Personal tools

Media-overzicht: Oktober 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


Oktober 2007

oktober 2007 - Pdf icon.png Burgerzaken & Recht, nr. 10, oktober 2007.
Themanummer over het rapport van de commissie Korthals Altes. Met: 'Rapport van de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces van diverse kanten belicht' en 'Kliko-bakken-democratie, Jan Groenendaal over het rapport van de Commissie Korthals Altes'.
20 oktober 2007 - Pdf icon.png Hamburg stemt met digi-pen - De Pers
Terwijl Nederland voorlopig afziet van het gebruik van stemcomputers komt Hamburg met een nieuwtje op dit gebied stemmen op papier met een pen die de stem digitaal registreert. Komend voorjaar wordt het nieuwe instrumentarium voor het eerst ingezet bij de Hamburgse deelstaatverkiezingen.
19 oktober 2007 - Stemmachines - Rechtennieuws.nl
artikel in NJB van de Nationale ombudsman, Dr. Alex Brenninkmeijer, over het wee van stemcomputers. 'Is de overheid zich wel voldoende bewust van de kwetsbare kanten van technologische toepassingen en de betrouwbaarheid van de daarmee gegenereerde informatie? Ik begrijp best dat het voor de overheid lastig is om informatie te verstrekken die het beeld van betrouwbaarheid kan aantasten. Toch past dat in een open democratie. Aan het rapport van de commissie Korthals Altes zou ik de conclusie willen verbinden dat de overheid vanaf nu volledig transparant moet zijn over de stappen die gezet worden op weg naar een modern en professioneel systeem van stemmingen.'
15 oktober 2007 - 'Verbod op stemmachines is 25 jaar terug in de tijd' - Blik op Friesland Nieuws
‘Het voornemen van de staatssecretaris om alle stemmachines te verbieden is een maatregel om een probleem op te lossen dat er niet is.’ Zo zegt Burgemeester Polderman van de gemeente Tytsjerksteradiel op zijn weblog. ‘Met de terugkeer van het rode potlood zet u de klok 25 jaar terug. Nederland op zijn smalst.’
13 oktober 2007 - In januari beroep Te Meerman - Brabants Dagblad
Het hoger beroep over de vermeende stembusfraude in Landerd dient op 4 januari bij het hof in Den Bosch. In april jongstleden werd voormalig raadslid Guus te Meerman vrijgesproken.
12 oktober 2007 - Nedap niet rouwig om advies stemmachines te weren - De Financiële Telegraaf
Chief executive officer Anton Westendorp van de Nederlandsche Apparatenfabriek nv (Nedap) is niet rouwig om het advies dat staatssecretaris Ank Bijleveld (CDA) eind vorige maand gaf, om de huidige stemmachines voorlopig te weren. Dit zegt de topman in gesprek met Dow Jones Nieuwsdienst.
10 oktober 2007 - Pauw en Witteman - VARA
thumb|250px|"Verlost van dat afschuwelijke ding" Maarten van Rossum en Britta Böhler gaan, in de context van het referendum in Utrecht, kort in op het verdwijnen van de stemcomputers. Het fragment is helaas niet helemaal lipsynchroon.
10 oktober 2007 - Rustig op de stembureaus in Utrecht - Telegraaf
Het is woensdagochtend nog erg rustig op de stembureaus in Utrecht. (..) Een vrouw die komt stemmen is verbaasd te zien dat er geen stemcomputers staat. „Stemmen met een potlood? Dat heb ik nog nooit gedaan. Leuk!” De stemformulieren in stembureau 109 worden verzameld in een grijze vuilnisbak. De vrouw zoekt waar ze haar ingevulde formulier moet laten. Een vrijwilliger van het stembureau roept lachend: „Gooi dat formulier maar in de kliko, hoor. Daar horen ze thuis.”
9 oktober 2007 Pdf icon.png Zeg maar dag tegen de online stembus - De Volkskrant
In weinig landen de de overheid de waarheid over stemcomputers zo hardnekkig ontkend als in Nederland, heeft Herbert Blankesteijn ondervonden.
9 oktober 2007 - Rechter: Stemmachines deugden niet - Megastad FM
De volksvertegenwoordiging in Rotterdam is -naar het zich laat aanzien- met ondeugdelijke stemmachines gekozen. Dit als gevolg van de uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam, die de goedkeuring van stemcomputers van fabrikant Nedap gisteren ongeldig verklaarde.
