Personal tools

Media-overzicht: September 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


September 2007

28 september 2007 - Incidenten stemcomputer - BN/DeStem
Overzichtje van problemen met stemcomputers sinds 2006
28 september 2007 - Toch potlood in plaats van stemcomputer - Computable
Vanaf de eerstkomende verkiezingen stemmen we weer gewoon met een rood potlood. Dat heeft staatssecretaris Bijleveld gisteren besloten. Ze volgt hiermee het advies van de commissie-Korthals Altes die de fraudegevoeligheid van de stemcomputers onderzocht.
28 september 2007 - Fabrikant Imtech snapt niets van taboe op stemcomputers - Noordhollands Dagblad
Verbazing echter bij de producenten van stemcomputers. "Dit is een onnodige stap terug in de tijd."
28 september 2007 - Rapport commissie Korthals Altes: “Stemmen met vertrouwen” - nedap
Op basis van het advies van de commissie overweegt de staatssecretaris o.a. om de huidige stemmachines niet meer in te zetten bij volgende verkiezingen.
Hoewel nooit aangetoond is dat Nedap stemmachines onbetrouwbaar zijn en in het Nationaal Kiezersonderzoek dat op 22 november 2006 door het CBS werd gepubliceerd, bleek dat maar liefst 84% van de respondenten ‘veel' of ‘zeer veel' vertrouwen had in de Nedap stemmachines, kunnen wij ons ook vinden in het door de commissie voorgestelde alternatief.
28 september 2007 - Vertrouw op het potlood - NRC Handelsblad - Hoofdredactioneel commentaar
Het rode potlood keert terug in het stemhokje. Die conclusie was eigenlijk al onafwendbaar na de opschudding vorig jaar over de mankementen van de stemcomputer die sedert drie decennia in grote delen van het land werd gebruikt. [..] Het ingrijpen van de staatssecretaris gisteren is het directe gevolg van het optreden van het comité wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Dit toonde aan dat de computers die Binnenlandse Zaken gebruikt bij verkiezingen informatie lekken, waardoor het grondwettelijke vastgelegde kiesgeheim is geschonden. [..] Voordat het zover komt, zou ook de Tweede Kamer in actie moeten komen om zelf een onderzoek in te stellen naar de bevindingen die beide commissies van wijze mannen nu hebben gepresenteerd. Zo kan worden vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten en welke consequenties daaraan dienen te worden verbonden. [..] Het lijkt erop dat de commissie -Korthals Altes ervan uit gaat dat het vertrouwen van de burger toeneemt door mechanisatie van het proces. Dat is echter zeer de vraag. Al te vaak zijn de automatiseringsprojecten van de overheid uitgelopen op een deceptie. Zie het openbaar vervoer, zie de Belastingdienst. Burgers kunnen hun vertrouwen voorlopig beter stellen in andere mensen. En in potloden.
28 september 2007 - Pdf icon.png Ministerie gaf regie volledig uit handen - NRC Handelsblad
Omdat de huidige stemmachines niet deugen, moet voortaan weer met het potlood worden gestemd. Hoe 'een onvervreemdbare kerntaak van de overheid' uit handen werd gegeven.
28 september 2007 - Pdf icon.png Papieren biljetten en rode potloden - NRC Next
Na een jaar Kamerdebatten, rechtszaken, en onderzoeken zullen burgers straks weer met het podood stemmen.
28 september 2007 - Pdf icon.png Stembiljet en rood potlood voorlopig terug in stemhokje - De Pers
Bij de volgende verkiezingen gaat de kiezer hoogstwaarschijnlijk het stemhokje in met een ouderwets rood potlood. De huidige stemcomputers voldoen niet aan de eisen.
28 september 2007 - Pdf icon.png Het rode potlood is voor even terug - Trouw
De onbetrouwbaar gebleken stemcomputer kan de kast in, het vertrouwde rode potlood keert voorlopig terug in het stemhokje.
28 september 2007 - Computer naar de schroot - BN/DeStem
De stemcomputer lijkt zijn langste tijd te hebben gehad, want te fraudegevoelig. Niet voor niets werden stemmen altijd handmatig geteld. "Het hele stemproces is ingericht vanuit de gedachte dat je niemand kunt vertrouwen."
28 september 2007 - Bijleveld kiest voorlopig voor terugkeer rode stempotlood - Volkskrant
Een wijs besluit, noemt Rop Gonggrijp van actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet de beslissing om bij de eerstvolgende verkiezingen als vanouds met het rode potlood te laten stemmen.
