Personal tools

Brabants Dagblad 27 11 1995

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Gemeenten werken zonder stemcomputers bij gemeenteraadsverkiezingen - Gestel en Haaren stemmen nog 'ouderwets'

SINT-MICHIELSGESTEL - Liefst 6916 ingaven op de computer. Dat staat de afdeling burgerzaken van de gemeente Sint-Michielsgestel op de verkiezingsdag komende woensdag te wachten. Dan moeten ze alle 'processen-verbaal' van de 19 stembureaus in Gestel, Den Dungen, Berlicum en Gemonde op de computer invoeren. "Dat kan wel eens een latertje worden", verwacht Piet van der Linden, hoofd burgerzaken. Bij de vorige verkiezingen telde Gestel immers maar tien stembureaus. Daarbij was ook het aantal kandidaten veel minder dan nu.

Per stembureau - Gestel heeft evenals Haaren nog geen stemcomputers - moet van alle 182 kandidaten ingevuld worden hoeveel stemmen ze hebben gehaald. "Ook als ze er nul hebben", vult Van der Linden aan. "En dat doen we twee keer. Als extra veiligheid." Dat alles bij elkaar opgeteld kom je uit op 6916 handelingen op de computer. Van der Linden: "We zullen elkaar wel moeten aflossen, anders krijg je vierkante ogen."

Pas als burgerzaken alle stemmen in het computersysteem heeft ingevoerd, is bekend wie met voorkeurstemmen in de nieuwe gemeenteraad (21 zetels) komen. Al veel eerder op de avond is de zetelverdeling bekend. "Dat zal rond 21.30 uur zijn", verwacht Van der Linden. "En dan is eigenlijk vrijwel zeker wie er in de raad komen. Want dat iemand met voorkeurstemmen hoger eindigt komt zelden voor", aldus Van der Linden.

Stemcomputers

Veel sneller zou het gaan als Gestel stemcomputers in zou zetten. Boxtel en Den Bosch werken op 29 november wel daarmee. Die gemeenten kochten in '94 al zo'n modern apparaat. Van der Linden: "Heel veel gemeenten schaften toen zo'n stemcomputer aan. Je had liefst drie verkiezingen. De gemeenteraad, de provinciale staten en de Tweede Kamer. Dan is het wel een nuttige investering."

Gestel zag toen nog af van die investering van ongeveer een ton vanwege de naderende herindeling. Ook dit jaar zijn er vanwege de financien nog geen stemcomputers aangeschaft. "Ik zal in ieder geval voorstellen om ze voor de verkiezingen van '98 te bestellen", aldus Van der Linden. Woensdag moeten de kiezers in Gestel - en ook in Esch, Haaren, Helvoirt - dus nog hun politieke voorkeur met potlood invullen op een stembiljet. De nieuwe gemeente Gestel telt 23.100 kiesgerechtigden. Die zullen lang niet allemaal naar het stembureau gaan, verwacht Van der Linden. "Ik heb het idee dat het niet zo erg leeft. Dat merk ik al aan het aantal telefoontjes. Dat is een stuk minder dan anders voor de verkiezingen. Ook hebben we nog maar een paar stemmachtigingen afgegeven."

Gestel sluit de verkiezingen af met een avond (vanaf 20.00 uur) in gemeenschapshuis De Huif, waar de uitslagen bekend worden gemaakt. Jan Donders is dan opnieuw de presentator.

Wij