Personal tools

Media-overzicht: januari 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Januari 2007 - Pdf icon.png NewVote toch weer niet goedgekeurd - Burgerzaken & Recht, nr. 1, januari 2007
De commissie moet uiterlijk september 2007 voorstellen doen ‘voor verbetering of verandering die voldoen aan de vereisten van geheime, vrije betrouwbare, voor ieder gelijkelijk toegankelijke, praktische uitvoerbare en transparante verkiezingen’. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat we dit in Nederland al jaren heel goed geregeld hebben. Maar goed, sinds afgelopen zomer vertrouwt een actiegroep de stemcomputers niet meer en in hun kielzog hebben de media en de politiek dat vertrouwen ook zo ongeveer opgezegd. Alles is nu anders.
Januari 2007 - Pdf icon.png Bij de voorplaat - Burgerzaken & Recht, nr. 1, januari 2007
Voor Atzo Nicolaï zit de klus er bijna op. Hoe zal hij terug ­kijken op zijn kortstondige ministerschap? Hij kwam niet bepaald in een gespreid bedje. En of hij nu nog zo blij is met de kwalificatie 'minister van Bestuurlijke Voortvarendheid en Krachtdadig optreden ' die hem door een VVD-kamerlid werd gegeven in het overleg met de Kamer op 12 oktober jl. over de vermeende onbetrouwbaarheid en onveiligheid van stem ­computers, is de vraag .
30 januari 2007 - Nedap verslaat eigen verwachtingen in 2006 - BNR
Nedap heeft over 2006 een winst gerealiseerd van euro 12,3 mln, tegen euro 8,5 mln een jaar eerder. De 'meevaller' is volgens Nedap in belangrijke mate het gevolg van het projectmatige karakter van zijn opdrachten, waardoor op korte termijn de exacte omzet- en winstcijfers zeer moeilijk te voorspellen zijn. Zie ook: De Financiële Telegraaf Trouw Elsevier Belegger.nl Wallstreetweb
30 januari 2007 - Onjuiste verkiezingsuitslag Eindhoven door tijdgebrek - Nu.nl
Onbekendheid met de vervangende apparatuur was de reden voor het verschijnen van een onjuiste voorlopige uitslag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Eindhoven. "Wat precies (is) misgegaan, weet de gemeente nog steeds niet te vertellen." Zie ook: Telegraaf
30 januari 2007 - Geen zaak foute verkiezingsuitslag - Omroep Brabant
De stichting 'Wij vertrouwen Stemcomputers niet' gaat geen zaak beginnen tegen de gemeente Eindhoven. De stichting van Ron Gonggrijp was eerst van plan om werk te maken van de fout die in Eindhoven was gemaakt bij het tellen van de stemmen na de Tweede Kamerverkiezingen.
30 januari 2007 - De weg kwijt tussen de stemcomputers - HCC Magazine
Column Herbert Blankesteijn. "Het verhaal van de stemcomputers in Nederland is doortrokken van incompetentie, onduidelijke belangen en geheimzinnigheid. Wat zou het een opluchting zijn als de minister eens zou verklaren: Inderdaad, de stemcomputers die in Nederland worden gebruikt deugen structureel niet. De wet deugt ook niet, anders hadden de computers waarschijnlijk wel gedeugd." Via de link hieronder ook te beluisteren op de site van BNR.
29 januari 2007 - Willem Lucht nu al klaar voor 2010 - Omroep Zwolle
Volgens Willem Lucht, lijsttrekker van de LWL, 'hing er een luchtje' aan de verkiezingen van maart 2006. 'Die stemmachines zijn heel fraudegevoelig, maar ik kan niets bewijzen', zegt Lucht. Hij laat weten een mannetje te hebben dat deze zaak nog steeds uitzoekt.
29 januari 2007 - ICT-Column Herbert Blankesteyn - BNR Nieuwsradio
Een dikke vijf weken voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten is het ministerie volkomen de weg kwijt in het vraagstuk van de stemcomputers. Via de link hierboven ook te lezen op HCC Magazine.
27 januari 2007 - Pdf icon.png Kort geding om stemcomputers - NRC
De fabrikant van stemmachines, Sdu, heeft een kort geding aanspannen tegen de Staat der Nederlanden. De Sdu wil afdwingen dat al haar stemcomputers bij de volgende statenverkiezingen worden gebruikt.
