Personal tools

Media-overzicht: juli 2006

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

2009

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2008

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2007

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2006

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

1993-2005

1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005Juli 2006

31 juli 2006 - Virusscanner stemcomputers stond uit - NRC
De nieuwe actiegroep tegen stemcomputers heeft na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) van de gemeente Amsterdam allerlei documenten over de stemcomputers gekregen. Zie ook Stemcomputers
31 juli 2006 - Stemmachinebedrijf boos op gemeente (video) - AT5
Stemmachineleverancier Sdu Uitgevers is boos op de gemeente Amsterdam. SDU verwijt de gemeente gevoelige informatie over het bedrijf openbaar aan derden te hebben gemaakt.
31 juli 2006 - Stemmachineleverancier woedend - De Telegraaf
Stemmachineleverancier Sdu Uitgevers is boos op de gemeente Amsterdam, omdat die gevoelige informatie over het bedrijf openbaar heeft gemaakt. Een offerte, het contract en een draaiboek voor de lease en het gebruik van stemcomputers zijn gekopieerd en afgegeven aan een actiegroep die recent een (online) protest begon tegen het gebruik ervan.
31 juli 2006 - De pagina die u niet mag zien - Geenstijl.nl
Wilt u niet op deze website kijken? Daarop staan namelijk documenten die betrekking hebben op de productie en toepassing van stemcomputers van SDU. Stemcomputers, u weet wel, die oncontroleerbare apparaten waardoor een ingevoerde programmeernerd opeens wereldmacht kan krijgen.
31 juli 2006 - Stemmen met computer kost miljoen euro extra - Nieuws uit Amsterdam
Stemmen met een stemcomputer kost een miljoen euro meer dan stemmen met potlood en papier, zo stelt de actiegroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’. De extra uitgaven komen neer op drie euro per stem.
31 juli 2006 -Stemmachineleverancier woedend op Amsterdam - Volkskrant
Stemmachineleverancier Sdu Uitgevers is boos op de gemeente Amsterdam, omdat die gevoelige informatie over het bedrijf openbaar heeft gemaakt. Een offerte, het contract en een draaiboek voor de lease en het gebruik van stemcomputers zijn gekopieerd en afgegeven aan een actiegroep die recent een (online) protest begon tegen het gebruik ervan. Zie ook: BeursDuivel.be
28 juli 2006 - Herbert zoekt: Vertrouwen in stemcomputers - Planet Internet
Sinds ik in 1982 door de Mobiele Eenheid uit een boom in de Amelisweerd ben getild (aanleg van het laatste stukje van de huidige A27) ben ik het zelden eens geweest met activisten. [...] Maar de actie 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' heeft mijn hartgrondige steun. Door Herbert Blankensteijn.
28 juli 2006 - Gemeenteraad Landerd wil af van stemcomputer - Weekblad Arena
Het aantal mensen dat twijfelt aan de betrouwbaarheid van de huidige stemcomputers groeit met de dag. De actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet (WVSN), onder leiding van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp, gooide enkele weken geleden de knuppel in het hoenderhok en ontketende een grootscheeps mediaoffensief tegen het gebruik van oncontroleerbare stemmachines.
27 juli 2006 - 1opdeMiddag over stemcomputers - KRO Radio 1
Als u op 22 november uw stem uitbrengt voor de landelijke verkiezingen, doet u dat met behulp van een stemmachine. Niet iedereen is daar even blij mee. Een groep prominenten vertrouwt de stemcomputers niet, omdat de uitslagen oncontroleerbaar zouden zijn en gemakkelijk te vervalsen. In Ierland heeft men de Nederlandse stemmachines na uitgebreid onderzoek afgedankt. Hoe betrouwbaar zijn onze stemmachines? Sander Bartling zocht het uit.
26 juli 2006 - Stemcomputers: Stemmen is meer dan alleen snel, snel - Trouw
Stemmen per computer gaat lekker snel, maar de betrouwbaarheid is nog niet bewezen. Bij democratie telt meer dan tijd. "De vergissing om technologische oplossingen per definitie gelijk te stellen aan vooruitgang is gemakkelijk gemaakt. Gelukkig vormt het publieke debat hier enig tegenwicht". Reactie van Peter van den Besselaar op het stuk van Feltkamp c.s.
25 juli 2006 - Pdf icon.png Van apparaat naar computer - Het Financieele Dagblad
Het is november. Je gaat stemmen. In het kieslokaal maak je jezelf bekend bij drie mensen. Je gaat naar de stemcomputer en brengt je stem uit. Je krijgt geen bewijsbriefje. 's Avonds kun je op de televisie volgen welke partij er won of verloor, maar nergens kun je controleren of jouw stem werd gehoord. Door Joost Steins Bisschop.
