Personal tools

Media-overzicht: mei 2007

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


Mei 2007

29 mei 2007 - 'Een verkiezingsmachine is geen liter benzine' - Gemeente.nu
Applaus klinkt uit de zaal voor Tony Nijenkamp, voormalig lid van de Kiesraad, als hij in de discussie over de stemmachines aangeeft dat het geen optie is terug te gaan naar het rode potlood bij de verkiezingen. Van den Ham (BZK) wijst dit echter niet zo pertinent af. Met de huidige commotie rond stemmachines vindt hij dat burgers in de eerste plaats vertrouwen moeten (blijven) hebben in de betrouwbaarheid van hun overheid.
25 mei 2007 - Er is altijd nog het rode potlood - NRC
Stemmen met het rode potlood. Voor de meeste Nederlandse kiezers is het jaren geleden. Maar wie komt stemmen bij de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2009, zal dat misschien wel weer op de ouderwetse manier moeten doen. Het zou „het ultieme scenario zijn”, zo zei Bijleveld gisteren in de Tweede Kamer.
25 mei 2007 - De Stemmachines...en het beeld van de overheid - Friesch Dagblad
'Dankzij de actiegroep van verontruste burgers is de kwestie van de stemmachines nu volop in de aandacht; ondanks de pogingen om de verontrustende signalen van de actiegroep te bagatelliseren en de problemen te ontkennen. De gebeurtenissen rond de stemmachines geven het beeld van een overheid die, vriendelijk gezegd, naïef is in haar taakopvatting. Wat minder vriendelijk gezegd: de overheid heeft op diverse fronten en niveaus gefaald. Bovendien heeft ze geprobeerd de kritiek te ridiculiseren en de aandacht te verschuiven naar degene die de alarmbel luidde.' 'Het beeld van de overheid als betrouwbare instantie wordt door de feiten rond de stemmachines ernstig geschaad. (...) De overheid als onbetrouwbare instantie is helaas geen schrikbeeld, maar, op onderdelen, werkelijkheid.' 'Een overheid die tegen haar eigen regels ingaat, of verzuimt regels te stellen en de naleving daarvan te controleren, is de zoveelste reden om, ook als burger, alert te blijven op wat de overheid doet. En kritisch te blijven bij allerlei voorzieningen die de overheid treft, vooral wat betreft registratie van gegevens en combinaties van gegevensbestanden. Niet vanuit de gedachte dat overheidsdiensten kwaadwillend zijn, maar vanuit het pijnlijke besef dat de overheid - in allerlei geledingen - incompetent is, naïef, en soms zelfs dom.'
25 mei 2007 - De terugkeer van het rode potlood misschien zo gek nog niet - Volkskrant
De Kamer wil maatregelen om stemmen per computer veilig te maken. De staatssecretaris wacht nog een rapportje af. Bijleveld treft wel een tijdelijke maatregel. Ze past de regeling voor de goedkeuring van machines aan. Als de regeling klaar is, april 2008, kunnen leveranciers zich melden bij het ministerie. En als geen één computer door de keuring komt? Geen paniek. Gemeenten hebben in dat geval nog voldoende tijd om rode potloden in te slaan, aldus de staatssecretaris.
25 mei 2007 - Pdf icon.png Stemmen met de portemonnee - De Pers
"Moet ik nou weer met dat stomme oude potlood stemmen." De Ierse premier Bertie Ahern kon eerder dit jaar zijn ergernis niet onderdrukken toen duidelijk werd dat hij zijn stembiljet met de hand moest invullen. Ierland mag in veel opzichten een modern land zijn geworden, in het stemhokje gaat het er nog ouderwets aan toe.
24 mei 2007 - Bronsoftware stemmachines voorlopig nog geheim - ZDNet.nl
Staatsecretaris wacht conclusies onderzoekscommissie af. Artikel over het AO van de Tweede Kamercommissie Binnenlandse zaken met de staatssecretaris. Zie ook: Tiscali
24 mei 2007 - 'Staatssecretaris maakt haast met stemcomputers' - Trouw
Een spoedprocedure moet ervoor zorgen dat er volgend jaar alleen nog veilige stemcomputers zijn. Als dat niet lukt, wordt er bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2009 gestemd met het rode potlood. Dat heeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer. Zie ook: De Pers, Skoeps, Elsevier
24 mei 2007 - Overleg over stemmachines - Christenunie.nl
Weergave van de bijdrage van Ed Anker aan het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken inzake 'stemmachines'.
23 mei 2007 - Kort geding verkiezingssoftware - SOLV Advocaten
Gisteren vond in Amsterdam het kort geding tussen Verkiezingssoftwaremaker Groenendaal en de stichting “Wij vertrouwen stemcomputers niet” plaats. Groenendaal is van mening dat de stichting door publicatie van de verkiezingssoftware inbreuk maakt op zijn auteursrecht. De stichting stelt echter dat, zeker gezien het grote maatschappelijke belang van de kwestie, de informatievrijheid meer gewicht in de schaal legt.
