Personal tools

Media-overzicht: januari tot en met juni 2006

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

2009

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2008

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2007

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2006

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

1993-2005

1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005


Juni 2006

28 juni 2006 - Stemcomputers kwetsbaar - Planet Internet
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat álle elektronische stemsystemen ontvankelijk zijn voor hackers. Ondertussen was er stemcomputerfraude in de provincie Zeeland.[...] De afdeling Forensisch Computeronderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou medio juni uitsluitsel geven van het digispeurwerk naar het stemapparaat, maar heeft het erg druk. Dus is vooralsnog onbekend of een bejaarde hacker of Te Meerman zelf de technisch onderlegde onverlaat is. Binnenkort meer.
28 juni 2006 - Stemmachines vatbaar voor fraude - Tweakers.net
Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn alle in de VS in gebruik zijnde electronische stemsystemen in principe vatbaar zijn voor stemfraude. Het onderzoek, met de titel 'The Machinery of Democracy'(pdf), zou het meest uitgebreide onderzoek tot dusver zijn, waarin gekeken werd naar zowel de machines zelf als de procedures eromheen. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat de kans dat het fout kan gaan pas groot wordt als er teveel op de techniek wordt vertrouwd; betrekkelijk eenvoudige procedures zouden de risico's van stemfraude kunnen minimaliseren. Het onderzoek werd uitgevoerd door de denktank Brennan Center for Justice, in samenwerking met medewerkers van stembureau's, informatici en beveiligingsexperts.
juni 2006 - Pdf icon.png Heeft Paper Trail zin? - Jan Groenendaal (Nedap)
Dit artikel adresseert de discussie over (de wenselijkheid van) VVAT/ VVPAT. Of zoals de Nedap/Groenendaal website het zelf zegt: "Uiteenzetting van Jan Groenendaal waaruit blijkt dat "een printertje er aan" geen enkel voordeel op levert".
17 juni 2006 - Interview Rop Gonggrijp - ICT Roddels
In de ICT Podcast ICT Roddels legt in de jubileumaflevering Rop Gonggrijp uit wat de actie in houdt en hoe mensen kunnen aanhaken.
15 juni 2006 - Interview Mathieu Paapst - BNR Nieuwsradio
In het BNR Nieuwsradio programma 'De Electronisch Eeuw' wordt door mr. Mathieu Paapst (informatica jurist) de gevaren van juridische kennissystemen en de gevaren van stemcomputers uitgelegd.
13 juni 2006 - Landelijke invoering willekeurig stemlokaal nabij - Binnenlands Bestuur
De landelijke invoering van het kiezen in een willekeurig stemlokaal is nabij. De evaluatie van het grootschalige experiment op de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart is zo positief, dat wat minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) betreft landelijke invoering door kan gaan. De medewerkers van de stembureaus zijn vrijwel allemaal positief over de nieuwe werkwijze. Zij zijn minder tijd per kiezer kwijt omdat nu met een korte ‘negatieve’ lijst wordt gewerkt. Op die lijst staat welke stempassen zijn ingetrokken, bijvoorbeeld na overlijden. Normaal gesproken wordt met een lange ‘positieve’ lijst gewerkt. De medewerkers moeten wel beter letten op de echtheidskenmerken van de stempas.
12 juni 2006 - Een op de zeven stemmers koos 'mobiel' - Trouw
Veertien procent van de stemmers heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart gestemd in een ander stemlokaal dan op de oproepkaart stond. Dat staat in de evaluatie 'Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal' (SWS), die maandag door minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold (D66) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Meer dan een miljoen kiezers hebben bij de afgelopen verkiezingen voor de gemeenteraad in een ander stemlokaal gestemd dan waar ze waren ingedeeld. Het was de eerste keer dat mensen in een willekeurig stemlokaal in hun eigen gemeente konden stemmen. Vooral stemmmen in stations, scholen en winkelcentra was populair. In de gemeenten die aan deze proef meededen was de opkomst een stuk hoger dan normaal. Minister Pechtold vindt de proef geslaagd en wil dat alle kiezers in 2007 bij de Tweede-Kamerverkiezingen zelf kunnen bepalen waar ze stemmen.


