Personal tools

Media-overzicht: Juli 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


Juli 2007

12 juli 2007 - Opnieuw brand Nedap voorkomen - Berkelland FM
De Eibergse brandweer heeft dinsdagavond voorkomen dat de brand in het pand van Nedap 's nachts opnieuw op zou laaien. Ook de vermoedelijke oorzaak van de brand is gevonden. De brand zou ontstaan zijn in een testruimte, waar elektronische printplaten van stemmachines aan een duurzaamheidstest werden onderworpen. Waarschijnlijk is daarbij door kortsluiting brand ontstaan.
12 juli 2007 - Nedap: geen probleem met leveringsverplichtingen na brand - BNR Nieuwsradio
Nedap kan aan zijn leveringsverplichtingen van stemcomputers blijven voldoen, ondanks de brand in een nevenvestiging van het bedrijf in Eibergen van afgelopen dinsdag. Dat zegt Gerard Ezendam, controller van de Nederlandse Apparaten Fabriek, donderdag in een gesprek met Betten. Zie ook: De Pers, Beurs XL, Beurs.nl, IEX.nl
11 juli 2007 - Column Arjan Dasselaar - Planet
"Bij het bedrijf Nedap hebben ze 600 stemcomputers in rook laten opgaan. Letterlijk. Ik hoor de actiegroep 'Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet' al: 'Als Nedap stemcomputers niet eens op een veilige wijze kan bewaren, waarom zouden we ze dan wel vertrouwen als het gaat om de uitslagen van verkiezingen?'"
11 juli 2007 - Vuur alleen van afstand te bestrijden - Gelderlander
Wat even na half één begon als een klein binnenbrandje bij de Eibergse nevenvestiging van Nedap Groenlo, heeft zich binnen amper tien minuten razendsnel ontwikkeld tot een immense vuurzee. Twee blussende brandweermannen wankelen achteruit en zoeken een goed heenkomen als het dak en de voorgevel instorten en het vuur letterlijk explodeert. Volgens M. Schippers, marktgroepleider verkiezingssystemen bij Nedap, vindt er bij Nedap in Eibergen onder meer service aan stemcomputers plaats. "Er is waarschijnlijk iets fout gegaan in de testruimte voor stemcomputers. Wat precies, moet het onderzoek maar uitwijzen. Ik vind het belangrijkste dat iedereen veilig uit het pand is gekomen en er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd."
11 juli 2007 - Uitslaande brand in bedrijfsverzamelgebouw - Politie.nl
Donderdagmiddag (10 juli) heeft er een felle uitslaande brand gewoed in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Nijverheidsstraat in Eibergen. Het vuur werd door meerdere brandweerkorpsen bestreden en het grootste deel van het gebouw moet als verloren worden beschouwd. Niemand raakte gewond en over de oorzaak en de omvang van de schade is nog niets bekend.(..) De brand werd omstreeks 12.40 uur gemeld en bleek te woeden in het achterste deel van het verzamelgebouw waar een reparatie- en onderhoudsafdeling van NEDAP uit Groenlo was gevestigd. Dit bedrijf is internationaal bekend vanwege haar stemcomputers. (..) Op dit moment is de oorzaak en de omvang van de schade van de brand nog niet bekend. Een onderzoek wordt ingesteld. Zie ook: Blik op Nieuws GelreFM
10 juli 2007 - Grote brand verwoest vestiging stemcomputerfabrikant - Webwereld
Een felle brand heeft dinsdagmiddag een groot deel van een vestiging van stemcomputerfabrikant Nedap in het Gelderse Eibergen in as gelegd. Nedap kwam rond de verkiezingen in het nieuws nadat een actiegroep aantoonde dat de Nedap-stemmachines niet goed werken en niet aan de wet voldoen.
10 juli 2007 - Nedap: brand treft fabriek Eibergen - Beurs.nl