27 januari 2007 - Geen effect vrije keuze stembureau - De Stentor
Het feit dat inwoners van de gemeente Bronckhorst bij de Tweede Kamerverkiezingen hun stem konden uitbrengen in een willekeurig stembureau in de gemeente, heeft niet geleid tot een hogere opkomst. Dat constateert de gemeente in het evaluatieverslag van de verkiezingen op 22 november vorig jaar.
27 januari 2007 - Sdu klaagt Staat aan wegens afkeuring stemcomputers - Tweakers.net
Sdu heeft nu een kort geding aangespannen tegen de Staat. Wat het bedrijf precies wil bereiken met dit kort geding is niet duidelijk.
27 januari 2007 - Stemcomputerfabrikant Sdu klaagt Staat aan - Webwereld
Sdu is met name boos dat minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) in januari eenzijdig de stemcomputers afkeurde. Dit kwam voor Sdu onverwacht omdat het bedrijf naar eigen zeggen tot februari had gekregen om de problemen op te lossen.
26 januari 2007 - Stemcomputerfabrikant Sdu dreigt Staat met rechtszaak - Security.nl
Wordt de Staat niet door de actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" voor de rechter gedaagd, dan is het wel door de andere kant, namelijk die van de stemcomputerfabrikanten. Sdu Uitgevers dreigt het ministerie namelijk met een rechtszaak omdat haar computers onlangs weer werden afgekeurd.
26 januari 2007 - Sdu spant rechtszaak aan tegen de Staat - Algemeen Dagblad
NOS Teletekst
De rechtszaak staat gepland op 2 februari, maar directeur Huib Cuperus van Sdu blijft erbij dat zijn bedrijf juridische stappen 'overweegt'. Hij zegt te hopen dat een rechtszaak niet nodig is. Zie ook: Volkskrant, Zibb, Almere Vandaag, Tiscali, FEM Business online, Leids Dagblad, NRC Handelsblad, Reformatorisch Dagblad, BNR Nieuwsradio, BN De Stem, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Tubantia, Provinciale Zeeuwse Courant, De Gelderlander, De Stentor, Planet, Telegraaf, NOS, Nu.nl, Gooi- en Eemlander.
26 januari 2007 - Sdu wil rechtszaak om stemcomputers - AT5
SDU is nog in gesprek met Nicolaï en hoopt dat een rechtszaak kan worden voorkomen. Amsterdam heeft al besloten om op 7 maart weer met het rode potlood te gaan stemmen.
26 januari 2007 - Sdu: AIVD-keuringen schimmig - Planet Multimedia
"Wat die nieuwe normen van Binnenlandse Zaken precies zijn hebben we nooit goed mogen vernemen en die zijn ook nooit openbaar gepubliceerd of getoetst. We zijn daarover zeer gebrekkig geïnformeerd."
25 januari 2007 - Sdu wil een rechtszaak om stemmachines - Planet Multimedia
De blijvende afkeuring van de NewVote-stemmachines is Sdu een doorn in het oog. Sdu Uitgevers dreigt via de rechter te pogen om alsnog goedkeuring van minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing te verkrijgen voor haar NewVote-stemmachines.
24 januari 2007 - Stand van zaken NewVote - NewVote
NewVote hoopt zijn stemcomputers nog voor 1 februari aan zijn klanten te kunnen aanbieden en beraadt zich op juridische stappen.
23 januari 2007 - 'Geen nieuwe ingreep bij stemmachines' - Nu.nl
'Minister Atzo Nicolaï ziet geen aanleiding om extra maatregelen te nemen nu een actiegroep nieuwe problemen met de stemmachines heeft gesignaleerd. Hij reageerde daarmee op een brief van de organisatie Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl.' Zie ook: AD NRC Trouw BNR Brabants Dagblad Almere Vandaag Dagblad van het Noorden Eindhovens Dagblad FEM Business Online De Gelderlander Gooi- en Eemlander Haarlems Dagblad IJmuider Courant Leeuwarder Courant Leidsch Dagblad De Limburger Limburgs Dagblad Noord Hollands Dagblad Planet Provinciale Zeeuwse Courant De Stentor Tiscali Tubantia Tweakers.net Zibb.nl
23 januari 2007 - 'Alle goedkeuringen voor stemcomputers ongeldig' - Webwereld
'Wij vertrouwen stemcomputers niet' meent dat de software van de Nedap stemcomputers, waarmee de kandidaatlijsten in de modules worden geprogrammeerd, nooit getest zijn door TNO. De actiegroep is daarom van mening dat de minister nooit een geldige goedkeuring voor deze stemcomputers heeft kunnen afgeven.
