Personal tools

Media-overzicht: Juni 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


Juni 2007

27 juni 2007 - Kiesraad wil legitimatieplicht tijdens stemmen - Security.nl
Het stemmen in Nederland mag volgens de actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" wegens gebruikte stemcomputers en software dan niet transparant zijn, de Kiesraad denkt de integriteit te verbeteren door de legitimatieplicht voor stemmers in te voeren. De raad heeft gisteren het advies aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden.
27 juni 2007 - Oppositie: potloden terug voor referendum - Bright
SP en GroenLinks vrezen dat de problemen met de stemcomputers mogelijk niet op tijd zijn verholpen voor de volgende verkiezingen of een referendum. De staatssecretaris noemde het risico dat de problemen met de stemcomputers bij een dergelijk referendum nog niet zijn verholpen, 'aanvaardbaar'. 'Ik sluit niet uit dat we dan weer met het rode potlood gaan stemmen.'
25 juni 2007 - 'Microsoft wilde broncode stemcomputers geheim houden' - Webwereld
De broncode van stemcomputersoftware in de staat New York blijft publiek toegankelijk, ondanks pogingen van Microsoft om hier verandering in te krijgen. Microsoft heeft de afgelopen periode gepoogd om een uitzonderingspositie te bewerkstelligen voor software die niet specifiek ontwikkeld is voor stemcomputers, zo stelt stemactivist Bo Lipari van New Yorkers for Verified Voting, een organisatie die vergeleken kan worden met 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'.
22 juni 2007 - Het nieuws van de week in video's - Planet.nl
Een huilende peuter en in 60 seconden een stemcomputer manipuleren.
De mensen van wijvertrouwenstemcomputersniet.nl maken al langer bezwaar tegen het gebruik van stemcomputers bij verkiezingen omdat het te makkelijk is om die te manipuleren. Dat hebben ze nu ook met filmpje geïllustreerd waarin ze in 60 seconden de chips van een Nedap stemcomputer vervangen.
21 juni 2007 - Stemmachine vervangt rode potlood Schijndel - Brabants Dagblad
De gemeente Schijndel heeft in de begroting voor 2008 bijna 70.000 euro opgenomen voor de aanschaf van stemmachines of stemprogrammatuur. In andere gemeenten zijn deze al jarenlang in gebruik, maar in Schijndel wordt nog altijd met het traditionele rode potlood gestemd.
19 juni 2007 - Microsoft probeert verplichte inzage in broncode stemmachines te ontwijken - Tweakers.net
In een wijzigingsvoorstel voor de kieswet van de Amerikaanse staat New York is onverwacht een artikel opgedoken dat inzage in de broncode van stemcomputers niet langer verplicht stelt. Toen de inzage in de broncode verplicht werd gesteld, had Microsoft al eerder laten weten deze niet vrij te zullen geven, wat zou betekenen dat stemmachines die onder Windows draaiden, niet langer in New York gebruikt zouden mogen worden. De advocaten van Microsoft stelden hierop een amendement voor dat Windows niet langer zou beschouwen als een onderdeel van de stemcomputer waarvan de sourcecode zou moeten kunnen worden gecontroleerd. Dit amendement is nu stilletjes toegevoegd aan het wijzigingsvoorstel voor de datum van de voorverkiezingen, wellicht in de hoop dat niemand er iets van zou merken voordat het voorstel was aangenomen.
15 juni 2007 - Rechter: 'Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet schendt auteursrecht' - Tweakers.net
De stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet moet de software van de Nedap-stemcomputers van zijn site halen, op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag, zo heeft de rechter beslist. De stichting, opgericht door Xs4all-stichter Rop Gonggrijp, had de software op zijn site gepubliceerd om aan te tonen dat het programma, ontwikkeld door Groenendaal, onbetrouwbaar is en fouten bevat.
15 juni 2007 - Actiegroep haalt stemsoftware offline op last van rechter - Webwereld
De Amsterdamse voorzieningenrechter bepaalde donderdag dat de software waarmee de Nedap-stemcomputers geprogrammeerd worden en de stemmen geteld worden, niet openbaar mag worden gemaakt. De software van J.W. Groenendaal, het bureau voor verkiezingsuitslagen, zou daardoor namelijk door concurrenten misbruikt kunnen worden.
15 juni 2007 - Auteursrecht belangrijker dan transparante verkiezingen - Security.nl
