Personal tools

Media-overzicht: november 2006

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


November 2006

30 november 2006 - Pdf icon.png Vooruitgang: van NewVote naar klikobak - Burgerzaken & Recht, nr. 11, november 2006
Nabespreking van de Tweede Kamer verkiezingen van 22 november 2006: Het zijn memorabele verkiezingen geweest. En dan hebben we het hier niet over de uitslag of de hoge opkomst. Of over de drie opiniepeilingen en de twee exitpolls die allemaal best wat nauwkeuriger hadden mogen zijn. Nee, we hebben het over de door de actiegroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ teweeg gebrachte onzekerheid over de betrouwbaarheid van stemcomputers. Daar kwam vervolgens ook nog de twijfel bij of het stemgeheim wel gewaarborgd zou zijn als je met een NewVote of een Nedap-machine stemt.
30 november 2006 - Stemmachines onder de loep door ‘geheime CSI-mannetjes’ - De Combinatie
Op de eerste dag na de verkiezingen zijn de in Ridderkerk gebruikte stemmachines secuur binnenste buiten gekeerd door onderzoekers die handelden in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De 24 Nedap-computers werden in een voor iedereen afgeschermde ruimte onder de loep genomen door mannen in witte pakken. Zij werkten volgens de voorschriften van het Nederlands Forensisch Instituut.
29 november 2006 - Inzinking te boven - Inveztor
"Omzet en winstgevendheid [van Nedap] worden angstvallig geheim gehouden. De omzet schommelt sterk per periode. Eerder bleek al dat stemcomputers voor het resultaat doorslaggevend kunnen zijn." "In Nederland is enige onrust ontstaan over de veiligheid van stemcomputers. Dit betroffen echter niet de systemen van Nedap. In een deel van de getroffen gemeenten is uiteindelijk zelfs gestemd met een machine van Nedap." Zie ook: Inveztor 12/5/2006
28 november 2006 - Dit zijn de nieuwe Kamerleden - Trouw
"Er was dit jaar extra controle op stemcomputers. Twee werden bij de Kiesraad aangemeld als ’mogelijk verdacht’ en uit een steekproef werden nog eens vijf computers genomen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht de machines en keurde ze alle zeven toch goed." "De Kiesraad ontkent berichten dat in Eindhoven de stemmen zijn herteld. Door een fout zijn de stemmen van één kiesdistrict twee keer meegeteld. Dat is gecorrigeerd."
28 november 2006 - Nedap rekent op hogere resultaten - Beursduivel.be
Nedap verwacht dat de omzet dit jaar met zo'n 12 procent groeit naar 135 miljoen euro. De winst zal dit jaar 'sterk' stijgen, aldus het bedrijf uit Groenlo. Volgens de schaal van Mock betekent dit een stijging van 20 tot 30 procent. Vorig jaar bedroeg de winst 8,5 miljoen euro.
28 november 2006 - Nedap verwacht sterke winststijging over 2006 - Nedap persbericht
Nedap verwacht dat de omzet over het jaar 2006 met 14 miljoen euro gestegen is tot 135 miljoen (2005: € 121 miljoen) en dat de winst sterk zal stijgen. "De omzet van de marktgroep Verkiezingssystemen zal wat hoger komen te liggen dan vorig jaar. Dit komt met name door extra activiteiten rond de Nederlandse verkiezingen." Zie ook: BNRBNR koersen
27 november 2006 - Vijf procent van Nederlanders in buitenland stemt - RN Wereldomroep
"Het meest opvallend aan de verkiezingsuitslagen is misschien wel dat maar vijf procent van alle (geschatte) Nederlanders in het buitenland stemt." NB Op het eerste gezicht contrasteert dit sterk met de juichende kop 'Hoge opkomst internetstemmen' op de webpagina van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar daar wordt alleen over 'de kiezers die zich voor internetstemmen hadden geregistreerd' gerept en waarvan 92% daadwerkelijk zijn stem heeft uitbracht.
