Personal tools

Media-overzicht: augustus 2006

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

2009

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2008

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2007

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2006

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

1993-2005

1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005Augustus 2006

31 augustus 2006 - Fraudetheorie Justitie niet sterk - Brabants Dagblad
Het vermoeden van justitie over de veronderstelde stemfraude in Landerd is 'weinig geloofwaardig'. Dat stelt RPP-raadslid Roland Werring, die die ochtend ook als lid aanwezig was in het bewuste stembureau. "Dat een ander lid zo vaak achter de machine plaatsneemt? Een hele klus. Dat zou ons opgevallen moeten zijn."
30 augustus 2006 - Raadslid vervolgd voor stembusfraude Landerd - De Volkskrant
Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vervolgt raadslid G. te M. uit het Brabantse Zeeland (gemeente Landerd) voor stembusfraude. Sommige getuigen vertelden dat het stemmen met de stemmachine in eerste instantie niet lukte en dat zij eerst moesten zeggen dat de stemmachine het niet deed of dat er niets gebeurde, voordat ze daadwerkelijk konden stemmen. Eerder bestond het vermoeden dat de stemmachine gemanipuleerd was door te draaien aan een sleuteltje op de bedieningskast.
30 augustus 2006 - Dus toch de rode knop? - Weekblad Arena
In deze column zet Theo van Duren de theorie uiteen dat Guus te Meerman gebruik heeft gemaakt van de angst die mensen in het algemeen hebben voor de 'rode knop' en van de gunstige omstandigheid dat op Compostella veel ouderen kwamen stemmen die blij waren met wat hulp. En die kon razendsnel geboden worden. Want als je de rode knop niet indrukt, hoef je slechts op een andere naam te drukken en vervolgens op de rode knop. Dat kan binnen een fractie van een seconde.
30 augustus 2006 - OM klaagt Guus te Meerman aan voor fraude en valsheid in geschrifte - Weekblad Arena
"[...] op basis van diverse getuigenverklaringen van Compostellastemmers bestaat het ernstige vermoeden dat een aanzienlijk aantal mensen binnen dit stemdistrict op 7 maart geen geldige stem heeft uitgebracht. Zij hebben bijvoorbeeld de rode knop niet ingedrukt om hun stem te bevestigen of hebben de naam van de kandidaat waarop zij dachten te stemmen niet in het display zien staan.”
25 augustus 2006 - Geen twijfel over Nieuwegeinse stemcomputers - Ons Nieuwegein
In een aantal steden heerst commotie over stemcomputers.[...] In Nieuwegein blijft het rustig, fraude is onmogelijk, aldus de gemeente.
24 augustus 2006 - ’Te Meerman moet vervolgd worden voor stembusfraude’ - Brabants Dagblad
Rob Gonggrijp van de organisatie ’Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet’ stelt dat justitie ondanks de conclusie van het NFI niet om vervolging heen kan. „Het is zó helder dat hier iets fout zit.“ Zijn hypothese is nu dat Te Meerman een aantal kiezers heeft gemeld dat ze gestemd hadden zonder te vertellen dat ze op de bevestigingsknop moesten drukken. Ongezien door de andere leden van het stembureau, kan hij die op zichzelf hebben uitgebracht. Overeind blijft het pleidooi om de computerstem ook in print vast te leggen, stelt Gonggrijp. Dan was immers zonneklaar geweest hoeveel stemmen Te Meerman werkelijk heeft gekregen.
23 augustus 2006 - NFI: niet geknoeid met stemmachine Landerd - Brabants Dagblad
Met de stemmachine in zorgcentrum Compostella in Zeeland (gemeente Landerd) is tijdens de afgelopen raadsverkiezingen niet geknoeid. Tot die conclusie komt het Nederlands Forensisch Instituut. Het onderzoek van de justitie in Den Bosch naar de opmerkelijke uitslag op het stembureau is daarmee afgerond, deelde een woordvoerder woensdag mee. Zie ook: Omroep Brabant.