27 september 2007 - De wereld draait door - VARA
In de uitsmijter na de aftiteling wordt een grapje gemaakt over Nigeriaanse belangstelling voor de Nederlandse stemcomputers.

27 september 2007 - Pdf icon.png Stemmen moet weer met het rode potlood - NRC Handelsblad
Alle Nedderlanders moet bij de eerstvolgende verkiezingen weet met het rode potlood en papieren biljetten gaan stemmen. Dat zei staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) vandaag.
27 september 2007 - Commissie Korthals Altes steunt oproep SP: voorlopig stemmen met potlood - SP
SP-Kamerlid Arda Gerkens is verheugd met de steun van de commissies Korthals Altes voor het SP-standpunt om de huidige stemmachines niet meer te gebruiken en over te gaan op het potlood. Gerkens had dit eerder bepleit omdat de huidige stemmachines oncontroleerbaar zijn. Het ontwikkelen van een nieuwe machine en het aanpassen van wetgeving zorgt ervoor dat voor de eerstvolgende geplande verkiezingen de machines niet gebruikt kunnen worden.
27 september 2007 - Geen zorgen bij Nedap om ‘stemadvies’ - Reformatorisch Dagblad
De maker van stemmachines Nedap is niet bang dat een terugkeer naar het rode potlood bij verkiezingen in Nederland leidt tot een financiële strop. Op de thuismarkt worden vrijwel geen nieuwe stemcomputers meer verkocht, zo liet een zegsman van het Groenlose bedrijf donderdag weten. (..) Nedap verwacht niet dat in Nederland zomaar kan worden teruggekeerd naar stemmen met het potlood.
27 september 2007 - Stemcomputers afgeschaft, actiegroep blij - Webwereld
Staatssecretaris Bijleveld heeft aangekondigd dat de huidige generatie stemcomputers niet meer gebruikt wordt. Actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is tevreden.
27 september 2007 - Commissie wil dat stemcomputer stem uitprint - Bright
Slecht nieuws voor stemcomputerfabrikant Nedap, de actiegroep van ex-hacker Rop Gonggrijp krijgt grotendeels gelijk: op papier stemmen is het veiligst voor betrouwbare verkiezingen. Dat is een van de conclusies van de Commissie Korthals Altes vandaag.
27 september 2007 - Rode potlood terug in stemhokje - NOS Journaal
thumb|250px|NOS Teletekst De huidige stemmachine is te fraudegevoelig en verdwijnt. Tot er een nieuw systeem van stemmen is, moet met het rode potlood worden gestemd. Dit heeft staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken gezegd in een reactie op de Adviescommissie inrichting verkiezingsproces onder voorzitterschap van Korthals Altes. "We moeten er rekening mee houden dat we de eerstvolgende verkiezingen weer met het rode potlood stemmen", aldus Bijleveld. In 2009 zijn de verkiezingen van het Europese Parlement.
27 september 2007 - Nedap-stemcomputers voorlopig geweerd bij verkiezingen - Beurs.nl
Bij verkiezingen op korte termijn zal geen gebruik meer gemaakt worden van de huidige stemmachines. Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (CDA) donderdag aangegeven, na een advies van de commissie Korthals Altes. Een van de getroffen bedrijven is de Nederlandsche Apparatenfabriek nv (Nedap), dat in Nederland het merendeel van de stemmachines levert. Zie ook: Wallstreetweb.nl
27 september 2007 - Tijdperk stemcomputer voorlopig voorbij - Reformatorisch Dagblad
Het tijdperk van de stemcomputer lijkt voorbij. (..) Het ziet er nu naar uit dat Nederland voorlopig terugkeert naar het oude, vertrouwde rode potlood. (..) Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken is het met de commissie eens dat de huidige generatie stemcomputers, van marktleider Nedap en van Sdu, niet voldoen aan de eisen voor een goed verkiezingsproces, zoals transparantie, controleerbaarheid, integriteit en stemgeheim. Zie ook: Telegraaf, Algemeen Dagblad, De Gelderlander, Parool
27 september 2007 - Advies: 'Schaf stemcomputers af' - Tweakers.net
Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Korthals Altes stelt in een advies aan staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken dat tijdens verkiezingen geen stemcomputers meer gebruikt moeten worden. (..) Staatssecretaris Bijleveld liet bij de presentatie van het rapport weten dat de huidige stemcomputers voorlopig in de ban gaan.