27 november 2006 - Verdonk verslaat Rutte - Volkskrant
Tijdens de zitting van de Kiesraad werden enkele bezwaren ingediend, onder meer over de mogelijke onbetrouwbaarheid van stemcomputers. De Kiesraad vond de bezwaren niet van invloed op de definitieve uitslag. Enkele aspecten, bijvoorbeeld over privacy, worden meegenomen in de evaluatie. Zie ook: Telegraaf Nu.nl Volkskrant
27 november 2006 - Geen fraude met stemmachines - Nu.nl
De Kiesraad meldt dat er geen fraude is geconstateerd met de Nederlandse stemcomputers bij de forensische analyse achteraf.
27 november 2006 - Wijvertrouwenstemwijzersniet - XS4All Opinie
Op de dag van de verkiezingen gaven de twee populairste stemwijzers samen meer dan 800 stemadviezen per minuut. Mooi, zoveel politieke interesse; de Nederlandse democratie loopt als een trein! Of toch niet? Stel dat al die mensen die online een stemadvies vragen, in het stemhokje keurig de opdracht uitvoeren die de stemwijzer hen heeft gegeven. Geven we dan niet erg veel macht aan een computer? Artikel door Niels Huijbregts waarin hij ook kort 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' bespreekt.
27 november 2006 - ’Fraude bij verkiezingen Italië’ - Trouw
Volgens Enrico Deaglio en Beppe Cremagnani, journalisten van het linkse weekblad Diario, heeft de centrum-rechtse coalitie van de toenmalige premier Berlusconi bij de verkiezingen fraude gepleegd door het computersysteem van het ministerie van BZ te manipuleren. Italianen stemmen met het potlood, waarna de formulieren worden geteld en de uitslag via de computer naar BZ wordt gestuurd.
27 november 2006 - „Berlusconi probeerde verkiezingen te manipuleren” - Reformatorisch Dagblad
Een documentaire toont aan dat oud-premier Silvio Berlusconi in april heeft geprobeerd de verkiezingen te manipuleren. Door ingrijpen van de minister van Binnenlandse Zaken slaagde hij net niet in zijn opzet.
25 november 2006 - ‘Stemcomputer Italië beïnvloed - BN/DeStem
Het openbaar ministerie in Rome is een onderzoek begonnen naar mogelijke manipulatie van de parlementsverkiezing in april. De coalitie van Sylvio Berlusconi, die met een verschil van 24.000 stemmen verloor, zou er via een speciaal computerprogramma in geslaagd zijn honderdduizenden blanco stemmen om te vormen in voorkeurstemmen.
24 november 2006 - Aktiegroep: Verkiezingen moeten over - Reformatorisch Dagblad
DEN HAAG - Een actiegroep is deze week een schorsingsprocedure gestart om de verkiezingen van deze week in 311 gemeenten ongedaan te maken. De groep maakt bezwaar tegen de mogelijkheid in deze gemeenten om in een willekeurig stemlokaal te stemmen. Ook de PvdA vindt dat in sommige gevallen de verkiezingen moeten worden overgedaan.
Voor de goede orde: wij zijn niet de aktiegroep in kwestie.
24 november 2006 - Centraal toezicht op stemcomputers bepleit - Automatisering Gids
Maud de Boer (plaatsvervangend secretaris-generaal van de Raad van Europa): "Europese landen denken zo verschillend over stemcomputers en internetstemmen, dat één enkele organisatie zou moeten bepalen welke systemen veilig zijn." (...) "Stemmen is een van de kritiekste en kwetsbaarste delen van democratie: een fout bij het stemmen ondermijnt het vertrouwen in de democratie" Zie ook: Telegraaf
24 november 2006 - Mysterieuze man bij stemcomputers - AD
De Burgemeester van Ridderkerk stuitte donderdagochtend bij aankomst in het gemeentehuis tot haar verbijstering op een man in een wit pak met mondkapje en latex-handschoenen, die zich snel in een kamertje verstopte. De tekst ‘verboden toegang’ op de deur moest bezoekers buiten houden. Later bleek dat de geheimzinnige figuur een medewerker was van het Nederlands Forensisch Instituut, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken honderden stemcomputers controleert. De burgemeester stoorde zich aan de 'overkill': "Op de verkiezingsdag zijn al onze stemcomputers gecontroleerd. Prima. Maar dan is de controle de volgende dag niet nodig."