21 augustus 2006 - Onbetrouwbare stemcomputers - Chip Computermagazine
Eens in de zoveel tijd kom je een website tegen die nieuw licht laat schijnen op zaken waar je nooit bij hebt stilgestaan. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht of jouw stem tijdens, laten we zeggen de Tweede-Kamer-verkiezingen, wel bij de goede partij terecht is gekomen?
20 augustus 2006 - Kiesraad: verkiezingen in gevaar door pensioen Groenendaal - Security.nl
Groenendaal is een klein bedrijf en het naderende pensioen van de heer Groenendaal baart de Kiesraad zorgen. Die schreven al op 15 april 2005 een brief aan minister Pechtold. In de brief zet de voorzitter van de Kiesraad zijn zorgen uiteen en onderstreept hij hoe afhankelijk de Nederlandse democratie is geworden van een enkel, klein bedrijfje.
18 augustus 2006 - Pdf icon.png Frauderende Partij krijgt geen kans bij stemcomputer - Automatisering Gids
Op basis van de openbaar gemaakte draaiboeken, instructies en bijvoorbeeld checklists heeft software-ontwikkelaar Pascal Scheffers van de actiegroep de ‘opvallende punten’ van NewVote die hem zorgen baren op een rijtje proberen te zetten. De verantwoordelijk directeur van Sdu Uitgevers, Huib Cuperus, reageert met enige tegenzin op de ‘opvallende punten’ die Scheffers zorgen baren. Cuperus vindt dat de discussie zich te veel verengt tot de technologie en daar is volgens hem geen reden toe. "Ik vind dat de actiegroep een legitieme zorg uitspreekt, maar de discussie zou vooral moeten gaan over vertrouwen[...]". Zie ook Digitaal Bestuur. Saillant detail is dat beide publicaties uitgaven zijn van Sdu Uitgevers B.V.
18 augustus 2006 - Geen twijfels over stemcomputers - Onze Vechtstreek
In het politieke landschap van regels en procedures vertrouwt iedereen erop dat de diverse verkiezingen en de telling van de stemmen in Nederland op een juiste manier worden uitgevoerd. Ondanks het feit dat er geen enkele aanleiding bestaat om te vermoeden dat dat niet zo is, plaatsen critici inmiddels vraagtekens bij het gebruik van de huidige stemcomputers. In de Vechtstreek lijkt men zich echter niet zo druk te maken. "Dit is geen Amerika hoor!"
12 augustus 2006 - Onderzoekers stellen 'kraskaartverkiezingen' voor - Tweakers.net
[...] Het afdrukken van een stembiljet is volgens Ben Adida, onderzoeker bij het laboratorium voor Computer Science and Artificial Intelligence van MIT, niet goed genoeg. Door middel van de identificatiecode op het biljet kan namelijk de identiteit van de stemmer achterhaald worden. Daarom heeft hij samen met Ronald Rivest, een van de breinen achter het veelgebruikte RSA-encryptiealgoritme, het Scratch & Vote-systeem (S&V) bedacht. In de plaats van een identificatienummer op het stembiljet, wordt een cryptografische sleutel gebruikt waarmee de autenticiteit kan worden aangetoond.
10 augustus 2006 - WIJVERTROUWENSTEMCOMPUTERSNIET - Nedap/Groenendaal
"Hoera! We hebben er weer een actiegroep bij". Een reactie op onze campagne door Jan Groenendaal van het Nedap/Groenendaal Bureau voor Verkiezingen.
10 augustus 2006 - Verkiezingen en fraude - Nedap/Groenendaal
Helaas is verkiezingsfraude zo oud als verkiezingen zelf. Het gaat bij verkiezingen om macht, invloed en aanzien en dat maakt kennelijk dat sommige groeperingen of individuen er niet voor terugdeinzen te proberen het resultaat te beïnvloeden.
7 augustus 2006 - Sdu Uitgevers boos over openbaarmaking documenten - Bits of Freedom
