Personal tools

Gelderlander 06 03 1998

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Nedap Groenlo tevreden functioneren stemmmachines

'Bij Nedap is geen stem verloren gegaan'

GROENLO - Net als in veel gemeenten was de avond van de verkiezingen ook voor de medewerkers van Nedap spannend. Maar anders dan bij veel politici kijken ze bij het Groenlose bedrijf meer dan tevreden terug. Want het aantal storingen is zeer beperkt gebleven.

"In totaal was het aantal problemen beneden de half procent", zegt productmanager Rene Klein Gunnewiek over de 4500 machines die in bedrijf waren. Als een van de vijf regionale 'verkiezingswachten' had hij gisteren de machines vanuit Doetinchem onder z'n beheer. Daarvan werden de meeste problemen veroorzaakt omdat ambtenaren niet helemaal volgens de gebruiksaanwijzing werkten.

De meeste perikelen konden telefonisch opgelost worden. Een computer moest vervangen worden bij een school in De Huet, waar iemand met z'n volle gewicht een halve minuut op het toetsenbord ging leunen. Als dat ondanks het piepen van de computer en de aanwijzing 'NIET LEUNEN OP TOETSENBORD' op het display niet stopt, blokkeert de machine. Klein Gunnewiek vindt niet dat Nedap de leesbaarheid ten behoeve van ouderen moet vergroten. "Sommige gemeenten zijn zo verstandig geweest er een loep bij te hangen."

Voor de al uitgebrachte stemmen heeft het 'op tilt' slaan van de stemcomputer geen gevolgen, legt Klein Gunnewiek uit. "Het geheugen wordt bewaard tot om acht uur de stemmen geteld worden, en toegevoegd aan het nieuwe geheugen. Bij de Nedap-machines is geen enkele stem verloren gegaan. Dat kan ook nauwelijks, alle stemmen worden vier maal gecheckt."

Zelfs stroomuitval hoeft geen problemen op te leveren, als tenminste het gemeentelijk apparaat alert is. "In Maarssen was men zo slim om bij een garage alvast accu's te reserveren in geval van nood. Daar is inderdaad de stroom uitgevallen, en toen was het een kwestie van het aanbrengen van de accuklemmen, die standaard bij de computer horen."

Perikelen waren er ook in de grote steden, waar door een computerstoring de uitslagen pas heel laat zijn meegerekend. Maar ook daar gaat Nedap vrijuit. In Amsterdam werd niet met stemcomputers gewerkt, daar werden de problemen veroorzaakt door het niet functionerende systeem waarin de stemmen opgeteld hadden moeten worden.

In Den Haag is wel op Nedap-computers gestemd, maar daar gooide een stroomstoring roet in het eten. "Normaal worden onze gegevens ingelezen binnen een halve minuut. Maar het systeem was daar overbelast, en tegen tienen lag het systeem daar helemaal plat."

Dat het in Doetinchem een uurtje duurde voordat de uitslag er was wijt hij aan onwennigheid met de software, wat nogal wat stress opleverde: "Het bier was op, en op het scherm was nog steeds niets te zien. Toen is als noodgreep nog even een demonstratieprogramma gebruikt." Doetinchem had nog geluk: de ambtenaar, die z'n kofferbak niet meer kon openen, kon weliswaar niet meer bij de stemcomputer, wel was hij zo verstandig geweest het geheugen uit de stemmachine te halen.

Wij