24 november 2006 - ChristenUnie bezorgd over stemmachines - Omroep Flevoland
De Almeerse ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De ChristenUnie wil weten of de machines goed beveiligd zijn tijdens verkiezingen, maar ook als de machines opgeslagen liggen tussen verkiezingsdagen in.
24 november 2006 - SP niet Eindhovens grootste - Eindhovens Dagblad
"Bij controle van de Eindhovense verkiezingsuitslag gisteren, bleek dat ruim vierhonderd stemmen ’digitaal over het hoofd zijn gezien’, aldus een woordvoerder van de gemeente." "De SP baalt en overweegt een hertelling te eisen." Zie ook: DeStem
24 november 2006 - CDA toch de grootste in Eindhoven - De Telegraaf
"Volgens een woordvoerder van de gemeente is bij het stemmen met nieuwe apparatuur gewerkt. Hoewel de leden van de stembureaus goed geïnformeerd waren, blijkt de bediening van de software toch op enkele plaatsen niet helemaal goed uitgevoerd te zijn. Bij de juiste bediening kwamen de vergeten stemmen alsnog tevoorschijn." Interessant is dat de 481 'vergeten' stemmen volgens het bericht allemaal aan het CDA toebehoorden waardoor het CDA op het nippertje meer stemmen kreeg dan de SP. Zie ook: NOS Teletekst Omroep Brabant
24 november 2006 - Kleinste stembureau haalt opkomst van 125 procent - De Stentor
couleur locale uit Deventer aan het slot van dit nieuwsbericht: "Een mevrouw stemde ongewild al omdat zij leunde op de stemcomputer. Tot haar woede kon de uitgebrachte stem - ze wist niet op wie - niet worden teruggedraaid. (...) Het stembureau in het Haarhuus in Schalkhaar zag zich in de loop van de middag genoodzaakt de stemcomputer te verplaatsen omdat bleek dat achterin de zaal (waar de computer stond opgesteld) een darttoernooi zou worden gehouden."
23 november 2006 - Brusselaars wantrouwt de stemcomputer - BN/De Stem
Activist Luk Brusselaars uit Kuitaart ageert wederom tegen het gebruik van stemcomputers in de gemeente Hulst. Brusselaars hoopt dat Hulst op zijn minst over de materie nadenkt ‘in plaats van gedachteloos mee te drijven in een willoze massa’.
23 november 2006 - Hoge opkomst internetstemmen - Min. BZK
Vanuit het buitenland hebben 19815 kiesgerechtigden via internet hun stem uitgebracht. Van de kiezers die zich voor internetstemmen hadden geregistreerd, heeft 92 procent daadwerkelijk gestemd.
23 november 2006 - Zoeken op stemcomputer met zaklantaarn - AD
"In Rotterdam was er op het Binnenwegplein een probleem. Het licht was uitgevallen en de kiezers moesten op de computer hun weg vinden met de hulp van een zaklantaarn." De huidige generatie stemcomputers is niet erg mobiel en wordt, om begrijpelijke redenen, niet bij ramen opgesteld.
23 november 2006 - Nog geen rechtszaak stembusfraude - Omroep Brabant
Advocaat Leysen denkt dat een rechtszaak tegen zijn cliënt Guus te Meerman niet eerder dan begin volgend jaar zal plaatsvinden. Het voormalig gemeenteraadslid Te Meerman uit Zeeland wordt verdacht van stembusfraude. Leysen heeft het Openbaar Ministerie gevraagd meer getuigen te horen, onder wie medewerkers van Nedap, het bedrijf dat de stemmachine heeft geleverd.