Het verzoek van de advocaat van Sdu (om 4 documenten van de wijvertrouwenstemcomputersniet.nl site te halen) is niet alleen een publicitaire miskleun. Juridisch gezien heeft Sdu ook geen zaak tegen 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'. Aangezien de gemeente Amsterdam de stukken openbaar heeft gemaakt, zou Sdu haar juridische pijlen daarop moeten richten. Mogelijk is dat een onaantrekkelijke optie voor Sdu omdat de gemeente Amsterdam de grootste afnemer is.
7 augustus 2006 - Campagne bewijst slechts dat ook papieren verkiezingen rampzalig kunnen zijn - Wolter Pieters
In deze persoonlijke column legt Wolter Pieters uit waarom volgens hem de actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" het probleem van electronisch stemmen te eenzijdig bekijkt. Hier onze reactie hierop.
7 augustus 2006 - Pdf icon.png Verkiezingen in handen bedrijf - Leeuwarder Courant
De verkiezingen zijn een ondoorzichtige industrie.
6 augustus 2006 - Leefbaar vertrouwt stemcomputers niet - Algemeen Dagblad
Zijn stemmachines wel te vertrouwen? Wie controleert de verkiezingsuitslagen eigenlijk als alleen computers de stemmen tellen? Leefbaar Utrecht maakt zich daar, nu bijna het voltallige gemeentebestuur met vakantie is, zorgen over. De partij sluit zich aan bij de standpunten van de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'.
3 augustus 2006 - 'Stemmachine Landerd juist bediend' - Gemeente.nu
Met de stemmachine in zorgcentrum Compostella in Zeeland (gemeente Landerd) is tijdens de afgelopen raadsverkiezingen niet geknoeid. Leverancier Nedap concludeert dat uit een vergelijking van de logbestanden van het bedrijf en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
2 augustus 2006 - 'Info stemcomputer moet van website af' - Parool
Internetactivist Rop Gonggrijp moet een aantal vertrouwelijke documenten over de stemcomputers van de voormalige staatsuitgeverij Sdu van zijn website halen, zo eist de advocaat van Sdu.
2 augustus 2006 - Stemmachinebedrijf boos op gemeente (video) - AT5 Nieuws
AT5 is de lokale nieuwszender voor Amsterdam e.o.
2 augustus 2006 - Wij vertrouwen stemcomputers niet - VK Mag
Het ontwerp van een machine en de bijbehorende software frauduleus aanpassen is vrij gemakkelijk onzichtbaar te doen. Tienduizenden mensen zover corrumperen dat ze stemmen verkeerd gaan tellen en hun mond dichthouden, dat is een heel ander verhaal, zeker met een papertrail. Daar is een onhaalbare samenzwering voor nodig. Daarom gaat er niets boven stemmen met een potloodje. Nu en in de toekomst. Punt.
2 augustus 2006 - ‘Niet geknoeid met stemmachine’ - Volkskrant
[...]Verkoopleider Hans van Wijk van Nedap verklaarde woensdag dat hij het apparaat onlangs heeft teruggekregen. Het NFI heeft het geheugen uit de stemmachine gehaald. Het logbestand dat het NFI uit het apparaat haalde kwam overeen met de kopie die Nedap heeft, aldus Van Wijk. ‘De stemmachine is ‘s ochtends aangezet en ‘s avonds uitgezet. Er is niets vreemds gebeurd’, zegt hij. ‘De rare uitslag heeft niks met de machine te maken.’ Zie ook: Omroep Brabant
1 augustus 2006 - Amerikaanse stemmachine blijkt eenvoudig te manipuleren - Automatisering Gids
De Amerikaanse Open Voting Foundation heeft ontdekt dat een in de VS veel gebruikte stemmachine met een minimum aan computerkennis en een schroevendraaier te manipuleren is. Het gaat daarbij om de Diebold TS. Een nieuwer model van die fabrikant is minder kwetsbaar, maar het manipuleerbare model is nog lang niet overal vervangen, aldus de organisatie. Bij model TS bleek het mogelijk het apparaat zonder sporen achter te laten open te schroeven. Zie ook Digitaal Bestuur
