Personal tools

Brabants Dagblad 06 03 1998

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Stemcomputers met kinderziekten

Falende techniek leidt tot nachtwerk bij gemeenteraadsverkiezingen Vier gemeenten experimenteerden woensdag met een nieuwe generatie stemcomputers, one-touch-screens genoemd. De ervaringen lopen sterk uiteen. Medemblik gaat er prat op dat zij woensdagavond als tweede gemeente in Nederland de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op een rijtje had. Dankzij de nieuwe stemcomputer. In Bunschoten-Spakenburg zijn ze minder trots. Het gemeentehuis was bijna uitgestorven toen in het holst van de nacht, om half vier, de computer de verkiezingsresultaten uitspuugde. Met dank aan de nieuwe stemcomputer.

Automatisering van het stemproces stond garant voor tijdwinst, dachten ze in Bunschoten. Voorlichter D. van Twillert: "Om de lokale omroep tegemoet te komen, hadden we besloten om de resultaten in fasen bekend te maken. Anders zou de aardigheid er te snel af zijn. Het werd dus half vier. Iedereen was al lang naar huis."

Ook op de stembureaus in Gorinchem en Goes maakte de kiezer zijn politieke voorkeur kenbaar via een beeldscherm. In Gorinchem was de klus twintig minuten na het sluiten van de stemlokalen geklaard. In Goes hielden ze er ongewild de spanning in tot kwart voor een. Daar deden zich problemen voor bij het lezen van de diskettes van twee stembureaus.

Ook de oude stemmachine-methode bleek niet feilloos. In Amsterdam, Den Haag en Nijmegen werd het tellen nachtwerk. Den Haag start een onderzoek naar de er ontstane chaos.

Incidenten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van incidenten: "De problemen deden zich voor bij het verwerken van de gegevens. Een kwestie van software."

De vier gemeenten die de nieuwe stemcomputers introduceerden, zullen hun ervaringen nog evalueren met Binnenlandse Zaken. Ook de langere wachttijden zullen ter sprake komen. In Bunschoten stond er op een locatie met sluitingstijd nog een file van meer dan honderd kiezers. Ook overdag waren er, ondanks de matige opkomst en uitgebreide voorlichting vooraf over de nieuwe procedure, meer opstoppingen dan voorheen gebruikelijk.

Directeur ad-interim W. Immink van Vuga Systemen: "Alle apparatuur was vooraf getest volgens TNO-richtlijnen. Maar in hun zenuwen doen mensen wel eens een verkeerde handeling. Als het programma vervolgens vastloopt, duurt het even voordat je achterhaald hebt wat er precies fout is gegaan."

De kinderziekten ten spijt, verwacht Immink dat op 6 mei nog eens tien gemeenten meer - "waaronder enkele grote" - overgaan op touch-screens. "Bij de introductie van de machines hebben zich destijds giga-problemen voorgedaan. Daarbij vergeleken kun je nu spreken van een naadloos verlopen operatie."

Wij