22 november 2006 - Extra stem door terugkeer naar potlood - Trouw
De 91-jarige mevrouw S.E. Kodde stemde na 2000 niet meer, omdat het met de computer moest. Nu Veere is teruggekeerd naar het rode potlood, liet ook zij haar stem gelden.
22 november 2006 - Pdf icon.png Geen computer, wel appeltaart - Parool
In een Opel vol taartdozen maar zonder TomTom zijn Caroline Nevejan en Eveline Lubbers meteen om half acht op zoek naar het stemburo in de Boerhavestraat. Want ook daar is vanavond de uitslag niet meer met één druk op de knop bekend.
22 november 2006 - Geen problemen met potloodstemmen Amsterdam - Nu.nl
Amsterdammers hanteerden woensdag als vanouds het rode potlood om hun stem uit te brengen. De oude manier van stemmen leverde nergens problemen op, aldus een woordvoerder van het Bureau Verkiezingen. "Het verliep boven verwachting."
22 november 2006 - stemmachine in Eindhoven hapert - Omroep Brabant
"In een stembureau in Eindhoven moesten de vroegste stemmers geduld hebben. De computers in dat stembureau, dat is gevestigd in een dependance van het ROC aan de Van Vorststraat, konden niet op gang worden gebracht."
22 november 2006 - Harry van Bommel wil dolgraag regeren - Brabants Dagblad
o.a. "de EU acht zich niet bevoegd te oordelen over stemcomputers" en Wij vertrouwen stemcomputers niet.
22 november 2006 - 'Foute' stemcomputer in Goor - AD.nl
Bij de opening van het stembureau in het gemeentehuis in Goor (gemeente Hof van Twente) bleek een stemmachine niet te voldoen aan het rijksprotocol. Deze machine is woensdagochtend meteen vervangen door een reserve-exemplaar. Er is geen stem uitgebracht op het 'foute' apparaat. Volgens de politie en de gemeente is er sprake van een administratieve fout. De vier zegels kwamen niet overeen met de nummering op papier. Zie ook: Trouw AD
22 november 2006 - Stemcomputer in Roosendaal kapot - Omroep Brabant
"Op een stembureau in Roosendaal is een stemcomputer stuk gegaan. Het gaat om een computer in basisschool De Saffier. Volgens de gemeente Roosendaal heeft het apparaat de stemmen wel gewoon opgeslagen en tellen ze allemaal mee."
22 november 2006 - Stemcomputer begeeft het op Urk - Trouw
De stemcomputer op basisschool De Vuurbaak in Urk heeft het woensdagochtend begeven. Daardoor kon er in het stemlokaal de eerste uren niet worden gestemd. Kiezers werden doorverwezen naar het gemeentehuis. Er gingen geen stemmen verloren. Zie ook: NieuwNieuws.nl
22 november 2006 - Stemmachines in Roermond op tilt - AD
In Roermond slaan zes stemmachines om de haverklap op tilt. Ze moeten dan gereset worden, meldde een woordvoerder van de gemeente woensdagmiddag.
22 november 2006 Zes stemmachines Roermond op tilt - Reformatorisch Dagblad
In Roermond slaan zes stemmachines om de haverklap op tilt.
22 november 2006 - Aantal stemmachine op tilt in Roermond - Telegraaf
In Roermond slaan zes stemmachines om de haverklap op tilt. Ze moeten dan gereset worden, meldde een woordvoerder van de gemeente woensdagmiddag. „De storing heeft geen gevolgen voor de uitgebrachte stemmen, die blijven opgeslagen”, aldus de zegsman.
22 november 2006 - Stemmachines massaal op tilt in Midden-Limburg - Limburgs Dagblad
De stemmachines die de herindelingsgemeenten in Midden-Limburg gebruiken voor de gemeenteraadsverkiezingen slaan massaal op tilt. In Maasbracht hebben zich al vijf storingen voorgedaan, maar ook in Roermond, Roggel en Neer en Heel zijn machines vastgelopen. Het gaat in alle gevallen om uit Duitsland afkomstige stemcomputers die extra zijn ingehuurd.
