Personal tools

Media-overzicht: Februari 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

28 februari 2007 - Groen Links wil opheldering over stemsoftware - NRC Handelsblad
GroenLinks in de Tweede Kamer wil weten of het bedrijf dat exclusief software levert voor stemcomputers heeft geprobeerd de minister van Binnenlandse Zaken te chanteren. Groenendaal verwierp in een reactie de beschuldigingen van chantage.
28 februari 2007 - Stemmen blijft ‘linke soep’ met software van kleine monopolist - NRC Handelsblad
Jan Groenendaal, directeur van de softwareleverancier, blijkt eind vorig jaar Binnenlandse Zaken onder druk te hebben gezet om zijn bedrijf van hem te kopen.
28 februari 2007 - Drie man zijn monopolist tegen wil en dank - NRC Handelsblad
De software van de Nederlandse stemcomputers is deels in handen van een bedrijfje waar drie mensen werken. De Kiesraad noemt de risico’s hiervoor bij verkiezingen „aanzienlijk”.
28 februari 2007 - GL: Mogelijke chantage bij stemcomputers - Blik op Nieuws
De stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet stelt dat de minister van BZK mogelijk onder druk is gezet door de monopolist die de software voor stemcomputers levert. Dit volgt op eerdere berichtgeving over onbetrouwbare stemcomputers. GroenLinks wil snel opheldering.
28 februari 2007 - Stemcomputers worden vervangen (België) - Belg.be
Na de verkiezingen van 10 juni 2007 zullen alle stemcomputers vervangen worden door een volledig nieuw systeem, zo blijkt uit het antwoord van Vlaams Minister Keulen op een parlementaire vraag van N-VA-fractievoorzitter Jan Peumans.
27 februari 2007 - Internetstemmen in Estland - TROS Radio Online
In Estland kunnen kiezers deze week via internet stemmen bij de parlementsverkiezingen. Het is voor het eerst dat internet bij landelijke verkiezingen op zo'n grote schaal wordt ingezet. Hoe doen ze dat in Estland? En moeten we dat stemmen via internet ook in Nederland gaan invoeren? Daarover sprak TROS Radio Online met informaticus Wolter Pieters van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet onderzoek naar internetstemmen en is in Estland geweest. En aan Matt Poelmans van Burger@Overheid werd gevraagd waarom hij vindt dat Nederland het voorbeeld van Estland moet volgen en internetverkiezingen moet invoeren.
27 februari 2007 - Rop Gonggijps commentaar op bevindingen Nationaal Kiezersonderzoek - BNR Nieuwsradio
Interview met Rop Gonggrijp over het Nationaal Kiezersonderzoek, nadat in een persbericht over dit onderzoek werd gesteld dat veel meer mensen vertrouwen hebben in de stemcomputer dan in het rode potlood.
27 februari 2007 - 'Liever stemcomputer dan rood potlood' - nu.nl
'De kiezer heeft meer vertrouwen in de stemcomputer dan in het rode potlood. Dat blijkt uit het zogenoemde Nationaal Kiezersonderzoek.' 'Ongeveer 55 procent wil stemmen per computer, slechts 13 procent prefereert het potlood, terwijl 31 procent geen mening heeft.' Zie ook: NOS Telegraaf Elsevier.nl Emea nieuwnieuws.nl Trouw RTV Utrecht
27 februari 2007 - Liever stemcomputer dan rood potlood - CBS
'Bijna alle kiezers hebben vertrouwen in de stemcomputer. Bovendien vinden meer kiezers het stemmen met de stemcomputer betrouwbaarder dan met het potlood. Alternatieve vormen van stemmen, zoals per telefoon, via internet of per post, zijn niet erg populair. Slechts een minderheid van de kiezers heeft vertrouwen in deze stemprocedures. Een krappe meerderheid van de kiezers wil het liefst met de stemcomputer de stem uitbrengen. Voor het rode potlood kiest 13 procent, terwijl 31 procent geen voorkeur heeft.' persbericht CBS
26 februari 2007 - Stemcomputers en andere blackboxes - Burgerzaken & Recht, nr 2,
Woensdag 7 maart a.s. worden er vooral met behulp van Nedapstemcomputers verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden. In rond 30 gemeenten wordt weer (al dan niet gedwongen) het rode potlood gehanteerd. Het gebruik van NewVote-stemcomputers is weer niet toegestaan, want een gewonnen kort geding tegen de Staat bleek voor Sdu Uitgevers niet meer dan een pyrrusoverwinninkje te zijn.
22 februari 2007 - 'Stemcomputer voor blinden' - BN/DeStem
De Steenbergse fractie van D66 hoopt dat visueel gehandicapten op dinsdag 7 maart hun stem kunnen uitbrengen via een stemcomputer.