23 januari 2007 - 'Keuring stemcomputers deugt niet' - Planet
In een brief aan de demissionair minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Atzo Nicolaï, eist de actiegroep de intrekking van de goedkeuring van de stemmachines. De regeling voor goedkeuring, die overigens nog van 1997 dateert, is volgens 'wij vertrouwen stemcomputers niet' niet goed toegepast. "Belangrijke onderdelen van de stemcomputers blijken nooit getest. Daarom zijn alle goedkeuringen voor stemcomputers ongeldig", aldus de actiegroep.
23 januari 2007 - 'Stemmen weer met potlood' - BN De Stem
Inwoners van de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg stemmen op 7 maart weer met rood potlood. Bij de Statenverkiezingen op 7 maart worden de oude hokjes weer tevoorschijn gehaald.
22 januari 2007 - Aalsmeer stemt 7 maart weer met rood potlood - Gemeente Aalsmeer
Ook in Aalsmeer stemt men noodgedwongen weer met het rode potlood.
19 januari 2007 - Commissie inrichting verkiezingsproces start werkzaamheden - MinBZK.nl
Minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft deze week de adviescommissie inrichting verkiezingsproces geïnstalleerd. De commissie heeft tot taak het verkiezingsproces in beeld te brengen en voorstellen te doen voor verbetering of verandering van de inrichting van het verkiezingsproces. Zie ook: Emea Nieuws
18 januari 2007 - Weer met potlood stemmen- Parool
De aangepaste stemcomputers van SDU mogen niet worden gebruikt bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart.
18 januari 2007 - IJsselstein stemt weer met potlood - RTV Utrecht
Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen in november zijn er problemen met de stemcomputers. De apparaten zijn afgekeurd omdat ze straling afgaven, ...
18 januari 2007 - Stemcomputers opnieuw afgekeurd - www.volkskrant.nl
Minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing heeft 1200 stemcomputers afgekeurd voor de Statenverkiezingen. Ondanks aanpassingen bleken de beeldschermen ‘afluisterbaar’, of slecht leesbaar.
18 januari 2007 - Stemmen moet weer ouderwets - BN DeStem
De aangepaste stemcomputers van Sdu mogen niet worden gebruikt bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Het stemgedrag van burgers blijkt namelijk nog steeds op afstand af te lezen.
18 januari 2007 - Stemcomputers Sdu opnieuw afgekeurd - Binnenlands Bestuur
Minister Atzo Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing heeft opnieuw de stemmachines van de Sdu afgekeurd. Hierdoor stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen van 27 maart opnieuw 24 gemeenten met het rode potlood. Tien andere gemeenten krijgen weer vervangende stemmachines van Nedap.
18 januari 2007 - Opnieuw stemmen met potlood - Brabants Dagblad
Inwoners van de gemeenten Uden, Bernheze, Hilvarenbeek, Geertruidenberg, Drimmelen en Waalre bij de Statenverkiezingen van 7 maart opnieuw met het potlood stemmen. Minister Nicolaï van bestuurlijke vernieuwing heeft gisteren de inzet van Sdu-stemcomputers verboden.
17 januari 2007 - Deel stemcomputers afgekeurd - Reformatorisch Dagblad
Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart zullen zeker 23 gemeenten net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen met het rode potlood stemmen omdat de stemmachines daar niet deugen. Zie ook: Algemeen Dagblad Almere Vandaag Blik op Nieuws BNR Nieuwsradio Dagblad van het Noorden Dagblad de Limburger Eindhovens DagbladFEM Business De Gooi- en Eemlander Haarlems Dagblad Leeuwarder Courant Limburgs Dagblad Metro Nederland NieuwNieuws.nl Noordhollands Dagblad Planet Internet RTL Nieuws RTL Z Stentor Tiscali Trouw Twentse Courant Tubantia IJmuider Courant Zibb.nl
17 januari 2007 - Stemcomputers Sdu afgekeurd voor verkiezingen - NRC Handelsblad
Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart zullen zeker 23 gemeenten net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen met het rode potlood stemmen omdat de stemmachines daar niet deugen.