22 november 2006 - Kiezer kan even niet stemmen in Alkmaar - Trouw
Door technische mankementen aan de stemcomputers konden kiezers op twee plekken in Alkmaar aan het begin van de woensdag een half uur lang niet stemmen.
22 november 2006 - Appeltaarten voor stembureaus Amsterdam - Elsevier
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' deelt woensdag appeltaarten uit op alle stemlocaties in Amsterdam waar met een rood potlood wordt gestemd. Dat zijn 490 taarten, zegt woordvoerder Rop Gonggrijp woensdag. De vrijwilligers mogen de twaalf taartpunten verdelen omdat de actiegroep blij is dat in Amsterdam de stemmen met de hand worden geteld. Zie ook: Nieuws.nl, Reformatorisch Dagblad, Telegraaf, Trouw, Volkskrant.Eigen foto's Taart-actie.
22 november 2006 - Kort Nieuws m.b.t. appeltaartaktie
Zie ook: NOS, NOS Journaal,
22 november 2006 - Pdf icon.png Volgende verkiezingen online - Metro
De volgende Tweede Kamerverkiezingen moet stemmen via Internet mogelijk zijn. Een groot aantal kamerleden voelt voor invoering, mits alles beveiligingstechnisch goed geregeld is.
22 november 2006 - Zeventien stemcomputers weigerden dienst - Dagblad van het Noorden
Zeventien van de ruim negenduizend stemcomputers in Nederland weigerden vanmorgen voor het openen van de stembureaus dienst. Oorzaak van de weigerin­gen was in veel gevallen dat de 'kiesmodule' niet op een goede manier in het apparaat geplaatst was.
22 november 2006 - 'Uitval stemcomputers zeer beperkt' - Telegraaf
Op 17 stembureaus waren woensdagochtend problemen met de stemmachines. Volgens de zegsman is een groot deel van de problemen te wijten aan zenuwen bij de medewerkers van de stemlokalen.
21 november 2006 - Pdf icon.png Buitenbeentje dat nooit een nette manager kon worden - Volkskrant
De ondernemer zonder eigen auto begon de stichting Wij vertrouwen stecomputers niet. Met succes. Dankzij de eerste internetprovider van Nederland stemt Amsterdam met een rood potlood.
21 november 2006 - Het oude rode potlood ligt al klaar - Volkskrant
De 35 gemeenten waarvan de stemcomputers begin november zijn afgekeurd, zijn klaar voor de verkiezingen. In 24 gemeenten wordt alsnog met het rode potlood gestemd. Elf andere gemeenten hebben vervangende stemcomputers gekregen.
20 november 2006 - Stemcomputers krijgen vijf zegels, politie surveilleert bij stemlokaal - Noordhollands Dagblad
Extra surveillance door de politie bij de stembureaus, stemcomputers die vijf keer verzegeld zijn en apart worden vervoerd naar de stemlokalen. De stem van de Helderse kiezer is morgen veilig. De gemeente neemt extra maatregelen om niets aan het toeval over te laten.
20 november 2006 - Amsterdamse stembureaus op Google Maps - Nu.nl
Burgers die woensdag in Amsterdam hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer, kunnen op een website zelf een stembureau uitzoeken. De site toont alle stembureaus in de hoofdstad op een plattegrond van Google Maps.
18 november 2006 - Stemmen met Nedap - Twentse Courant Tubantia
Op de komende Business Meeting Twente kunnen de bezoekers hun favoriete minister-president, minister van Economische Zaken en minister van Financiën met een Nedap-stemmachine kiezen. Ze krijgen daartoe in elke categorie de keuze uit acht tot tien namen. Ook komt er een zogenaamd Amerikaans write-in systeem te staan, waarbij mensen zelf een kandidaat kunnen intypen.