19 februari 2007 - IT-hoogleraar VS koopt tweedehands stemcomputers - Automatisering Gids
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' tikte vorig jaar in Nederland een tweedehands Nedap-stemmachine op de kop. De Amerikaanse hoogleraar Andrew Appel deed in januari hetzelfde in eigen land. Zijn doel: na te gaan of de stemmachines van het merk Sequoia beveiligingslekken vertonen, meldt het internettijdschrift Wired.
19 februari 2007 - Goedkeuring stemcomputers niet ingetrokken - Planet
Minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing is niet van plan om de goedkeuring voor alle stemcomputers in te trekken. Volgens de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is de keuring van de stemmachines waardeloos, zowel letterlijk als figuurlijk. Ze vindt dat de software apart gekeurd had moeten worden en dat is niet gedaan.
12 februari 2007 - Breda vervangt alle 130 duizend stempassen - Nu.nl
Alle ongeveer 130 duizend stemgerechtigde inwoners van Breda krijgen voor de komende Provinciale Statenverkiezingen een nieuwe stempas. Door een fout bij de drukker zijn een onbekend aantal stempassen twee keer gedrukt en verstuurd.
9 februari 2007 - Minister Nicolaï gaat internetstemmen vanuit buitenland promoten - Automatisering Gids
Minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing wil stemmen vanuit het buitenland via internet makkelijker maken. Gisteren kondigde hij aan meer voorlichting aan deze groep kiezers te geven, de registratieprocedure te vereenvoudigen en meer duidelijkheid te geven over de mogelijkheid om via internet te stemmen.
8 februari 2007 - Tweede Kamer stemt in met de beleidslijn van minister Nicolaï - MinBZK.nl
De Tweede Kamer stemt in met de beleidslijn van minister Nicolaï, dat de SDU-stemmachines niet gebruikt mogen worden bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Dat bleek tijdens een Algemeen Overleg met de vaste Kamercommissie van BZK op 8 februari.
8 februari 2007 - Rop Gonggrijps commentaar op vergadering commissie BZK - BNR Nieuwsradio
In het programma De Elektronische Eeuw van Herbert Blankesteijn geeft Rop commentaar op de vergadering van de vaste kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Tijdens deze vergadering maakte de minsiter onder andere bekend dat de Sdu NewVote weer eens is afgekeurd.
8 februari 2007 - Sdu geeft commentaar op het opnieuw afkeuren van de NewVote - BNR Nieuwsradio
Sam van Oostrom van Sdu geeft op BNR Nieuwsradio tekst en uitleg bij de nieuwe afkeuring van de Sdu NewVote.
8 februari 2007 - Sdu-stemmachines opnieuw afgekeurd - Nu.nl
thumb|250px|NOS Teletekst De stemmachines van Sdu zijn nog steeds niet geschikt om te gebruiken bij verkiezingen. Uit een test die de inlichtingendienst AIVD deze week heeft uitgevoerd, bleek dat bij deze New Vote-stemcomputers het stemgeheim nog steeds niet gegarandeerd is. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Zie ook: Telegraaf, Reformatorisch Dagblad, Leeuwarder Courant, Trouw, BNR Nieuwsradio, Dagblad de Limburger, De Stentor, Planet, Tiscali, NRC Handelsblad, BN De Stem, Noordhollands Dagblad, Zibb, Haarlems Dagblad, Almere Vandaag, IJmuider Courant, Twentse Courant Tubantia, Metro, Provinciale Zeeuwse Courant, Gooi- en Eemlander, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, Dagblad van het Noorden, Algemeen Dagblad, Leidsch Dagblad, Limburgs Dagblad, Brabants Dagblad, FEM Business online, Elsevier
6 februari 2007 - Nieuw seizoen voor stemcomputersoap - The Inquirer
Wegens doorslaand succes van eerdere seizoenen 'Klucht der Stemcomputers' hebben alle partijen eensgezind besloten: we gaan door. En dus speelt een ieder weer zijn rol: de SDU is na optimisme nu verongelijkt, de minister zwabbert en 'wij vertrouwen stemcomputers niet' speelt het aloude deuntje: het deugt allemaal van geen kant.
5 februari 2007 - Nederlandse Staat doet Sdu van de hand - Nu.nl
De uitgever Sdu, die sinds maart vorig jaar in de etalage stond, komt in handen van de bank ABN Amro en de Duitse verzekeraar Allianz. De uitgeverij produceert de Nederlandse paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen en is ze de maker van de in november afgekeurde stemmachines.
5 februari 2007 - Rechter maakt haast, veiligheidsdienst kan direct aan de slag - Nederlands Juridisch Dagblad
De voorzieningenrechter van de rechtbank ’s-Gravenhage heeft zojuist mondeling vonnis gewezen in het kort geding dat Sdu Uitgevers had aangespannen tegen de Staat der Nederlanden.