17 januari 2007 - Opnieuw stemmen met potlood in Brabant - Omroep Brabant
In zes Brabantse gemeenten moet tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart weer gestemd worden met een rood potlood. Dat maakte minister Nicolai van Bestuurlijke Vernieuwing woensdag bekend.
17 januari 2007 - NICOLAÏ BLIJFT BIJ AFKEURING VAN DEEL STEMMACHINES - www.regering.nl
Minister Nicolaï blijft bij zijn besluit om de Sdu-stemmachines niet in te zetten bij verkiezingen. Deze machines kunnen daarom niet worden gebruikt bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart 2007.
17 januari 2007 - SP uit kritiek op Nicolaï - Reformatorisch Dagblad
Volgens de SP had de minister het apparaat al goedgekeurd nog voordat de laatste tests afgerond waren.
17 januari 2007 - SP verwijt Nicolaï geklungel met stemmachines - Telegraaf
De SP heeft geen goed woord over voor de manier waarop minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) is omgesprongen met de omstreden stemmachines van Sdu. „Het geklungel is schadelijk voor het vertrouwen van mensen in de werking van de democratie”, stelde Tweede Kamerlid Arda Gerkens van de fractie woensdag.
17 januari 2007 - Leiderdorp blijft 'ouderwets' stemmen - www.leidschdagblad.nl
In Leiderdorp wordt op 7 maart, net als in november, opnieuw met het rode potlood gestemd. De stemcomputers van de firma Sdu zijn opnieuw afgekeurd. Zie ook: Unity FM
17 januari 2007 - TNO keurt stemcomputers van Sdu af - AT5
Bij de Statenverkiezingen van 7 maart zullen zeker 23 gemeenten met potlood en papier stemmen omdat de stemmachines opnieuw zijn afgekeurd. Tien andere gemeenten kunnen ter vervanging apparaten van een ander merk krijgen.
17 januari 2007 - stemcomputers toch afgekeurd voor verkiezingen - Volkskrant
Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft de NewVote stemcomputers toch afgekeurd voor de Statenverkiezingen op 7 maart. De machines zijn ofwel afluisterbaar ofwel onleesbaar gebleken.
17 januari 2007 - Stemcomputers Sdu afgekeurd voor verkiezingen - Nu.nl
Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart zullen zeker 23 gemeenten net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen met potlood en papier stemmen omdat de stemmachines daar niet deugen. Tien andere gemeenten die ook stemcomputers van Sdu hebben, kunnen vervangende apparaten van het bedrijf Nedap krijgen.
17 januari 2007 - Weer stemcomputers afgekeurd - Parool
Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart zullen zeker 23 gemeenten net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen met het rode potlood stemmen omdat de stemmachines daar niet deugen. Tien andere gemeenten die ook stemcomputers van Sdu hebben, kunnen vervangende apparaten van het bedrijf Nedap krijgen.
17 januari 2007 - Sdu-stemmachines niet ingezet bij verkiezingen - Elsevier
Stemmachines van Sdu kunnen niet worden ingezet bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Dit schrijft minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï in een brief aan de Tweede Kamer. De Newvote-computers werden voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november afgekeurd omdat het stemgedrag van de kiezer op tientallen meters afstand kon worden gevolgd. In 23 gemeenten moest daarom met het rode potlood worden gestemd.
16 januari 2007 - Bonnetjes en vertrouwen - Parool
Je zou raar staan te kijken als je bij de kassa in de winkel ineens nergens meer een bon kreeg en je boodschappen voortaan zonder controlemechanisme van je rekening worden afgeschreven. Column van Karin Spaink.