21 juli 2006 - Pdf icon.png Stemmachines - Binnenlands Bestuur
Column van Max Pam op de achterkant van het blad Binnenlands Bestuur.
21 juli 2006 - PvdA: vragen over stemcomputer - Nieuws uit Amsterdam
PvdA-raadslid Daniel Sajet heeft bij het college opheldering gevraagd over de betrouwbaarheid van de stemcomputers. Hij wil dat er beter toezicht komt in de stemlokalen, maar steunt niet de actie voor terugkeer naar het stempotlood. Zie voor de precieze vragen de PvdA Amsterdam website
20 juli 2006 - Schriftelijke vragen betrouwbaarheid stemcomputers - GroenLinks Den Haag
GroenLinks stelt naar aanleiding van de wijvertrouwenstemcomputersniet campagne vragen over de controleerbaarheid van stemcomputers.
18 juli 2006 - Stemcomputer is ondemocratisch - Forum voor Democratische Ontwikkeling
Stemcomputers zijn ondemocratisch en moeten daarom niet meer worden gebruikt. Dit stelt een groep deskundigen die een website heeft gelanceerd over dit thema.
14 juli 2006 - Landelijke actiegroep tegen stemcomputers - Weekblad Arena
De actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" vindt mede naar aanleiding van eerdere Arena-onderzoeken dat stemcomputersof moeten worden aangepast, of dat we weer gaan stemmen met het potlood.
13 juli 2006 - Wij vertrouwen stemcomputers wél, mits... - Trouw
Met stemcomputers is fraude mogelijk, maar om dat te omzeilen is er een betere methode dan terug te gaan naar stemmen met het rode potlood. Opiniestuk geschreven door David Feltkamp, Jorrit Hazelhoff en Marijn Koolen.
12 juli 2006 - Stempotlood blijft - Nieuwe Ooststellingwerver
OOSTERWOLDE – Het ziet er naar uit dat er ook de komende verkiezingen in Ooststellingwerf nog gestemd gaat worden met het rode potlood en de groene stembus. Bij zijn installatie als burgemeester gaf Harry Oosterman eerder dit jaar aan graag de stemcomputer in te willen voeren. Nu uit berichten in de media blijkt dat stemmen met een ouderwets potlood minder fraude-gevoelig blijkt dan digitaal stemmen, overweegt de burgemeester om het dan maar bij het vertrouwde potlood te houden.
12 juli 2006 - Protest tegen stemcomputer - Nieuws uit Amsterdam
De huidige stemcomputers zijn niet controleerbaar en bovendien nergens voor nodig. We moeten daarom weer met potlood en papier gaan stemmen, stelt Rop Gonggrijp, oprichter van XS4ALL. Samen met anderen is hij een actie gestart.
12 juli 2006 - Protest tegen stemcomputers - Binnenlands Bestuur
Stemcomputers zijn ondemocratisch en moeten daarom niet meer worden gebruikt. Dit stelt een groep deskundigen die een website heeft gelanceerd over dit thema. Binnenlands Bestuur heeft ook een poll met de stelling "Stemcomputers zijn te fraudegevoelig, het stembiljet moet terug ", lees hier wat de lezers (ambtenaren en bestuurders bij de overheid) van BB ervan vinden.
11 juli 2006 - Radiodiscussie naar aanleiding van onze campagne - TROS Radio Online
Op 22 november kunnen we voor de Tweede Kamerverkiezingen weer een knopje indrukken op de stemcomputer. Maar niet als het ligt aan een nieuwe actiegroep onder leiding van oudhacker en XS4all-oprichter Rop Gonggrijp. Zijn actiegroep met de alleszeggende naam Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet Punt NL ziet de stemcomputer als een gevaar voor de democratie. Wat hebben ze tegen stemmen per stemcomputer? We vroegen het Rop Gonggrijp. Verder spraken we over de stemmachinefraude in Zeeland bij de gemeenteraadsverkiezingen met Sergio Boutkan, hoofdredacteur van het Zeeuwse weekblad Arena, dat er uitgebreid over schreef. En we vroegen een reactie van de maker van negentig procent van de Nederlandse stemmachines, Jan Groenendaal van Nedap/Groenendaal.
11 juli 2006 - Poll over de Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet campagne - Security.nl
Een kleine poll op de site van Security.nl vraagt de lezers "Wat vind jij van de campagne: 'Wij vertrouwen stemcomputers niet?'". Uit de voorlopige resultaten blijkt dat 62.1 procent de actie zinvol vindt, terwijl 14.6 procent van de respondenten vindt dat er niets mis is met stemmachines en de campagne daarom onzinnig is. Vul ook de poll in!
11 juli 2006 - Stemcomputer schoolvoorbeeld van ‘domme bureaucratie’ - Volkskrant
Met T-shirts en koffiemokken waarop het rode potlood als een fallussymbool omhoog wijst, is een actiegroep ten strijde getrokken tegen de stemcomputer. Ze trekt de deugdelijkheid en betrouwbaarheid van de apparatuur ernstig in twijfel.
