Personal tools

Media-overzicht: Maart 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet28 maart 2007 - Lezersjury acht de zaak niet bewezen - Brabants Dagblad
Omdat één man wegens omstandigheden had moeten afmelden bestond de lezersjury bij de zaak Te Meerman geheel uit vrouwen. Ze vonden de zes uur durende behandeling een lange zit.
28 maart 2007 - Slachtoffers 'suffig en onoplettend' - Brabants Dagblad
Iedere maand bezoeken leden van de lezersjury van het Brabants Dagblad een rechtszaak. Deze maand geven zij hun mening over de vermeende stembusfraude in de gemeente Landerd.
28 maart 2007 - Eis werkstraf in zaak verkiezingsfraude - Brabants Dagblad
Tegen het kandidaat gemeenteraadslid Guus te Meerman uit Zeeland is gisteren voor de rechtbank in Den Bosch 240 uur werkstraf plus zes maanden gevangenisstraf voorwaardelijk geëist.
28 maart 2007 - Raadslid verdacht van stembusfraude - De Volkskrant
Het Openbaar Ministerie heeft 240 uur werkstraf geëist tegen een 59-jarige man uit het Brabantse dorp Zeeland (gemeente Landerd) wegens stembusfraude. Deze Guus te Meerman, nummer drie op de lijst van Zeelands Welzijn, was bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar lid van stembureau 6 in zorgcentrum Compostella. Daar behaalde hij een opvallende score: 181 voorkeursstemmen. In alle andere stembureaus kreeg hij maar 11 stemmen.
27 maart 2007 - Werkstraf geëist tegen Te Meerman - Omroep Brabant
Het Landerdse ex-raadslid Te Meerman heeft voor de rechtbank in Den Bosch een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen zich horen eisen. Justitie verdenkt hem van stembusfraude.
27 maart 2007 - Justitie eist werkstraf voor stembusfraude Landerd - De Telegraaf
Justitie in Den Bosch heeft dinsdag een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist tegen het 59-jarige kandidaat-raadslid G. te M.(Meerman) uit Zeeland (gemeente Landerd). De verdachte is volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan verkiezingsfraude en valsheid in geschrifte. Als lid van het stembureau in het dorp zou hij ongeveer 165 keer op zichzelf hebben gestemd terwijl stemmers dachten dat ze hun eigen keuze hadden gemaakt.
27 maart 2007 - Vijf getuigen in zaak Te Meerman Landerd - Brabants Dagblad
Voor de behandeling van de vermeende stembusfraude in Landerd zijn vijf getuigen opgeroepen. De zaak dient vandaag op de rechtbank in Den Bosch.
23 maart 2007 - Dutch eVoting Scandal - Schneier on Security
Blog entry mostly repeating a few lines of The Register article. Some of the comments are interesting though.
21 maart 2007 - Minister-president eist stappen gezaghebber - Amigoe
Minister-president Emily de Jongh-Elhage van de Antillen heeft gezaghebber Lisa Richards-Dindial van het eilandgebied Curaçao, die tevens voorzitter is van de Hoofdstembureau, ‘dringend’ verzocht om uiterlijk overmorgen, vrijdag 23 maart, een stappenplan tot aan de verkiezingen over vier weken en een ‘contingency plan’ (een noodplan) te presenteren voor het geval er iets misgaat. De Pdf icon.png brief staat op de pagina Politiek.
21 maart 2007 - Géén voordeel van de twijfel - Amigoe
Hoofdredactioneel commentaar uit de Antilliaanse krant Amigoe over de aanschaf van de Smartmatic stemcomputer op Curaçao. De krant pleit voor annulering van de bestelling.
21 maart 2007 - Nederland loopt achter met vrije software - Trouw
"In onze stemmachines zit software waarvan zelfs de kiescommissies niet mogen weten hoe die werkt. Die kunnen dus ook niet controleren of een stem op een bepaalde partij dubbel wordt geteld. Niet dat ik denk dat zoiets nu gebeurt, maar het is toch belachelijk dat we dat niet democratisch mogen controleren."