27 september 2007 - 'Schaf stemcomputers af' - Nu.nl
Bij verkiezingen moeten geen stemcomputers worden ingezet, maar papieren stembiljetten. De op papier uitgebrachte stemmen kunnen wel elektronisch worden geteld. Dat heeft een commissie onder leiding van Frits Korthals Altes donderdag geadviseerd aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken. De oud-minister heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het verkiezingsproces in Nederland. Zie ook: Gooi en Eemlander, Limburgs Dagblad, De Telegraaf, De Volkskrant, Eindhovens Dagblad, Haarlems dagblad, Metro, IJmuider Courant, Dagblad van het Noorden, FOK, ZIBB.nl, Planet.nl, Automatisering Gids en Tiscali.
27 september 2007 - Controle van stemmachines op papier - NOS.nl
Het stemmen met machines moet worden veranderd. De huidige computers moeten weg. Uitgebrachte stemmen moeten op papier worden geprint, voordat ze door een ander apparaat worden geteld. Dat adviseert de commissie Korthals-Altes.
24 september 2007 - Geen gevaar verkiezingen na Nedapbrand - Berkelland FM
Bij de brand bij Nedap in Eibergen zijn alleen stemcomputers voor het buitenland in vlammen opgegaan. Als er op korte termijn verkiezingen in Nederland nodig zijn, dan komen die niet in gevaar. Dat schrijft staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken vandaag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Duyvendak van GroenLinks.
24 september 2007 - Onrust om referendum Utrecht - Reformatorisch Dagblad
Leefbaar Utrecht meent dat het referendum de inwoners van de domstad geen echte keuze geeft nu ze kunnen stemmen op twee PvdA-kandidaten: Pans en Wolfsen. De Utrechtse gemeenteraad houdt donderdag een spoeddebat over de kwestie. Intussen treft Utrecht voorbereidingen om het burgemeestersreferendum met potlood en stembiljet te houden. Vandaag zou de gemeente daarover beslissen.
22 september 2007 - Utrecht in lastig parket door rechtszaak stemcomputers - Webwereld
Op 1 oktober bepaalt de rechtbank Alkmaar of er nog gestemd mag worden met stemcomputers van Nedap. Dat is negen dagen voor het burgemeestersreferendum in Utrecht.
21 september 2007 - Utrecht overweegt referendum met potlood - Reformatorisch Dagblad
Utrecht treft voorbereidingen om het burgemeestersreferendum met potlood en stembiljet te houden. Komende maandag valt daarover een beslissing. Woordvoerders van de gemeente hebben dat vrijdag gezegd na afloop van een kort geding tegen het gebruik van de stemcomputer. De gemeente meldde zich vrijdag als belanghebbende bij de rechter om hem te overtuigen van de noodzaak van een snelle beslissing. Tegen de zin van de gemeente besloot de rechtbank pas op 1 oktober uitspraak te doen. Het burgemeestersreferendum is negen dagen later, op 10 oktober. Het kort geding was aangespannen door de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Oprichter Rop Gonggrijp meent dat de stemmachine van fabrikant Nedap onterecht is goedgekeurd en niet geschikt is voor gebruik tijdens het referendum. Zie ook: Zibb.nl, Tiscali.nl, Scherpenzeelse Krant, NRC Handelsblad, Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, De Stad Amersfoort, Barneveldse Krant, Veenendaalse Krant, Leids Dagblad, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, IJmuider Courant, Almere Vandaag, Haarlems Dagblad, BN/DeStem, Niewsblad De Kaap, Eindhovens Dagblad, Nieuwsblad Geldermalsen, Ede Stad, De Stentor, Planet.nl, Metro, BNR Nieuwsradio, Provinciale Zeeuwse Courant, Nu.nl, Brabants Dagblad, Algemeen Dagblad, RTV Utrecht en Automatisering Gids
21 september 2007 - "Referendum Utrecht is poppenkast" - Reformatorisch Dagblad
De gemeenteraad van Utrecht houdt donderdag een spoeddebat over het burgemeestersreferendum. Leefbaar Utrecht heeft het debat aangevraagd omdat het referendum volgens de fractie dreigt uit te lopen op een „poppenkast.” (..) Utrecht treft inmiddels voorbereidingen om het burgemeestersreferendum met potlood en stembiljet te houden. Maandag valt daarover een beslissing. Woordvoerders van de gemeente hebben dat gisteren gezegd na afloop van een kort geding tegen het gebruik van de stemcomputer.
