Personal tools

De Stem 06 11 1996

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

In buurgemeenten Breda

Minder stemlokalen tijdens verkiezingen

Breda/Prinsenbeek - Prinsenbeek, Teteringen, Bavel en Ulvenhout hebben bij de komende gemeenteraadsverkiezingen minder stemlokalen tot hun beschikking dan bij voorgaande verkiezingen. Prinsenbeek is het zwaarst 'getroffen', daar zijn liefst vijf stemlokalen minder.

De oorzaak zit hem in het feit dat Breda, ook organisator van de verkiezingen van 27 november voor de nieuwe plaatsen in Groot Breda, stemmachines gebruikt en geen stembiljetten. Stemmachines kunnen meer stemmers per stembureau verwerken dan stemlokalen waar het op de traditionele manier gebeurt: met het rode potlood. Die stembiljetten moeten nog een voor een met de hand worden geteld en dat kost meer tijd.

Langer lopen

Ulvenhout heeft twee stembureaus minder, Bavel en Teteringen ieder een. Dat betekent dat inwoners van de buurgemeenten in een aantal gevallen langer moeten lopen of rijden naar een stembureau dan voorheen. "Voor bepaalde mensen," zegt een woordvoerster van Prinsenbeek, "zal dat best vervelend zijn. Voor ouderen bijvoorbeeld die niet zo goed ter been zijn. Maar Prinsenbeek is ook relatief klein. Ik moet ook ergens anders gaan stemmen en dat kost me ongeveer een kwartiertje lopen, als ik het erg op mijn gemak doe. Meer is het niet."

Hoofd P. Schijfs van Burgerzaken in Breda, de man ook die voorzitter was van de intergemeentelijke werkgroep die de verkiezingen voorbereidde, zei dat tot het inkrimpen van het aantal stemlokalen is besloten uit het oogpunt van efficiency en de snelheid van stemmen (tellen). Stemmachines zijn niet te huur. "We hebben er dus zestien extra gekocht voor de buurgemeenten. Daarmee hebben we kunnen bereiken dat er in ieder stemlokaal in het nieuwe Breda ongeveer 2000 kiesgerechtigden terecht kunnen."

Oefenen

Om de kiezers in de randgemeenten wat voor te bereiden op het stemmen per stemmachine gaat Breda nog wel op pad met de machines. Maandag om 15.00 uur is de gemeente Breda in Huize Hagedonk in Prinsenbeek, op 19 november vanaf 10.00 uur in De Donk in Ulvenhout en op 20 november in Zuiderhout in Teteringen. Daarnaast staan er in de gemeentehuizen in Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout vanaf komende maandag ook stemmachines opgesteld waarop bezoekers kunnen oefenen.

De Parel van het Zuiden heeft inmiddels wat opgewonden vragen gesteld aan B en W van Breda over het teruglopen van het aantal stemlokalen.

Wij