Personal tools

Media-overzicht: November 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


November 2007

28 november 2007 - Persbericht Nedap - omzetontwikkeling 2007 - BNR
'Verkiezingssystemen zal een lagere omzet genereren. Met name in Nederland werden minder stemmachines verkocht omdat de markt ongeveer verzadigd is. In 2006 kon de klantgroep nog profiteren van extra activiteiten als gevolg van een vermeend gebrek aan veiligheid van de stemmachine. De herorientering in Nederland met betrekking tot stemmachines heeft overigens geen negatieve gevolgen voor de omzet.' Nedap verwacht omzetstijging in 2007 - dFT IEX.nl
27 november 2007 - Niet meer elektronisch stemmen - Techzine
De tweede kamer zal in mei 2008 een beslissing nemen over een nieuwe stemcomputer die tijdens komende verkiezingen moet worden ingezet. 'Een computer print een formulier uit met de stem van de kiezer en vervolgens worden ingevulde formulieren in een bus gedaan en aan het eind van de dag ingelezen door een computer.'
26 november 2007 - Kabinet: papieren stem in stemlokaal het veiligst - Tweakers.net
Het kabinet heeft bekendgemaakt het in september uitgebrachte advies dat er geen gebruik meer gemaakt moet worden van stemcomputers, in hoofdlijnen over te nemen. In de toekomst moet de zogeheten stemprinter zijn intrede doen. Automatiseringsgids Computable
24 november 2007 - Stemmen voor gehandicapten moeizaam - Telegraaf
Voor gehandicapten gaat stemmen moeizaam. Bij naar schatting een kwart van de bureaus wordt geen rekening gehouden met rolstoelers. Ook lijkt de keuze van slechtziende of blinde kiezers van minder gewicht evenals van mensen met een verstandelijke handicap. Dat concludeerde H. de Wit van OLGA, een organisatie van lichamelijk gehandicapten dinsdag na een bezoek aan stembureaus.
24 november 2007 - Kabinet kiest voor stembiljetscanner, onder voorbehoud - Webwereld
Het kabinet besloot vrijdag dat een expertgroep onder leiding van hoogleraar Bart Jacobs onderzoek gaat doen naar 'de uitvoeringsaspecten' bij en eisen zal opstellen voor stemprinters en stemmentellers die het kabinet mogelijk wil inzetten bij toekomstige verkiezingen. (..) Woordvoerder Rop Gonggrijp van de actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet vindt dat het te vroeg is voor het opstellen van eisen voor stemprinters en stemmentellers, omdat nog helemaal niet duidelijk is of het wel verstandig is die apparaten in te zetten.
23 november 2007 - Stemcomputer verdwijnt bij verkiezingen - Trouw
De stemcomputer wordt niet meer gebruikt bij verkiezingen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Het kabinet is voorstander van het uitbrengen van een papieren stem. Die kan namelijk door de kiezer worden gecontroleerd. Daarnaast is er dan de mogelijkheid om de stemmen te hertellen. Zie ook: Elsevier, De Pers, Nieuws.nl, Skoeps
23 november 2007 - Stemapparaat vervangt stemcomputer - RTL Nieuws
De stemcomputer die al jarenlang bij de verkiezingen wordt gebruikt, gaat naar de schroothoop. In plaats daarvan komt een stemapparaat. Dat heeft het kabinet besloten.
23 november 2007 - Kabinet kiest voor 'stemprinter' - NOS
thumb|250px|NOS Teletekst Bij verkiezingen wordt weer gestemd op papier. De stemcomputers worden door een apparaat vervangen dat iemands stem uitprint. Die uitdraai doet de kiezer in de bus. Na sluiting van de stemlokalen wordt de stembus geleegd en worden de stemmen elektronisch geteld.
23 november 2007 - Stembus keert terug bij verkiezingen - Volkskrant
Kiezers gaan weer stemmen op papier. Het kabinet zet daarmee de stemcomputers, die al jaren worden gebruikt bij verkiezingen, aan de kant. Daarvoor in de plaats komt een apparaat, dat iemands stem uitprint. De kiezer doet de uitdraai vervolgens in een bus. Aan het einde van de dag wordt de stembus geleegd, waarna alle stemmen elektronisch worden geteld. Rond mei volgend jaar neemt het kabinet een definitief besluit over de nieuwe manier van stemmen. Vrijdag koos de ministerraad al in hoofdlijnen voor het concept dat een adviescommissie onder leiding van oud-minister Frits Korthals Altes eind september presenteerde. Zie ook: Nu.nl, NieuwNieuws, Telegraaf, NRC, Parool