5 oktober 2007 - Cartoon: Verbeterde Stemcomputer - Trouw / Tom Janssen
thumb|250px|Tom Janssen: Verbeterde StemcomputerVan maandag tot en met zaterdag staat in dagblad Trouw op de Podium-pagina een politieke spotprent. Tekenaar Tom Janssen geeft zijn visie op de verbeterde stemcomputer.
5 oktober 2007 - Aanpassen stemcomputers volstaat - Technisch Weekblad
Met de toevoeging van een printer/scanner en nieuwe software voldoen de negenduizend stemmachines die Nedap heeft verkocht of verhuurd aan Nederlandse gemeenten aan de nieuwe eisen die aan deze machines worden gesteld. Dat zegt Matthijs Schippers, marktgroepleider van Nedap Election Systems in Groenlo. (..) Problemen met elektromagnetische afscherming van stemcomputers, waardoor het kiesgeheim zou kunnen worden ondergraven, hebben volgens Schippers geen betrekking op Nedap-machines. Dat betrof apparaten van een andere leverancier.
5 oktober 2007 - Reactie NVVB op rapport commissie Korthals Altes - NVVB.nl
Over de uitkomsten van het rapport van de commissie Korthals Altes en met name de periode die ligt tussen nu en het gebruik kunnen maken van de nieuwe door de commissie voorgestelde oplossing, zal nog deze maand bestuurlijk overleg tussen VNG/NVVB en de staatssecretaris plaatsvinden. Wij zullen u uiteraard op de hoogte stellen van de resultaten van het bestuurlijk overleg.
4 oktober 2007 - Derde-wereldtaferelen in Nederlandse kieslokalen - Elsevier.nl
'Eerst deugden de stemmachines niet en nu blijkt het in 's lands hoofdstad chaotisch te zijn toegegaan bij recente verkiezingen. Hoe democratisch en rechtmatig zijn verkiezingen in Nederland eigenlijk?'
4 oktober 2007 - Het feest van de democratie wordt verstoord - Het vrije volk
In Amsterdam zijn onregelmatigheden geconstateerd bij de laatste verkiezingen. Migrantengroepen zien het stemproces niet als verlengstuk van een democratie waarin iedereen vrij, geheim en onafhankelijk zijn voorkeur bepaalt. (..) Ten vierde de stemcomputers. Stemcomputers zijn alleen toepasbaar onder strikte voorwaarden. Aan die voorwaarden wordt nu niet voldaan. Zo is een hertelling niet mogelijk, is geheimhouding niet te garanderen, en is fraude niet uit te sluiten. Minimaal moeten computers de stem afdrukken waarna de stemmer deze afdruk in de stembus deponeert. Gelukkig is de lobbygroep 'wij vertrouwen de stemcomputer niet' succesvol.
3 oktober 2007 - 'Wat heerlijk om gelijk te hebben' - Algemeen Dagblad
Het GroenLinks-raadslid Michel Klijmij-van der Laan trok tijdens een raadszitting in januari de betrouwbaarheid van stemcomputers in twijfel. Hij werd bijna weggehoond door de rest van de gemeenteraad, die geen enkele reden zag om te twijfelen aan de electronica. Maar naar nu blijkt had Klijmij gelijk. Vorige week besloot staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken dat stemcomputers te onbetrouwbaar zijn. Bij de volgende verkiezingen wordt gewoon weer met het rode potlood gestemd.
2 oktober 2007 - Goedkeuringsbesluit stemmachines Nedap vernietigd en burgemeestersreferendum met potlood - Nederlands Juridisch Dagblad
De bestuursrechter van de rechtbank Amsterdam heeft het besluit tot goedkeuring van drie typen stemmachines van N.V. Nedap herroepen. De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" krijgt hiermee weer gelijk. Deze stichting heeft beroep ingesteld tegen het besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken tot goedkeuring van drie typen stemmachines en daarnaast om een voorlopige voorziening gevraagd.
1 oktober 2007 - Beslissende klap voor stemmachines - Tiscali / ZDnet
Als stemmachines niet al genoeg terug in hun hoek waren gedreven door de commissie Korthals-Altes, dan heeft de voorzieningenrechter in Alkmaar vandaag de beslissende duw gegeven.
