Personal tools

Brabants Dagblad 08 05 1998

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Stemuitslag in Tilburg verhaspeld

Door Stephan Jongerius

VVD krijgt 700 stemmen te weinig

Stemuitslag in Tilburg verhaspeld TILBURG - In de voorlopige uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen in Tilburg zijn 1450 stemmen verkeerd toebedeeld. De VVD kreeg 700 stemmen te weinig, D66, PvdA en CDA werden respectievelijk 300, 200 en 250 stemmen te rijk. Burgemeester J. Stekelenburg wijt de fouten aan het doorbellen van de cijfers. Hij gelooft niet dat ze invloed hebben op de einduitslag. Lijsttrekker A. Scheltens van AOV/Unie 55+ heeft inmiddels besloten een klacht in te dienen bij de Kiesraad. Hij wil dat de verkiezingsuitslag ongeldig wordt verklaard totdat vaststaat dat de oorzaak niet bij de gebruikte stemcomputers lag. Desnoods moet bij de betreffende stemlokalen een herstemming komen, aldus Scheltens, die niet werd gekozen.

Twee stemmen

De fouten kwamen aan het licht toen kiezers in het Brabants Dagblad gisterochtend de uitslagen naplozen. Onder hen R. Poppelaars die - ook namens echtgenote - aan het Pieter Vreedeplein twee stemmen had uitgebracht op de AOV. In het overzicht, aangeleverd door de gemeente, zag hij de ouderenpartij daar tot zijn verontwaardiging met nul genoteerd.

In de wijk Reeshof wreef menig bewoner zich de ogen uit: liefst 75 stemmen rond de Nijkerkstraat op de weggevaagde Centrum Democraten, tegen 3 en 0 voor de succesvolle partijen GroenLinks en SP. De meesten zochten de schuld meteen bij de nieuwe stemcomputers.

Stekelenburg kwam met een andere verklaring: het telefoonverkeer tussen stembureaus en gemeentehuis. "Omwille van de snelheid worden uitslagen alvast doorgebeld. Daarbij zijn gekke dingen gebeurd. Bijvoorbeeld bij D66, lijst vier, in stembureau de Kievitshoeve. De mededeling: 'Vier: tachtig' is overgekomen als vierhonderdtachtig." Wat de 300 stemmen te veel voor Borst en de haren althans ten dele verklaart.

Proces-verbaal

Stekelenburg is niet bang dat Tilburg nog verschuivingen in de zetelverdeling op zijn geweten krijgt. "Statistisch gezien vallen deze fouten normaal gesproken weg."

Of dat klopt zal vandaag duidelijk worden, wanneer om 10.00 uur de juiste cijfers in een proces-verbaal worden vastgelegd. Op grond van de stukken van alle districten wordt de landelijke einduitslag bepaald. De Tilburgse burgemeester toont begrip voor de geschokte stemmers. "Bij de raadsverkiezingen in '99 moet herhaling worden voorkomen. Zulke verschillen kunnen dan wel gauw een zetel uitmaken. Misschien moeten we voortaan faxen."

Wij