1 augustus 2006 - Strijd rondt stemcomputers loopt op - TROS Radio Online
Een actiegroep tegen verkiezingen middels stemcomputers heeft bij de gemeente Amsterdam tientallen documenten over de invoering van stemmachines opgeeist en losgekregen. De stapels papieren hebben ze vervolgens ingescand en op internet gezet. Dit alles met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Maar was het ook echt openbare informatie. De SDU, een van de fabrikanten van stemmachines, meent van niet want tussen de stukken zaten ook financiele gegevens van SDU, waaronder offertes. De advocaat van SDU verzocht de actiegroep de documentatie offline te halen, maar de actiegroep weigert. Wat staat er in de stukken en waarom is het belangrijk dat deze op internet blijven staan? Dat vroegen we aan Rop Gonggrijp, initiatiefnemer van de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet en mede-oprichter van XS4All.
1 augustus 2006 - Amerikaanse stemmachine blijkt eenvoudig te manipuleren - Automatisering Gids
De Amerikaanse Open Voting Foundation heeft ontdekt dat een in de VS veel gebruikte stemmachine met een minimum aan computerkennis en een schroevendraaier te manipuleren is. Het gaat daarbij om de Diebold TS. Een nieuwer model van die fabrikant is minder kwetsbaar, maar het manipuleerbare model is nog lang niet overal vervangen, aldus de organisatie.
1 augustus 2006 - Virusscanner stemcomputers stond uit - Bright Techlifestyle
De nieuwe actiegroep tegen stemcomputers lacht zich al rot.
1 augustus 2006 - Gonggrijp: 'met dank aan de Sdu' - Planet Multimedia
Meer publiciteit voor de gelaakte openbaarmaking over stemcomputers dan met de eisen van Sdu, was niet mogelijk geweest.
1 augustus 2006 - Experts hekelen stemcomputer - Het Parool
Een actiegroep van computerdeskundigen is een actie begonnen tegen de stemcomputers van de gemeente. Onbetrouwbaar en niet te controleren, zeggen ze.
1 augustus 2006 - Stemmachinemaker kwaad op Amsterdam - Gemeente.nu
Stemmachineleverancier Sdu Uitgevers is boos op de gemeente Amsterdam, omdat die gevoelige informatie over het bedrijf openbaar heeft gemaakt. Een offerte, het contract en een draaiboek voor de lease en het gebruik van stemcomputers zijn gekopieerd en afgegeven aan een actiegroep die een (online) protest begon tegen het gebruik ervan.
1 augustus 2006 - Stemmen is van ons - GeenCommentaar.nl
Het is vreemd dat gegevens over stemcomputers pas openbaar worden nadat iemand een beroep doet op de WOB. Stemmen is een essentieel onderdeel van een democratie, en je zou kunnen zeggen dat iedereen te allen tijde toegang moet kunnen hebben tot informatie over de machines waarmee gestemd wordt. Hoe ze in elkaar zitten, hoe ze werken, wat ze gekost hebben, wie waarvoor verantwoordelijk is, wanneer en waarom.
1 augustus 2006 - SDU Uitgevers boos op actiegroep Gonggrijp - webwereld
SDU Uitgevers is boos op de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', omdat zij documenten van de gemeente Amsterdam online heeft gezet.
1 augustus 2006 - Rel om offerte stemmachines - Gooi- en Eemlander
Stemmachineleverancier Sdu Uitgevers is boos op de gemeente Amsterdam, omdat die gevoelige informatie over het bedrijf openbaar heeft gemaakt.
1 augustus 2006 - Offertes van Sdu en Nedap liggen op straat - Gelderlander
Stemmachineleveranciers Sdu en Nedap in Groenlo zijn boos op de gemeente Amsterdam omdat die offertes heeft vrijgegeven.
1 augustus 2006 - Sdu woedend op Amsterdam - Het Parool
AMSTERDAM - Stemmachineleverancier Sdu Uitgevers is boos op de gemeente Amsterdam, omdat die gevoelige informatie over het bedrijf openbaar heeft gemaakt.
Wij