22 mei 2007 - De toekomst van de stemcomputer - NOS Journaal
Item over het kort geding van Groenendaal tegen de stichting. Een complexe en zeer principiele zaak.
22 mei 2007 - 'Stichting moet stemprogramma van website verwijderen' - nu.nl
Verkiezingssoftwaremaker Groenendaal heeft dinsdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam geëist dat de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet een stemprogramma van zijn website haalt. Zie ook: Telegraaf
22 mei 2007 - Softwareproducent wil stemprogramma van internet af - Volkskrant
De advocaat stelde in principe niet tegen de missie van de actiegroep te zijn. ‘Ik snap alle democratische belangen die men aangeeft, maar waarom is het nodig dat de hele wereld kan zien hoe die software in elkaar zit? Dat is niet nodig om kritiek te leveren.’
16 mei 2007 - Pdf icon.png Over noodzaak, 'beetje overdreven' en 'harde aanpak Groenendaal' - Burgerzaken & Recht (april/mei 2007)
Interview met Maurice Wessling van 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' over het verloop van de campagne. "Soms heeft een dossier een schop nodig."
16 mei 2007 - Pdf icon.png Verkiezingen 'verweesd' bij Kiesraad en ministerie BZK - Burgerzaken & Recht (april/mei 2007)
"Het is eigenlijk een snoeihard rapport." Bespreking van het rapport van de Commissie besluitvorming stemmachines.
15 mei 2007 - Kort geding over download stemsoftware - Tros Radio Online
"De actievoerders van Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet hebben de software waarmee in Nederland stemmen worden geregistreerd op de stemmachines bij de verkiezingen online geplaatst (Exe-bestand). De maker van dat programma, Jan Groenendaal, spant een kort geding aan om het van de site af te krijgen. Waarom geven de actievoerders geen gehoor aan zijn verzoek? Dat vroegen we aan Rop Gonggrijp, oprichter van Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet. Of de actiegroep juridisch gezien kans maakt, vroegen we internetadvocaat Erik Verhelst."
14 mei 2007 - Nedap 'Ingetogen groeier' - veb.net
Nedap deed vorig jaar goede zaken, 2006 was een recordjaar. 'De omzet steeg met 14 procent tot 138,5 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat 35 procent hoger uitkwam op 17,5 miljoen euro. De nettowinst steeg met 42 procent tot 12,4 miljoen.Dit alles ondanks een verliespost wegens het terughalen van uitbesteed werk uit Oost-Europa.' (...) 'Tevens kreeg Nedap te maken met onterechte negatieve publiciteit over de stemmachines.'
14 mei 2007 - Kort geding om publicatie software stemcomputers - Trouw
Het Bureau voor Verkiezingsuitslagen Groenendaal sleept de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' voor de rechter. Het softwarebedrijf eist dat de actiegroep de software die 95 procent van de gemeenten voor haar stemcomputers gebruikt, van zijn website haalt. (..) GroenLinks sluit zich aan bij de actiegroep en wil dat staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) de software van stemcomputers openbaar maakt. Zie ook: De Pers, Skoeps.nl.
14 mei 2007 - Kort geding over publicatie verkiezingssoftware - Nu.nl
Verkiezingssoftwaremaker Groenendaal heeft een kort geding aangespannen tegen de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet en enkele van haar leden. Het bedrijf wil dat de actiegroep een publicatie van de stemsoftware op internet verwijdert. Groenendaal beschuldigt de gedaagden van schending van het auteursrecht, blijkt uit de dagvaarding. Zie ook: Telegraaf.
4 mei 2007 - Florida verbiedt stemmachines - Automatisering Gids
Het parlement van de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag unaniem een wet aangenomen waarbij stemmachines worden verboden en het stemmen met traditionele stembiljetten verplicht wordt gesteld. Florida werd bij de presidentsverkiezingen in 2000 de risee van de wereld toen het er maar niet in slaagde de verkiezingsuitslag te bepalen. Uiteindelijk verklaarde het hooggerechtshof George Bush tot president, zonder dat de stemmen behoorlijk waren geteld. De ponskaarten die destijds voor veel problemen zorgden, waren eerder al verboden.
3 mei 2007 - Florida verbiedt stemmachines
Het parlement van de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag unaniem een wet aangenomen waarbij stemmachines worden verboden en het stemmen met traditionele stembiljetten verplicht wordt gesteld.
Wij