15 januari 2007 - Provinciale Statenverkiezingen in Amsterdam met rode potlood - Gemeente Amsterdam
Burgemeester Cohen heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Zaken op 4 december 2006 per brief gevraagd om voor 1 januari 2007 uitsluitsel te geven over het gebruik van de SDU NewVote stemmachines. Het ministerie heeft de gemeenten echter meegedeeld de goedkeuring voor het gebruik van de NewVote bij de verkiezingen van 7 maart op zijn vroegst 2 februari te kunnen geven. Deze late besluitvorming van het ministerie, heeft burgemeester Cohen doen besluiten het Bureau Verkiezingen toestemming te geven om de Provinciale Statenverkiezingen te organiseren met stembiljetten en het rode potlood. Zie ook: Dienst Persoonsgegevens
15 januari 2007 - Sdu verliest grootste klant stemcomputers - Planet
Amsterdam heeft het keuren van de stemmachines van Sdu niet afgewacht en laat de kiezers in maart weer met het rode potlood stemmen. Daarmee verliest Sdu haar grootste klant. Dat is een grote strop, zo geeft directielid Huib Cuperus van Sdu toe: "Dit is erg vervelend. We beraden ons over een reactie."
15 januari 2007 - Nieuwe risicosport: stemmen - NRC Next
Opinie artikel van Jaap-Henk Hoepman. De Nederlandse kiesgerechtigde mag hopen dat het ministerie op het laatste moment zal afzien van toelating van de NewVote-stemcomputer. Veilige verkiezingen draaien niet om het stemgeheim alleen. Net zo belangrijk zijn zaken als betrouwbaarheid, integriteit, transparantie en controleerbaarheid. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Pdf icon.png Artikel met tekening.
15 januari 2007 - Internetstemmen niet voor iedereen - Binnenlands Bestuur
Amsterdam stemt bij de Provinciale Verkiezingen op 7 maart weer met potlood, omdat ze pas vlak daarvoor van minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) horen of de computers veilig zijn. ‘Prachtig, daar worden we blij van’, zegt Oostveen.
15 januari 2007 - E-stemmen geeft geen hogere opkomst - Science Guide
Anne-Marie Oostveen analyseerde aan de UvA het ontwerp en de effecten van twee grootschalige elektronische overheidstoepassingen, ook die van elektronische stemsystemen.
13 januari 2007 - Stemmen met het potlood - Weblog Burg. Cohen
Om te zorgen dat de medewerkers van Bureau Verkiezingen voldoende tijd hebben om de verkiezingen zorgvuldig te organiseren, heb ik besloten niet op het besluit van de minister te wachten. Daarom gaan we stemmen met het potlood.
12 januari 2007 - Pdf icon.png Nicolaï houdt kiezers voor de gek - Automatiseringsgids
Opinie artikel van Maurice Wessling. Minister Nicolaï mag beweren dat de eerder afgekeurde stemcomputers nu veilig zijn, maar de apparatuur is beoordeeld op criteria die niet ter zake doen.
12 januari 2007 - Pdf icon.png Kamer eist veilige stemcomputers verkiezingen PS - NRC
De Tweede Kamer heeft demissionair minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing, VVD) de garantie gevraagd dat de stemcomputers bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten betrouwbaar zijn.
12 januari 2007 - SP vraagt opheldering over nieuwe chaos stemcomputers - Persbericht SP
'De minister dreigt zijn eigen chaos te creëren. Het zou goed zijn als ook andere gemeenten nu hun eigen verantwoordelijkheid nemen en opnieuw met potlood gaan stemmen.'
12 januari 2007 - Kort nieuws binnenland - NOS Teletekst
NOS Teletekst
"Amsterdam stemt bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart opnieuw met het rode potlood.Het testen van de afgekeurde stemcomputers duurt nog tot begin februari en één maand is te kort om de verkiezingen voor te bereiden.Wat 33 andere gemeenten met hetzelfde merk stemcomputer gaan doen, is nog onbekend."
12 januari 2007 - Pdf icon.png Provinciale Statenverkiezingen in Amsterdam met rode potlood - Persbericht Amsterdam.
Burgemeester Cohen heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Zaken op 4 december 2006 per brief gevraagd om voor 1 januari 2007 uitsluitsel te geven over het gebruik van de SDU NewVote stemmachines. Het ministerie heeft de gemeenten echter meegedeeld de goedkeuring voor het gebruik van de NewVote bij de verkiezingen van 7 maart op zijn vroegst 2 februari te kunnen geven.
12 januari 2007 - Amsterdam stemt met rood potlood - Nu.nl
AMSTERDAM - Amsterdammers zullen 7 maart met het rode potlood hun stem uitbrengen bij de Statenverkiezingen. Het testen van de afgekeurde stemcomputers duurt volgens de gemeente te lang.
