering. In het hele land heeft nog geen 1 procent van alle computers storing." De optie dat de weigering van de computers iets te maken kan hebben met een heimelijk ingebracht virus, wuift Lokhorst van de hand. "TNO heeft de apparatuur ettelijke malen getest op basis van de strengste militaire eisen. Uitgangspunt is dat er geen enkele stem verloren mag gaan."

Wij