11 juli 2006 - Xs4all-oprichter in actie tegen stemcomputers - Tweakers.net
Hacker, oprichter van Xs4all en organisator van hackerfestivals zoals What The Hack Rop Gonggrijp is een actie gestart tegen het gebruik van stemcomputers. De privacyvoorvechter is van mening dat de broncode van de stemmachines openbaar moet zijn en de uitslag van verkiezingen controleerbaar.
10 juli 2006 - Rop Gonggrijp in actie tegen stemcomputers - Webwereld
De initiatiefnemers zijn niet per se tegen stemcomputers. "We denken dat de baten (makkelijker stemmen tellen, uitkomst sneller bekend) niet opwegen tegen de kosten (stemmentelling niet meer in brede kring te controleren), en dat er dus helemaal geen sprake is geweest van vooruitgang." Volgens Gonggrijp is het niet te laat voor een dergelijke actie. "De tijd is rijp dat je mensen kan uitleggen dat het zo niet moet", aldus Gonggrijp tegenover Webwereld. "In zekere zin is het laat want de machines staan er al, maar tien jaar geleden kon je dit niet uitleggen."
8 juli 2006 - Vijf vragen - weg met de stemcomputer - Trouw
Vijf vragen door Sytse Wilman, gebaseerd op telefonisch interview met Peter Knoppers.
8 juli 2006 - Speaker.png Interview met Peter Knoppers - Radio Hoeksche Waard
Telefonisch (niet live) interview over stemcomputers in het programma Nieuwsradio. Gaat eerst over de bekende problemen met de oncontroleerbaarheid, dan over het inleveren van een verklaring van bezwaar bij het stembureau en tenslotte nog even over twee verkiezingen tegelijk op een stemcomputer (4.5MB).
7 juli 2006 - Nedap trekt verkiezingen Duitsland en Italië in twijfel - Bizniz.blog.nl
Volgens stemmachinefabrikant Nedap is elektronisch stemmen veiliger dan met stembiljetten. In reactie op de actie die Xs4all-oprichter Rop Gonggrijp is gestart tegen stemcomputers, trekt een Nedap-specialist de uitslagen van de papieren verkiezingen in Italië en Duitsland in twijfel.
7 juli 2006 - Nedap: Elektronisch stemmen juist eerlijker - RTL Z
Producent van stemmachines Nedap vindt de ongerustheid bij de groep burgers die een actie zijn begonnen tegen elektronisch stemmen begrijpelijk. Maar machinaal stemmen is juist veel eerlijker en veiliger dan met rood potlood, stelt de Nederlandse apparatenfabriek.[..]"Amsterdam, waar Gonggrijp woont, kent stemcomputers van een concurrent van ons. Wij schrijven zelf de programmatuur en maken alle onderdelen zelf, daarom maken wij ook 'stemmachines' en geen 'stemcomputers', zoals Amsterdam gebruikt. Die concurrent maakt gebruik van een bestaand besturingssysteem. Dat een kenner als Gonggrijp daardoor vragen gaat stellen begrijp ik wel. Maar net als aan onze machines hoeft niet aan het Amsterdamse systeem te worden getwijfeld, want dat wordt net zo goed en grondig gecontroleerd."
7 juli 2006 - Speaker.png Interview met Peter Knoppers - Radio West
Aanleiding voor dit live telefonisch interview is het ANP-bericht over wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Aan het eind van het interview suggereert de interviewer dat Peter Knoppers onze website heeft opgezet. Dat is niet waar; dat heeft Rop Gonggrijp gedaan.(4.5MB)
6 juli 2006 - Speaker.png Interview met Peter Knoppers - Radio 1 Journaal
Aanleiding voor dit live telefonisch interview is het ANP bericht over wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Het uitleggen van het doel van een paper trail komt helaas niet helemaal uit de verf omdat het einde van het uitzending onverbiddelijk is...(3.3MB).
6 juli 2006 - Experts voeren actie tegen stemcomputer - Volkskrant (ANP bericht)
Een groep deskundigen is op internet een actie begonnen tegen stemcomputers. [..] Aan de stemcomputers is volgens de initiatiefnemers nog een hoop te verbeteren. De broncode van de gebruikte software moet worden gepubliceerd, zegt Gonggrijp. Bovendien zou, volgens Peter Knoppers, van elke stem een kopie moeten worden gemaakt om de uitslag achteraf te kunnen controleren en een steekproef te kunnen uitvoeren. Zie ook onder andere: NRC, Automatisering Gids, Algemeen Dagblad,Elsevier, HCC Magazine,Telegraaf
5 juli 2006 - Fraude met stemcomputer in Zeeland - Bits of Freedom Nieuwsbrief
In de Brabantse gemeente Landerd loopt een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met een stemcomputer tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad op 7 maart. Het onderzoek richt zich op de uitslag van het stembureau dat gevestigd was in zorgcentrum Compostella in de deelgemeente Zeeland.
Wij