12 januari 2007 - Internetstemmen leidt niet tot hogere opkomst - Automatisering Gids
Stemmen via internet heeft invloed op het stemgedrag van burgers, maar leidt niet tot een hogere opkomst, stelt promovenda Anne-Marie Oostveen in haar proefschrift.
12 januari 2007 - Toch rood potlood op 7 maart - Parool
AMSTERDAM - Amsterdammers moeten bij de Statenverkiezingen van 7 maart toch weer stemmen met het rode potlood. Burgemeester Cohen wil niet wachten op toestemming om met de stemmachines van SDU aan de slag te gaan.
12 januari 2007 - Interview Duyvendak - BNR Nieuwsradio
Wijnand Duyvendak van GroenLinks wordt geïnterviewd op BNR over de NewVote. Merk op dat hier weer het verhaal wordt verspreidt dat stemmen met potlood duurder zou zijn dan stemmen met de computer terwijl (in ieder geval in Amsterdam) het omgekeerde waar bleek te zijn.
12 januari 2007 - Internetstemmen leidt niet tot hogere opkomst - Planet Internet
ICT-oplossing lost het sociaal probleem van afhaken van stemmers niet op. Dat stelt Anne-Marie Oostveen vast in haar dissertatie voor de vakgroep Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam, waar ze op 23 januari op hoopt te promoveren. Oostveen is al sceptisch over ict en het stemmen, en was ze medeoprichter van de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'.
11 januari 2007 - Kamer vertrouwt stemcomputers nog niet - Nu.nl
De Tweede Kamer vertrouwt de stemmachines, die voor de Kamerverkiezingen van 22 november werden afgekeurd, nog steeds niet. Ze wil vooralsnog niet dat de machines, die inmiddels zijn aangepast, bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart wel worden gebruikt. De Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) over het onderwerp. Zie ook: Volkskrant, Eindhovens Dagblad, De Stentor, BN/DeStem, Tubantia, De Limburger, NieuwNieuws.nl, Leeuwarder Courant, Almere Vandaag, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, Metro, Limburgs Dagblad, Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, Tiscali Nieuws, FEM Business, Eindhovens Dagblad, Dagblad van het Noorden, Business Nieuws Radio, Provinciale Zeeuwse Courant, Gelderlander, Trouw, Zibb, Brabants Dagblad, Planet, Reformatorisch Dagblad, NRC Handelsblad
11 januari 2007 - Opnieuw ophef over stemcomputers - RTL Nieuws
Als het aan de Kamer ligt stemmen Amsterdam en ruim 30 andere gemeenten opnieuw met een rood potlood. Ook vreest de Kamer dat de aangepaste beeldschermen moeilijk leesbaar zullen zijn voor slechtzienden. Mogelijk komt er volgende week een spoeddebat. Video.
11 januari 2007 - 'Geen hogere opkomst door online stemmen' - Nu.nl
De mogelijkheid om kiesgerechtigden via internet te laten stemmen, leidt niet tot een hogere opkomst. Dat is in tegenstelling tot wat vaak door politici wordt gezegd, stelt wetenschapper Anne-Marie Oostveen in een promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Zie ook: Trouw, Elsevier, Reformatorisch Dagblad
9 januari 2007 - Stemcomputer Eindhoven en Waalre veilig genoeg - Eindhovens Dagblad
De kans groeit dat de Sdu-stemmachines die Eindhoven en Waalre bij de Kamerverkiezingen achter slot en grendel moesten houden, wel kunnen worden gebruikt bij de Statenverkiezingen van 7 maart. De in oktober afgekeurde stemmachines zijn door fabrikant Sdu zodanig aangepast, dat de straling niet verder reikt dan vijf meter en alleen met geavanceerde middelen is af te luisteren. Dit blijkt uit metingen van de inlichtingendienst AIVD.
9 januari 2007 - NewVote apparaat opnieuw gekeurd - NewVote
Na goed overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is een door de AIVD getest NewVote apparaat ter keuring aangeboden aan Brightsight.
9 januari 2007 - TNO gaat aangepaste stemmachines keuren - Binnenlands Bestuur
De actiegroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’, die met succes de kwetsbare beveiliging van de stemmachines aankaartte, is nog steeds niet tevreden over de aanpassingen. In een schriftelijke verklaring laat de groep weten dat bij de NewVote stemcomputers meer speelt dan alleen de zogeheten afluisterbaarheid.