22 november 2007 - Stemcomputer wordt printer - Algemeen Dagblad
De bekende stemcomputers moeten worden weggedaan en vervangen door nieuwe apparaten. Deze maken een print van de uitgebrachte stem, die de kiezer vervolgens in de stembus doet. Dit staat in een voorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken), waarover het kabinet vandaag een besluit neemt.
22 november 2007 - Kabinet buigt zich later over internetstemmen - Webwereld
De ministerraad buigt zich binnenkort, en mogelijk vrijdag al, over de vraag of internetstemmen voor Nederlanders in het buitenland mogelijk moet blijven, zei staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) woensdagavond laat tijdens een Kamerdebat over de zogeheten Experimentenwet. Het internetstemmen stond de afgelopen jaren in die wet, die ook het kiezen in een willekeurig stemlokaal regelde. De wet moet nu worden verlengd, maar vooralsnog blijft het internetstemmen daar niet in staan, totdat het kabinet anders besluit.
21 november 2007 - Californië klaagt fabrikant stemcomputers aan - Webwereld
Een fabrikant van stemmachines moet volgens de staat Californië miljoenen ophoesten voor het leveren van niet-gecertificeerde stemmachines. ES&S leverde 972 stemmachines voor visueel gehandicapten aan vijf Californische districten, waarin twee printplaten en bekabeling van locatie waren veranderd. Voor de staat Californië had zo'n aanpassing ertoe moeten leiden dat het apparaat opnieuw door de keuring moet. Zie ook: NuZ, Planet, Tweakers.net
21 november 2007 - Raadszetel Landerd leeg tot arrest - Overheidsmanagement
De lokale politieke partij Zeelands Welzijn laat voorlopig een van haar twee raadszetels leeg. De partij wacht met de bezetting ervan tot de rechter uitspraak doet in de zaak tegen kandidaat Guus te Meerman.
17 november 2007 - Te Meerman mogelijk weer in raad Landerd - Brabants Dagblad
Guus te Meerman die na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in opspraak raakte, keert mogelijk weer terug in de gemeenteraad van Landerd. Het voormalige raadslid uit Zeeland kan wat het bestuur van zijn partij betreft weer terugkomen als hij wordt vrijgesproken van stembusfraude, zei interim-voorzitter Jaap de Smit gisteren.
15 november 2007 - Verdachte stembusfraude komt mogelijk in gemeenteraad - Volkskrant
Kandidaat Guus te M., die voor justitie nog steeds verdachte is van verkiezingsfraude, komt door de vorming van een nieuwe coalitie in de gemeente Landerd mogelijk alsnog in de gemeenteraad. (..) Justitie eiste eerder dit jaar een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf tegen Te M. omdat hij zeker 165 keer op zichzelf zou hebben gestemd terwijl kiezers dachten dat ze hun eigen keuze hadden gemaakt. De rechtbank oordeelde echter dat er geen bewijs was voor die theorie.
10 november 2007 - D66 wil waarnemers in stembureaus - Het Parool
Dit heeft D66 voorgesteld, naar aanleiding van een rapport van de Amsterdamse ombudsman. Daarin werd melding gemaakt van onregelmatigheden bij de raads- en Kamerverkiezingen van vorig jaar. Zo werden allochtone vrouwen tot in het stemhokje begeleid door hun man. Ook waren er mensen met opvallend veel machtigingen.
6 november 2007 - Definitief afscheid van de huidige stemmachines en stemcomputers - NVVB
Simon Rijsdijk, vice-voorzitter NVVB en portefeuillehouder verkiezingen: "Het is klip en klaar, het is echt afgelopen met de huidige stemmachines, met of zonder verbouwingen. De politiek heeft hele duidelijke signalen afgegeven. Ook de rechter heeft zich ondubbelzinnig uitgesproken over het gebruik van deze machines. Het zoeken naar geautomatiseerde alternatieven voor de tussenfase beschouwen we daarom als een achterhoedegevecht. En voor wat betreft een nieuwe stemprocedure met inzet van nieuwe ICT-middelen zoals de Commissie Korthals Altes voorstelt, is het nu eerst wachten op de kabinetsreactie."
Wij