Personal tools

De Stem 18 09 1996

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Stemcomputers lopen schade op door lekkage

Breda - De verkiezingsdag van 27 november wordt in Breda niet alleen spannend voor de deelnemende politici, maar ook voor de ambtenaren die de stemlokalen moeten inrichten. Als gevolg van waterschade zijn mogelijk enkele stemcomputers onklaar geraakt.

De machines staan opgeslagen in de loods van een aannemersbedrijf in Heusdenhout. Daar ontstond onlangs bij een zware regenbui een lekkage in het dak. Hierdoor liepen dertien stemcomputers waterschade op. Dat heeft P. Schijfs, hoofd Burgerzaken van de gemeente Breda, gisteren bevestigd. Momenteel wordt onderzocht hoe ernstig de schade is. Die inspectie moet uitwijzen of de machines gerepareerd kunnen worden, dan wel aan vervanging toe zijn. "Volgende week hebben we daar meer duidelijkheid over," aldus Schijfs.

De gemeente heeft de verantwoordelijkheid bij het aannemersbedrijf gelegd, dat zal moeten zorgen dat er op 27 november in heel Breda, Teteringen, Ulvenhout en Bavel geautomatiseerd kan worden gestemd.

Om alle stemlokalen van een machine te voorzien (inclusief die in de plaatsen die worden ingelijfd), heeft Breda onlangs nog tien nieuwe computers aangeschaft. Daarmee kwam het totaal aantal stemmachines op 75, die alle bij het aannemersbedrijf staan opgeslagen. Om de kiezers wegwijs te maken met het geautomatiseerd stemmen, zal nog de nodige voorlichting worden gegeven.

Wij