9 januari 2007 - Geen verkiezingen op ondeugdelijke stemcomputers - Persbericht SP
SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak is hoogst verbaasd over het plotselinge besluit van minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing om de eerder afgekeurde stemcomputers van NewVote bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart tóch te gaan gebruiken: 'De minister gaat zijn boekje te buiten door deze machines zonder enig overleg goed te keuren.'
6 januari 2007 - Stemcomputer nu ‘veilig’, maar is hij ook leesbaar? - Volkskrant
Op het beeldscherm zijn de letters verkleind en de kleuren aangepast (rood en groen in plaats van zwart en wit). De nieuwe kleuren en kleinere letters zouden een probleem kunnen zijn voor kleurenblinden en slechtzienden. Zo’n 8 procent van de mannen kan geen verschil zien tussen groen en rood.
5 januari 2007 - Stem in maart wellicht digitaal - Parool
Hoewel dat laatste volgens Rob Kalse, hoofd Bureau Verkiezingen van de gemeente, een formaliteit is, gaat het er volgens hem toch om spannen of de definitieve goedkeuring op tijd komt. "Uiterlijk in de loop van volgende week moeten we weten of de aanpassingen voldoende zijn. Want als de machines niet aan de eisen voldoen, hebben we alle tijd nodig die beschikbaar is om stembiljetten op te stellen en te drukken," aldus Kalse.
5 januari 2007 - PvdA: vragen over stemcomputer - Nieuws uit Amsterdam
De PvdA in Amsterdam gaat aanstaande woensdag vragen stellen over de manier waarop de verkiezingen in maart worden georganiseerd, zo meldt raadslid Sabina Gazic. Het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een draadloos modem noemt zij ‘niet kosjer’. Vorig jaar vroeg ze samen met Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) al om een onderzoek naar de stemcomputer.
5 januari 2007 - Aktiegroep vindt aanpassing stemmachines ontoereikend - Automatisering Gids
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' heeft het bericht dat de stemcomputers van Sdu na een technische aanpassing weer inzetbaar zijn voor de eerstvolgende verkiezingen met verontwaardiging ontvangen. Naast het risico van afluisteren hebben de stemcomputers nog talloze andere beveiligingsproblemen die niet worden verholpen, aldus de actiegroep.
5 januari 2007 - Interview met Rop Gonggrijp - Radio 1 journaal
Interview naar aanleiding van de berichten over de herintroductie van de Sdu NewVote.
4 januari 2007 - Sdu-stemcomputers bijna goedgekeurd - Volkskrant
De Stichting Wijvertrouwenstemcomputersniet, die vorig najaar de beperkingen van de machines onthulde, noemt het voornemen ‘absurd’. De minister zou voorbij gaan aan talloze andere beveiligingsproblemen met de stemcomputer.
4 januari 2007 - Rop Gonggrijp in De Elektronische Eeuw - Business Nieuwsradio
Rop schuift aan bij Herbert Blankesteijn om namens "Wij vertrouwen stemcomputers niet" een reactie te geven op de recente uitlatingen van Sdu en Binnenlandse Zaken in de media. Waarom het zo absurd is dat er sprake van is om de Sdu NewVote stemcomputers op 7 maart 2007 opnieuw in te zetten.
4 januari 2007 - Stemcomputers bij Statenverkiezingen weer inzetbaar - nu.nl
De stemcomputers van Sdu zijn bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, op 7 maart, weer inzetbaar. Dat meldt de fabrikant donderdag in Automatiseringsgids. Zie ook: Tiscali, HCC!Magazine Nieuws, Elsevier, Trouw, Provinciale Zeeuwse Courant, Eindhovens Dagblad, Business Nieuwsradio, Tubantia, Planet Nieuws, De Stentor, Algemeen Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Metro, IJmuider Courant, De Gooi- en Eemlander, De Volkskrant, Telegraaf, NieuwNieuws.nl, Fok!Nieuws en het Parool.
4 januari 2007 - NewVote-stemcomputer binnenkort weer inzetbaar - Automatisering Gids
De NewVote-stemcomputers, die bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen niet gebruikt mochten worden omdat het stemgeheim niet kon worden gegarandeerd, zijn waarschijnlijk binnenkort weer inzetbaar. Dat heeft leverancier Sdu Uitgevers bekendgemaakt. Zie ook: Webwereld
Wij