5 februari 2007 - Nicolaï: stemmachines Sdu taboe - NOS
Minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing gaat hoe dan ook geen gebruik maken van de stemmachines van Sdu. De rechter heeft opdracht gegeven om de machines opnieuw te laten testen, maar ongeacht de uitslag handhaaft de bewindsman zijn besluit om de apparaten bij de Statenverkiezingen te weren.
5 februari 2007 - AIVD moet Sdu-stemmachine nogmaals testen - Twentse Courant Tubantia
DEN HAAG (ANP) - Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) moet de afgekeurde maar inmiddels aangepaste stemmachines van leverancier Sdu nogmaals laten testen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat Sdu tegen de staat had aangespannen.
5 februari 2007 - AIDV moet Sdu-stemmachine nogmaals testen - Nu.nl
Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) moet de afgekeurde maar inmiddels aangepaste stemmachines van leverancier Sdu nogmaals laten testen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat Sdu tegen de staat had aangespannen.
5 februari 2007 - Sowieso geen Sdu-stemcomputers meer - AT5
Bij de Statenverkiezingen van 7 maart wordt hoe dan ook geen gebruik gemaakt van stemcomputers van Sdu. De rechter heeft opdracht gegeven aan de AIVD om de machines nogmaals te laten testen. Minister Nicolai wil ze onafhankelijk van de uitslag weren.
5 februari 2007 - Florida stuurt stemmachines naar de schroothoop - Tweakers.net
Florida staat op het punt te besluiten het stemmen met stemcomputers weer volledig af te schaffen.
2 februari 2007 - Minister weigert nieuwe test Sdu-stemmachine - Volkskrant
Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) is niet bereid de afgekeurde stemmachines van leverancier Sdu nogmaals te laten testen. Hij blijft erbij dat gemeenten de apparaten van het bedrijf niet mogen gebruiken bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart. De bewindsman heeft er geen vertrouwen in dat Sdu voor die tijd alle 750 stemcomputers zodanig heeft aangepast dat de stralingsproblemen, waardoor ze kunnen worden afgeluisterd, binnen de perken blijven. Dat stelde zijn advocaat E. Daalder vrijdag in het kort geding dat Sdu tegen de Staat had aangespannen. Zie ook: Trouw, BNR Nieuwsradio, Gelderlander, Brabants Dagblad, Metro, FEM Business, Zibb.nl, TC Tubantia, Telegraaf, Dagblad van het Noorden, BN De Stem, De Limburger, De Stentor, NRC Handelsblad, Haarlems Dagblad, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant, Almere Vandaag, Limburgs Dagblad, Leidsch Dagblad, IJmuider Courant, Gooi- en Eemlander, Reformatorisch Dagblad, Nu.nl, Noordhollands Dagblad, Tiscali, Planet Nieuws, Provinciale Zeeuwse Courant
2 februari 2007 - Overheid wacht grote schadeclaim van Sdu - Financieele Dagblad
De overheid hangt een schadeclaim van Sdu van enkele miljoenen euro's boven het hoofd. Dit blijkt uit gesprekken met de advocaat van het concern en belanghebbenden. Sdu is in december door de Staat verkocht aan ABN Amro Capital en Allianz; Pdf icon.png scan. Zie ook: Trouw
1 februari 2007 - Nedap Election Systems member of OASIS - Nedap.com
In December 2006 Nedap Election Systems joined the Organization for the Advancement of Structured Information Standards -OASIS. It is a not-for-profit, international consortium that drives the development, convergence, and adoption of e-business standards.
1 februari 2007 - GL-actie stemcomputer lijdt schipbreuk - Algemeen Dagblad
Een poging van GroenLinks in de Goudse gemeenteraad om bij de verkiezingen terug te grijpen naar het rode potlood, heeft schipbreuk geleden. De fracties stond alleen in haar streven. De rest van de raad en ook burgemeester Cornelis vinden dat de stemcomputers die Gouda gebruikt voldoende beveiligd zijn.
1 februari 2007 Geding over stemcomputers vrijdag - Planet multimedia
Sdu daagt de Staat om goedkeuring voor de NewVote stemcomputers dan wel schadevergoeding wegens contractbreuk te eisen.
1 februari 2007 Gouverneur van Florida wil af van touchscreen-stemmen - WebWereld
De gouverneur van Florida, Charlie Crist, wil het stemmen via een touchscreen naar de prullenmand verwijzen. Crist doet dit voorstel naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in 2000, toen er onduidelijkheid bestond over de uitslag. De gouverneur wil de huidige Amerikaanse machines vervangen door machines die ook een papieren uitdraai van de stem genereren.


Wij