Mei 2006

24 mei 2006 - Stemcomputers haperen! - LC Digitaal
Het stemmen bij het Zaailand-referendum in Leeuwarden per computer gaat vandaag niet zonder slag of stoot. Op verschillende stembureaus komen meldingen van storingen, haperingen en verkeerde instructies. De leden van het stembureau moesten vaak te hulp schieten.
12 mei 2006 - Groot is duur - Paul Bordewijk
Over de kosten van het stemmen, afgezet tegen de grootte van de gemeenten en de (niet toereikende) bijdragen uit het gemeentefonds. Het artikel is ook gepubliceerd is in Overheidsmanagement
12 mei 2006 - Zestig getuigenverklaringen in verkiezingszaak Compostella - Weblog Arena
‘Bij lange na geen 181 stemmen voor Guus te Meerman’. Naar aanleiding van de schaduwverkiezingen in het Zeelandse stemdistrict Compostella zijn bij justitie liefst zestig getuigenverklaringen binnengekomen van mensen die zeggen onrechtmatigheden te hebben geconstateerd op het stembureau. OPMERKELIJK: Onderzoek van Arena toonde vorige maand aan dat het kinderlijk eenvoudig is een stemmachine te manipuleren. Met het kwartslag draaien van het toegangssleuteltje op het kastje aan de zijkant van de stemcomputer kan -nadat iemand zijn stem heeft uitgebracht en nog op de rode knop moet drukken- in een oogwenk de melding ‘u heeft gestemd’ op het scherm worden getoverd. Een handeling die gepaard gaat met een korte pieptoon. Werring, die tijdens zijn verhoor in Uden ook een ‘demonstratie’ kreeg te zien van de stemcomputer: "De politie toonde mij hoe je binnen vijftien seconden zeven of acht keer op een bepaalde kandidaat kunt stemmen". Meer informatie over deze zaak: Dossier Te Meerman.
1 mei 2006 - Amsterdam gooit stembussen in de verkoop - Nu.nl
Het Bureau Verkiezingen van de gemeente Amsterdam doet negenhonderd stembussen in de aanbieding. Na de invoering van elektronische stemcomputers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen begin maart zijn de metalen bussen niet meer nodig, aldus het verkiezingsbureau maandag.