De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft gisteren bepaald dat de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' de verkiezingssoftware ISS van haar website moet verwijderen, wat inmiddels ook gedaan is. Volgens de actiegroep vond de rechter het auteursrecht van Groenendaal belangrijker dan de transparantie van verkiezingen, en is dan ook een signaal aan de politiek dat het gebruik van auteursrechtelijk beschermde software in het verkiezingsproces een obstakel is geworden voor transparantie en openbaarheid.
15 juni 2007 - Kraak Nedap stemcomputer op YouTube: Publicatieverbod software - Planet.nl
Software van de stemcomputer publiceren wordt verboden, maar een filmpje van de 'computerkraak' staat nog online. Nedap: "Dit is het internet dat ons zoveel brengt, dus ook dit soort filmpjes. Dat soort humor moet je tegen kunnen. Onze computers zijn niet in beton gegoten dus kun je ze openschroeven zoals alle computers."
15 juni 2007 - Stemsoftware niet meer op internet - AT5
De stichting 'Wij Vertrouwen Stemcompu-ters Niet' heeft donderdag op last van de rechtbank een stemprogramma van softwaremaker Groenendaal van zijn website verwijderd. Volgens de softwaremaker kunnen concurrenten 'wezenlijke gegevens aan het programma ontlenen'. De stichting daarentegen stelde dat de informatie-vrijheid in dit geval zwaarder weegt dan het auteursrecht
14 juni 2007 - Software stemcomputers moet van website af - Trouw
De stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' moet binnen 24 uur de software van stemcomputers die 95 procent van de gemeenten gebruikt, van haar website halen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Het Bureau voor Verkiezingsuitslagen Groenendaal had de stichting voor de rechter gesleept. Zie ook: Elsevier, Nieuws.nl, Skoeps, De Pers
14 juni 2007 - Stichting moet stemsoftware van website halen - Nu.nl
De stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet moet een stemprogramma van verkiezingssoftwaremaker Groenendaal van zijn website verwijderen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Groenendaal had in een kort geding geëist dat het programma van de internetpagina zou worden gehaald. Initiatiefnemer van de stichting Rop Gonggrijp zei in een reactie dat het verkiezingsproces door de uitspraak "minder transparant" is geworden. Tegelijkertijd heeft het kort geding volgens hem geleid tot een grotere aandacht voor stemcomputers, onder meer van de politiek. "En dat is een vooruitgang." Zie ook: Volkskrant, Parool, HCC Magazine, Telegraaf, Automatisering Gids
13 juni 2007 - CDA wil onderzoek naar ICT-fiasco's - De Pers
Het CDA wil een parlementair onderzoek naar verspilling van overheidsgeld door mislukte automatiseringsprojecten. Het gaat om elektronische systemen zoals stemcomputers en het hulpdienstensysteem C2000. Zie ook: Trouw, Skoeps, Novum en Elsevier
12 juni 2007 - Nooit meer elektronisch stemmen zoals zondag (België)- Datanews
“De overheid heeft een studie besteld bij de Belgische universiteiten rond de vraag “wat is het meest geschikte stemsysteem?”,” legt Etienne Van Verdeghem van de directie Verkiezingen van de FOD Binnenlandse Zaken uit. “Die studie zal waarschijnlijk na de zomer in het parlement worden besproken. Ofwel krijgen we dan nieuwe stemcomputers, ofwel werken we in de toekomst opnieuw met potlood en papier.”
11 juni 2007 - Hack een Nedap stemcomputer in 60 seconden - Security.nl
De conclusie is dat stemmen per computer een heel slecht idee is, ook in Duitsland zou men weer terug moeten gaan naar het ouderwetse papier en potlood. Ter demonstratie van het probleem heeft men een filmpje op Youtube gezet waarin te zien is dat de complete software van de Nedap computer binnen 60 seconden te vervangen is door een gehackte versie.
8 juni 2007 - Brussel mogelijk terug naar stempotlood - ZDNet.be
Steeds meer steden zijn dan wel voorzien van elektronische stemcomputers, in het Brussels gewest overweegt het parlement terug te keren naar het potlood. De reden: op papier stemmen is nog steeds goedkoper dan met de computer.
3 juni 2007 - Cynische stemming rond havenpreferendum - de Gelderlander
'Inwoners van Arnhem mogen woensdag in een preferendum kiezen welke haven de stad krijgt. Maar wat een hoogtepunt der democratie moet worden, kan zomaar uitmonden in een desillusie.' 'Een verkapte ‘nee’- stem is onmogelijk gemaakt door op de stemmachine de knop ‘blanco stemmen’ eenvoudig niet te activeren.'
Wij