21 september 2007 - Rechter beoordeelt de rechtmatigheid van de goedkeuring van Nedap stemmachines - nedap election systems
Afgelopen vrijdag vond in het Gerechtsgebouw te Amsterdam een zitting plaats tussen de Stichting “Wij vertrouwen stemcomputers niet’ en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens deze zitting eiste de Stichting de bestuursrechter van de Rechtbank van Alkmaar een voorlopige voorziening uit te spreken tegen het goedkeuringsbesluit t.a.v. de Nedap stemmachines van 2 maart jl..
20 september 2007 - Partijnaam niet op stembiljet - Eindhovens Dagblad
Op de stembiljetten voor het burgemeestersreferendum komt niet te staan van welke politieke partij de kandidaten zijn. Dit heeft de Eindhovense gemeenteraad gisteravond besloten.
7 september 2007 - 'Geen rode potloden in stemlokalen' - RTV Utrecht
Utrecht peinst er niet over om stembiljetten te gebruiken tijdens het burgemeestersreferendum. Daarmee reageert de gemeente op de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Die stapt naar de rechter om het gebruik van de stemcomputer van fabrikant Nedap tegen te houden. De stemcomputer heeft volgens de actiegroep ernstige tekortkomingen.
7 september 2007 - In hoger beroep tegen stemcomputer - Computable
'Wij vertrouwen stemcomputers niet' gaat in hoger beroep. De stichting wil dat de stemmachines van Nedap/Groenendaal alsnog een goedkeuringsprocedure ondergaan.
7 september 2007 - Proces om goedkeuring Nedap-stemcomputers - NRC.nl
De stichting “Wij vertrouwen stemcomputers niet” heeft een procedure tegen de goedkeuring van de Nedap-stemcomputers aangespannen. De stichting heeft de bestuursrechter daarnaast op 31 augustus jl. verzocht om middels een voorlopige voorziening de goedkeuring hangende deze procedure op te schorten.
7 september 2007 - Actiegroep probeert gebruik stemcomputers te voorkomen - Webwereld
Wijvertrouwenstemcomputersniet is tegen het gebruik van stemcomputers voor de komende burgermeestersverkiezingen en heeft een rechtszaak aangespannen. De actiegroep vindt het onjuist dat de machines gebruikt worden en dat de staatssecretaris pas aan het einde van het jaar met aanvullende eisen voor de machines komt.
7 september 2007 - Ook Nedap past teksten in Wikipedia aan - Gelre FM
Door aandacht van AP, het belangrijkste persbureau voor veel kranten in de wereld, gaat het geknoei van Nedap in de open encyclopedie Wikipedia nu de hele wereld over. Nedap voelde zich geroepen om het lemma electronic voting, elektronisch stemmen, in de Engelstalige Wikipedia van kritische passages te zuiveren.
6 september 2007 - Emmen: Onderzoek naar stembusgebeurtenissen - Emmen.nu
Uit een intern onderzoek naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de verkiezingen van 7 maart jl. blijkt dat de niet goede werking van de stemmachines werd veroorzaakt door afwijkende lay-out van de drie stemvellen (Erica, Zwartemeer en overig Emmen). Alleen één van de stemvellen met een afwijkende lay-out (Erica en Zwartemeer) is getest. Op de overige stemvellen is niet getest omdat de lay-out van deze stemvellen verondersteld werd hetzelfde te zijn als in 2003 toen er ook een gecombineerde verkiezing werd gehouden. Zie ook: Blik op Nieuws
6 september 2007 - Kort geding tegen stemcomputer - Reformatorisch Dagblad
De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft bij de bestuursrechter een kort geding aangespannen tegen de goedkeuring van de stemcomputer van fabrikant Nedap. Tegen de goedkeuring van de stemcomputer van Nedap liep al een technisch bezwaar. Vanwege een naderend burgemeestersreferendum is een voorlopige voorziening nodig, redeneert de actiegroep. Zie ook: Automatiseringgids, HCC Magazine
6 september 2007 - Ook Nedap past tekst in Wikipedia aan - Planet.nl
Door aandacht van AP, het belangrijkste persbureau voor veel kranten in de wereld, gaat het geknoei van Nedap in de open encyclopedie Wikipedia nu de hele wereld over. Nedap voelde zich geroepen om het lemma electronic voting, elektronisch stemmen, in de Engelstalige Wikipedia van kritische passages te zuiveren.
5 september 2007 - 'Ook fabrikant stemcomputers rommelde met Wikipedia' - Nu.nl
Stemcomputerfabrikant Nedap heeft kritische passages over stemcomputers verwijderd uit een artikel in de Engelstalige editie van Wikipedia. Dat blijkt volgens de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet uit een analyse van de geschiedenis van het lemma. Zie ook: Automatiseringgids
Wij