De fabriek van de Nederlandsche Apparatenfabriek nv (Nedap) in Eibergen is dinsdag getroffen door een uitslaande brand. Dit heeft een woordvoerster van de stemcomputerfabrikant tegenover Dow Jones Nieuwsdienst bevestigd. Hoe de brand is ontstaan en welke financiele gevolgen deze heeft voor Nedap kan het bedrijf nog niet zeggen.
10 juli 2007 - Zeer grote brand bij Gelderse elektronicaproducent - De Pers
RTL Teletekst
Bij elektronicaproducent Nedap in het Gelderse Eibergen woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt een woordvoerder van de brandweer. De melding van de brand kwam rond 12.40 uur binnen. De omvang van het vuur was zo hevig dat de brand werd opgeschaald tot zeer groot. De brandweer uit Eibergen wordt bij het blussen bijgestaan door vijf korpsen uit de regio. Volgens een medewerker van Nedap zijn minstens zeshonderd stemcomputers verloren gegaan. Zie ook: Nieuws.nl, Skoeps, Trouw, Elsevier
10 juli 2007 - Uitslaande brand bij Nedap - Berkelland FM
thumb|250px|foto Berkellandfm.nl Bij de vestiging van stemcomputerfabrikant Nedap in Eibergen woedt een zeer grote brand. Zeker zeshonderd stemcomputers zouden daarbij in vlammen zijn opgegaan. Volgens de brandweer is er geen gevaar voor de omgeving. De brand brak rond half één uit in het pand aan de Nijverheidsweg in Eibergen.
10 juli 2007 - Zeer grote brand bij de Nedap in Eibergen - Gelre FM
Op dit moment woedt er een zeer grote brand bij de Nedap in Eibergen. Deze is omstreeks 12:41 uur gemeld. In de eerste instantie rukte het korps Eibergen uit, maar al snel heeft de brandweer de situatie opgeschaald naar middel-, grote- en nu (13:13 uur, red.) naar een zeer grote brand.
10 juli 2007 - Honderden stemcomputers verbrand - Telegraaf
Bij een nevenvestiging van stemcomputerfabrikant Nedap in Eibergen woedt dinsdag een grote brand. Volgens een medewerker van het bedrijf zijn zeker zeshonderd stemcomputers in vlammen opgegaan. Zie ook: Nieuwnieuws.nl, Reformatorisch Dagblad, Algemeen Dagblad, FEM Business, Tiscali, NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant, Barneveldse krant, Almere Vandaag, Volkskrant, BNR Nieuwsradio, Nu.nl, Planet, Brabants Dagblad, Security.nl, Provinciale Zeeuwse Courant, Stentor, BN/DeStem, TC Tubantia, Eindhovens Dagblad
6 juli 2007 - Kritiek Kiesraad op internetstemmen waterschappen - Computable
De Kiesraad heeft veel bezwaren bij de waterschapsverkiezingen via internet. Dat blijkt uit een donderdag bekendgemaakt advies. Volgend jaar zouden alle 12 miljoen gerechtigde kiezers via internet kunnen stemmen, maar de Kiesraad is huiverig. Alle waterschappen willen in 2008 bij de verkiezingen het internetstemsysteem RIES gebruiken dat al eerder bij enkele waterschappen is ingezet. Maar de Kiesraad levert in een advies over het Waterschapsbesluit aan de staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat op tal van punten kritiek. De raad valt vooral over de landelijke schaal van het internetstemmen. Internationale waarnemers van de OVSE stelden eerder al dat de internetstemdienst voor landelijke verkiezingen niet geschikt is.
4 juli 2007 - Kiesraad adviseert over ontwerp-Waterschapsbesluit - Rechtennieuws.nl
De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft aan de Kiesraad gevraagd om advies uit te brengen over de nieuwe regeling van de verkiezingen. De Kiesraad gaat in zijn advies vrij uitvoerig in op het gebruik van internet als stemmethode bij de waterschapsverkiezingen. De Kiesraad wijst op het belang van een deugdelijke goedkeuringsprocedure voor de internetstemdienst, mede gelet op de recente discussie rondom de stemmachines. Ook vraagt de Kiesraad aandacht voor de bescherming van het stemgeheim bij het gebruik van internetstemmen.
Wij