De minister van Binnenlandse Zaken heeft de stemcomputers van fabrikant Nedap een halfjaar geleden onterecht goedgekeurd, meent de rechter. De goedkeuring is daarom vernietigd in een kort geding, aangespannen door de stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet.
1 oktober 2007 - Het potlood komt terug - Volkskrant - Hoofdredactioneel commentaar
In plaats daarvan hadden de ambtenaren blind vertrouwen in fabrikant Nedap. Die plukt nu de zure vruchten van zijn eigen arrogantie. Te lang weigerde Nedap opening van zaken te geven en zijn informatiemonopolie te delen.
1 oktober 2007 - Rechter: stemmachine Nedap onterecht goedgekeurd - Tweakers.net
De rechtbank in Alkmaar heeft maandag bepaald dat de eerdere goedkeuring van Nedap-stemcomputers in strijd was met de Kieswet. Daarmee is de terugkeer naar het stemmen met het rode potlood definitief.
1 oktober 2007 - Verbod stemmachines geen strop voor Nedap - Automatisering Gids
"Nederland staat al zo'n beetje vol met door ons verkochte stemcomputers. Bovendien kunnen ze nog wel twintig jaar mee", aldus woordvoerder Matthijs Schippers van Nedap. Wel is het zo dat Nedap onderhoud verricht op verkochte machines. "Maar wat we daarmee verdienen, is een schijntje", aldus Schippers. Nedap heeft in de afgelopen zeventien jaar zo'n 8500 machines verkocht aan Nederlandse gemeenten.
Nedap verwacht niet dat in Nederland zomaar kan worden teruggekeerd naar stemmen met het potlood. Schippers: "Naar ons idee beslissen gemeenten dit zelf op basis van bestaande wetgeving. Als je ze dit wilt verbieden, zul je zover moeten gaan om de wet aan te passen. Daarover moet het parlement zich dan ook uitspreken. De zegsman vindt stemmen met het potlood "een stap naar het verleden die geen verbetering is."
1 oktober 2007 - 'Nedap-stemcomputers ten onrechte goedgekeurd' - RTLZ
Volgens woordvoerder Matthijs Schippers van Nedap heeft de uitspraak 'helemaal geen gevolgen' voor de Nederlandsche Apparatenfabriek. 'Het is nu verder aan de staatssecretaris, die volgens de rechter bepaalde procedures niet in acht heeft genomen.'
Over de overweging de huidige generatie stemcomputers helemaal af te schaffen, maakt Schippers zich geen zorgen. 'Dan wordt er een nieuw systeem ingevoerd waarbij de stemmen uitgeprint worden en vervolgens elektronisch geteld. Die techniek hebben we dus al. Als het puur de techniek betreft, zeg ik, wij zijn klaar om bestellingen te leveren.' Zie ook: Nieuws.nl, Skoeps.nl
1 oktober 2007 - Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl krijgt toetje van rechter - Bright
Opnieuw slecht nieuws voor stemcomputerfabrikant Nedap. De rechtbank Alkmaar heeft maandag bepaald dat een eerdere goedkeuring van de stemcomputers van Nedap in strijd was met de Kieswet. (..) Rop Gonggrijp van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl noemt het vonnis desalniettemin "een mooi toetje". 'Dit is een 100 procent score.'
1 oktober 2007 - Stemmachine onterecht goedgekeurd - Dag.nl
De stemmachine van fabrikant Nedap waar in november en maart verkiezingen mee zijn gehouden was ten onrechte goedgekeurd. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft dat maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen tegen het goedkeuringsbesluit. Gevolgen voor Tweede Kamer en Provinciale Staten heeft de uitspraak echter niet. Zie ook: Telegraaf, BNR Nieuwsradio, Brabants Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, Leeuwarder Courant, Gooi- en Eemlander, Metro, Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Dagblad van het Noorden, Limburgs Dagblad, NRC Handelsblad, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad, Almere Vandaag, BN/DeStem, Tiscali, NieuwNieuws.nl, Algemeen Dagblad, Zibb.nl, Parool, De Pers, TC Tubantia, Automatisering Gids Gelre FM
Wij