April 2006

april 2006 - Pdf icon.png Elektronisch stemmen: een auditperspectief - EDP Auditor
Dit artikel behandelt stemcomputers vanuit de optiek van een IT-auditor. "En dan ontwikkelt zich toch een zekere scepsis, niet zozeer gericht op de toepassing van stemcomputers, als wel op de randvoorwaarden die daarbij volgens onze betrouwbaarheidscriteria zouden moeten gelden, maar die we in de praktijk niet altijd terugzien", aldus de auteur in zijn slotopmerkingen. Door Ed Ridderbeekx (IT Audit Manager bij Fortis) in EDP Auditor, nr. 2, 2006.
29 april 2006 - Geen vervolging voor ‘stembusfraude’ - Twntse Courant Tubantia
VRIEZENVEEN - De vier leden van de vrijwillige brandweer in Vroomshoop die aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gebruik hebben gemaakt van een stemmachine, worden hiervoor niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Almelo heeft besloten de zaak te seponeren.
28 april 2006 - Onderzoek verkiezingen pas medio juni afgerond - Weblog Arena
Het onderzoek van politie en justitie naar de vermeende verkiezingsfraude in het Zeelandse stemdistrict Compostella is pas medio juni afgerond. Belangrijkste reden dat het allemaal veel langer duurt dan aanvankelijk werd verwacht, is de grote drukte bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Het NFI heeft tot op heden nog geen tijd gehad om de stemcomputer van Compostella technisch door te lichten of een zogenoemd vingersporenonderzoek uit te voeren. Meer informatie over deze zaak: Dossier Te Meerman.
11 april 2006 - Raadslid Landerd is stuk minder populair in schaduwverkiezing - Brabants Dagblad
Zeeland - Bij de ’schaduwverkiezing’ in Landerd zijn bij lange na geen 181 voorkeursstemmen uitgebracht op kandidaat-raadslid Guus te Meerman. Dat valt af te leiden uit het feit dat het Openbaar Ministerie het onderzoek naar mogelijke stembusfraude voortzet. OPMERKELIJK: [...] Naast de schriftelijke 'stemcontrole', loopt er nog een onderzoek naar de deugdelijkheid van de gebruikte stemmachine. Als procedures worden omzeild, is het niet uitgesloten dat kwaadwillenden met dat apparaat manipuleren, zo bevestigde fabrikant Nedap tegenover het Brabants Dagblad.
8 april 2006 - Leden stembureau moeten elkaars handelen controleren - Weblog Arena
De uitkomst van de schaduwverkiezingen onder de stemmers van Compostella is bepalend voor de voortgang van het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de mogelijke verkiezingsfraude in Zeeland, vertelt Serge Lukowski donderdagavond aan Arena. ”Wanneer uit deze schaduwverkiezingen, net als uit de eerdere enquête van Arena, blijkt dat er veel minder dan 181 personen op de heer Te Meerman hebben gestemd, zal het OM haar onderzoek onverminderd voortzetten. Blijken er wél 181 mensen een stem op hem te hebben uitgebracht, dan wordt de zaak waarschijnlijk geseponeerd; stelt de Bossche Officier van Justitie, die vanavond (vrijdag) samen met Landerds burgemeester Doorn de stemmen zal gaan tellen. Meer informatie over deze zaak: Dossier Te Meerman.
7 april 2006 - Stemmen doe je alleen! - Gemeentelijke ombudsman
De afgelopen gemeenteraad- en stadsdeelverkiezingen in Amsterdam lijken niet in alle stadsdelen vlekkeloos te zijn verlopen. Met name in Bos en Lommer lijken zich onregelmatigheden te hebben voorgedaan rondom de stemprocedures. Als Gemeentelijke Ombudsman ben ik hier met een onderzoek gestart.
6 april 2006 - Hoe simpel is knoeien met een stemmachine? - Brabants Dagblad.
Knoeien met de stemmachine. Een fluitje van een cent of praktisch ondoenlijk? De mysterieuze gang van zaken in stembureau Compostella in Zeeland.