15 maart 2007 - Dutch FOI disclosures reveal the odd business of evoting - The Register
Freedom of information disclosures in the Netherlands have revealed details of a bizarre dispute between Dutch electoral authorities and the supplier of the software used to administrate the elections. Letters obtained by the "We don't trust voting computers foundation", reveal some startling comments by Jan Groenendaal, the man whose company provides the software the Dutch officials use to organise elections - which polling stations will be staffed by which people, which facilities will be used and so on.
14 maart 2007 - Vertrouwen - Telegraaf
Hoofdredactioneel commentaar over het OVSE rapport: Maar de kritiek van de OVSE mag niet zomaar terzijde worden geschoven. Al eerder waren er klachten over het feit dat via de stemcomputers te zien zou zijn op welke partij iemand stemt. Dat leidde ertoe dat sommige computers niet werden toegelaten. Nu is er kritiek op de controle van de stemmen. Als met die kritiek niets gebeurt, dan zal het vertrouwen in de verkiezingen, en daarmee in onze democratie, een tikje krijgen.
13 maart 2007 - Tegels lichten met het lokale ‘sufferdje’ - De volkskrant
Als de buitenwereld de journalistiek niet wil eren, moet de mediawereld het zelf maar doen. Dit jaar is er weer een prijs in het leven geroepen: de Tegel. Een initiatief dat zijn naam ontleent aan het boek Tegels Lichten (1972) van H. J. A. Hofland, om het belang te onderstrepen van onthullende, kritische, onafhankelijke journalistiek.
Over nominatie voor journalisten van 'Arena' n.a.v. onthullingen stembusfraude Landerd.
13 maart 2007 - OVSE: Uitslag stemcomputer ook op papier - NRC Handelsblad
Stemcomputers zouden voor hun beveiliging niet deels afhankelijk moeten zijn van geheime software. Ook moet de uitslag van verkiezingen met stemcomputers gecontroleerd kunnen worden op papier. Dat zegt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, in een analyse van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006. Het vertrouwen in stemcomputers zou hiermee vergroot kunnen worden.
12 maart 2007 - Ook OVSE kritisch over Nederlandse stemcomputers - Volkskrant
thumb|250px|NOS Teletekst De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft kritiek op de stemcomputers die Nederland bij verkiezingen gebruikt. De machines bevatten geheime software, het is niet mogelijk om vast te stellen dat de software in een stemcomputer de goedgekeurde versie is en ook een hertelling is onmogelijk. Zie ook: Algemeen Dagblad,Nos, Eindhovens Dagblad, Telegraaf, NRC Handelsblad, De Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant, Zibb.nl, Tiscali, Dagblad van het Noorden, Twentse Courant Tubantia, Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, FEM Business, Trouw, Parool, Leeuwarder Courant, Limburgs Dagblad, Almere Vandaag, Dagblad de Limburger, Gelderlander, Provinciale Zeeuwse Courant, Stentor, Brabants Dagblad, BN/De Stem, Reformatorisch Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, Planet Internet, HCC Magazine, Webwereld, Metro, BNR Nieuwsradio, Nu.nl.
9 maart 2007 - 'Stemcomputers zonder nieuwe test gebruikt' - De Telegraaf
Volgens de actievoerders van 'wij vertrouwen stemcomputers niet' zou er tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn gewerkt met Nedap stemcomputers zonder dat de daarbij behorende noodzakelijke zorgvuldigheid in acht zou zijn genomen. Zo zou een typegoedkeuring zonder enige vorm van nieuw onderzoek op basis van oude gegevens zijn afgegeven.
8 maart 2007 - Rood potlood - Amigoe
Hoofdredactioneel commentaar uit de Antilliaanse krant Amigoe over de aanschaf van de Smartmatic stemcomputer op Curaçao. De Smartmatic wordt overhaast aangeschaft ter vervanging van de Nedap. De krant pleit ervoor tijdelijk naar stembiljet en potlood terug te keren.
7 maart 2007 - Lagere opkomst PS-verkiezingen Emmen -Dagblad van het Noorden
Rond half vijf lag het opkomstpercentage in zes door de gemeente 'gevolgde' bureaus op 24 procent. Vier jaar geleden werd om dezelfde tijd een opkomstpercentage van 35,6 procent genoteerd. Zeker niet uitgesloten is dat er een verband is met de computerproblemen van vanochtend.
7 maart 2007 - Bewoners Emmen kunnen weer stemmen - RTL Nieuws
De gemeente had problemen met de programmering van de stemcomputers, maar die zijn verholpen. Door de verkeerde programmering stemde iemand die een kandidaat van lijst 3 invulde eigenlijk op iemand van lijst 1. Volgens fabrikant Nedap van de computers lag de fout bij de gemeente.
7 maart 2007 - Ongeldige stemmen in Emmen door fout in stemcomputers - Webwereld
Door problemen met stemcomputers in gemeente Emmen zijn alle stemmen die tussen half acht en half tien zijn uitgebracht ongeldig verklaard.
7 maart 2007 - Potloodstemmen in Neerijnen - De Gelderlander
Neerijnen lijkt voorlopig gewoon het rode potlood te blijven hanteren.
7 maart 2007 - Enschede verwacht snelle voorlopige verkiezingsuitslag - Gemeente Enschede
De gemeente Enschede gaat de voorlopige uitslag van de Nedap stemcomputers via GPRS naar het hoofdstembureau sturen. Dit is een pilot van Nedap.
7 maart 2007 - Kiezer vertrouwt stemcomputer wel - Computable
De nu gemeten krappe meerderheid van de kiezers die stemcomputers nog wel vertrouwt, stemt ook het liefst per stemcomputer. Dit op basis van het gemak en de overzichtelijkheid. Dat zijn echter niet de leidende factoren voor de betrouwbaarheid aangezien stemmen via andere, eveneens makkelijke methoden zoals telefoon, internet of post weinig steun krijgen.
6 maart 2007 - Leidse studenten stemmen uit protest in Zoeterwoude - Sleutelstad
De studenten gaan op pad omdat ze de stemcomputers in de huidige vorm niet vertrouwen.
6 maart 2007 - Actievoerders maken verkiezingsondernemer kapot - Sprout
Jan Groenendaal levert al 25 jaar een groot deel van de softwaresystemen voor stemcomputers - ook die voor de Provinciale Statenverkiezing. De laatste maanden krijgt zijn product felle kritiek te verwerken. "Er wordt van alles verzonnen om me kapot te maken."
5 maart 2007 - Ook twijfels over stemcomputers in VS - Planet Multimedia
De aanhoudende controverse over de betrouwbaarheid van haar stemmachines, heeft een Amerikaans bedrijf doen besluiten de divisie die de computers maakt in de verkoop te doen.
3 maart 2007 - Pdf icon.png Mensen en potloden - NRC Handelsblad
Cryptografie moet stemmen tellen controleerbaar maken - Woensdag zullen sommigen nog een rood potlood gebruiken. Maar over een paar jaar stemmen we misschien thuis op de pc. Of met beveiligd ponspapier.
1 maart 2007 - Roep om openbronsoftware in stemcomputers - ZDNet.nl
Stemcomputers moeten worden uitgerust met openbronsoftware. Dat maakt het systeem controleerbaar en minder fraudegevoelig. Bovendien is de overheid dan niet afhankelijk van één softwareleverancier. Dat schrijft HollandOpen, een organisatie ter ondersteuning van openbroninitiatieven, in een brief aan Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.
1 maart 2007 - Afpersing en chantage - election.nl
Reactie van Jan Groenendaal op de recentelijke berichten over vermeende afpersing van minbzk
1 maart 2007 - Opheldering over 'chantage' stemcomputers - Eindhovens Dagblad
GroenLinks in de Tweede Kamer wil weten of het bedrijf dat exclusief software levert voor stemcomputers heeft geprobeerd de minister van Binnenlandse Zaken te chanteren. Zie ook:Dagblad van het Noorden, Trouw, RTL Z
1 maart 2007 - Kamervragen over afpersing ministerie - Elsevier
GroenLinks wil opheldering over de vermeende afpersing van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
1 maart 2007 - Minister onder druk softwaremaker - Volkskrant
De monopolist die software levert voor stemcomputers heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken onder druk gezet zijn bedrijf te kopen.
1 maart 2007 - Pdf icon.png Monopolie op stemcomputers - NRC.next
De software van alle Nederlandse stemcomputers wordt gemaakt door één bedrijfje. Die software is ook nodig om stemmen uit de machines te halen. Gemeenten zijn van de software afhankelijk om de uitslagen te berekenen. "Structureel is de inrichting van het proces linke soep."


Wij