Maart 2006

29 maart 2006 - Newvote wint in Amsterdam - Digitaal Bestuur (Sdu)
Bij de gemeenteraadsverkiezingen ruilde Amsterdam het rode potlood in voor de verkiezingsdienst NewVote. Bijna vijfhonderd stembureaus, drieduizend medewerkers en een opkomst van ruim vijftig procent. Het was een ‘militaire operatie’ die niet mocht falen.
21 maart 2006 - Onderzoek naar stemfraude in Zeeland - Brabants Dagblad
Justitie is gisteren gestart met het onderzoek naar de verkiezingsuitslag in de gemeente Landerd. Onderzoek moet uitwijzen of de gemeenteraadsverkiezingen daar rechtmatig zijn verlopen. Brabant Dagblad, Edith Verwegen.
17 maart 2006 - Brandweerlieden knoeiden met stemmachine - RTL Nieuws
Vier leden van de vrijwillige brandweer in Vroomshoop hebben de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen geknoeid met een stemmachine. Dat heeft de gemeente Twenterand bekendgemaakt. Zij hebben veertig maal gestemd op een collega- brandweerman. De actie had geen invloed op de verkiezingsuitslag. Justitie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd.
11 maart 2006 - Pdf icon.png De dode letter van de Kieswet - Parool
Een ingezonden brief van Ruben Bloemgarten waarin hij stelt dat de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen oncontroleerbaar en niet rechtsgeldig zijn.
11 maart 2006 - Onderzoek naar onregelmatigheden verkiezingen - Brabants Dagblad
De ombudsman in Amsterdam doet op verzoek van het stadsdeel Bos en Lommer onderzoek naar eventuele stemfraude bij de gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam werd dinsdag voor het eerst met computers gestemd.
11 maart 2006 - 'Mogelijk verkiezingsfraude in Amsterdam' - Nieuws.nl
Kiezers in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer moeten mogelijk opnieuw naar de stembus. Bij de gemeenteraadsverkiezingen dinsdag zijn onder meer allochtone stemmers massaal geholpen door begeleiders, die soms zelf de keuze voor de kiezer bepaalden. Dat meldt De Telegraaf zaterdag. Bij de helft van alle stembureaus in het stadsdeel worden onregelmatigheden vermoed.
8 maart 2006 - Glansrijk debuut voor nieuwe stemcomputers Sdu Uitgevers - Sdu Uitgevers
Het nieuwe stemsysteem van Sdu Uitgevers - NewVote - heeft een glansrijk debuut achter de rug. De gemeente Amsterdam nam afscheid van het rode potlood en stemde voor het eerst met de computer. De heer W. Versteeg van de gemeente Alphen a/d Rijn is heel enthousiast over de nieuwe Sdu service: ‘We hebben er veel minder omkijken naar. We kunnen ons nu meer bezig houden met de verkiezingen zelf. Sdu Uitgevers verzorgt eigenlijk alle rompslomp. Zij zorgen voor de programmatuur, zetten de apparaten tijdig neer en halen ze na de verkiezingen weer op, we hebben geen zorgen over opslag, onderhoud en afschrijving en handmatig tellen is er helemaal niet meer bij'.
7 maart 2006 - Pdf icon.png Het nieuwe stemmen in Amsterdam - Staatscourant
De modernisering is ook in Amsterdam neergedaald. Als een van de laatste gemeenten in Nederland heeft de hoofdstad het rode stempotlood vervangen door de elektronische stemmachine. Aan de Amsterdamse burgers is niets gevraagd, terwijl er aan elektronisch stemmen wel wat haken en ogen zitten. Naast dit artikel ook nog het stuk 'Kiezers missen rode potlood niet' beide geschreven door Jeroen Zonneveld.
maart 2006 - Interview met expert stemcomputers P. Knoppers - Daanspeak 
DaanSpeak (een samenzweringstheorieën-site) interviewt Peter Knoppers: 'Ik denk dat we in de situatie zijn dat men nog niet ontdekt heeft hoe kwetsbaar we zijn. Dat blind vertrouwen, dat moet een keer fout lopen. Het kan nog jaren duren, maar dat gaat een keer gebeuren.' Knoppers stelde een tekst samen die je kunt overhandigen aan de voorzitter van het stembureau. Deel van de serie over Stemfraude.


Februari 2006

Februari 2006 - Pdf icon.png De markt voor stemsystemen in Nederland - Burgerzaken & Recht, nr. 2, februari 2006
SDU: "Succes in Amsterdam is heel belangrijk"
Groenendaal pleit, gezien de bijzondere markt, voor een steviger rol van de overheid. Van de enige concurrent, SDU, hoeft dat niet zo. Als het op 7 maart a.s. met NewVote in Amsterdam en Eindhoven en die andere gemeenten goed gaat, ziet Cuperus een mooie toekomst voor dit 'strategische' SDU-product weggelegd.


Februari 2006 - Pdf icon.png 'Stemmen via internet nu al mogelijk' - Burgerzaken & Recht, nr. 2, februari 2006
Onlangs heeft de gemeente Beverwijk aan minister Pechtold toestemming gevraagd om tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stemmen via internet mogelijk te maken. Beverwijk had hiervoor samen met GemeenteWeb een goed doordachte methode ontwikkeld. De toestemming bleef uit. Beverwijk laat zich echter niet ontmoedigen. De speren zijn nu gericht op de Tweede Kamer verkiezingen in 2007.
13 februari 2006 - Wat is er mis met het rode potlood? - Het Parool
De stemcomputer als onveilige en oncontroleerbare oplossing van een niet-bestaand probleem. Door Peter van den Besselaar en Anne-Marie Oostveen. Dit artikel is een reactie op het stuk "Eindelijk kiezen zonder potlood" van Marieke Monden, Het Parool 2 februari 2006.


2009

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2008

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2007

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2006

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

1993-2005

1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005
Wij