18 november 2006 - Eerste Internetstemmen Tweede Kamerverkiezingen - Nu.nl
Europees Parlementslid en internetspecialist Edith Mastenbroek (PvdA) zegt echter dat er geen 100 procent veiligheid bestaat op internet. "Als je alle risico's wilt uitsluiten, moet je internet afschaffen, zegt Mastenbroek.
17 november 2006 - Politie houdt toezicht bij stembureaus -Politie.nl
De politie Limburg-Zuid gaat woensdag 22 november toezicht houden bij de stembureaus. Op de verkiezingsdag voor de Tweede Kamer zullen patrouilles van de politie toezien op ‘een ordelijk en correct verloop van vrije en geheime verkiezingen’, zo stelt de korpsleiding in een brief aan de burgemeesters van Zuid-Limburg.
17 november 2006 - Stemmen per computer of biljet? - HCC!Magazine
Waarmee is de democratie het meest gediend: stembiljet of stemcomputer? Ook bij het stemmen heeft de moderne techniek zijn intrede gedaan. Dat is niet zonder reden: stemcomputers werken snel, accuraat en maken een einde aan het gedoe met papier. De aandacht voor de risico’s van het stemmen per computer is de laatste tijd echter groot. Sterker nog, volgens steeds meer mensen moeten we terug naar het stemmen met potlood en papier.
17 november 2006 - Vuurrood potlood van Bruynzeel - Reformatorisch Dagblad
De rode potloden komen uit de fabriek van Bruynzeel-Sakura in Bergen op Zoom. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bestelde 100.000 exemplaren voor 1200 stemlokalen.
16 november 2006 - Pdf icon.png Ctrl Vote Delete - Amsterdam Weekly
'Everything can be manipulated.' While this might sound like the argument of one of the growing number of campaigners who are against the use of computers in elections, it is, in fact, the blunt statement found on the website of Nedap.
16 november 2006 - Is de democratie te hacken? - Kennislink.nl
Hoe onveilig moet de kiezer zich voelen als hij volgende week woensdag per stemcomputer zijn voorkeur kenbaar maakt? De actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet veroorzaakte de afgelopen maanden flink wat onrust. Op de televisie was te zien hoe eenvoudig het is om een stemmachine te herprogrammeren en zo de verkiezingsuitslag te vervalsen. Maar is dat echt wel zo eenvoudig? En moeten we ons al zorgen maken dat er kamerzetels 'gestolen' worden?
16 november 2006 - Woensdag 22 november Tweede Kamerverkiezingen, u komt toch ook?
De afgelopen periode is er veel te doen geweest over de veiligheid van stemmachines. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om dit probleem tegen te gaan. In Emmen kunt u veilig en volledig anoniem uw stem uitbrengen.
16 november 2006 - Veel animo voor 'stemles' Schouwen-Duiveland - Telegraaf.nl
"Ik noem het ook geen stemcomputer, maar elektronisch stemmen, want het woord computer schrikt af. Deze machine heeft toch ook niks met een computer te maken?“
16 november 2006 - Lek bij ministerie - NRC.nl
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog steeds niet helemaal begrepen hoe de beveiliging van computersystemen aan te pakken. Met gebruikersnaam ‘nedap2006′ en het wachtwoord ‘NedapCZW12bzk!’ kon eerder deze week heel Nederland inloggen in een ‘beveiligd’ deel van de website van het ministerie.
16 november 2006 - Ministerie vindt stemmen via Internet nu te duur - Netkwesties
Hooguit 20 duizend Nederlanders in het buitenland stemmen via internet bij de verkiezingen volgende week. Maar dat kost meer dan 100 euro per stem. Dat vindt ook het ministerie van Binnenlandse Zaken te gortig. "Per brief stemmen is goedkoper," erkent de projectleider van Kiezen op Afstand.
16 november 2006 - Risicoloze computers van Nedap - Reformatorisch Dagblad
Nedap is de grootste producent van stemcomputers. Bij het bedrijf in Groenlo is het deze dagen alle hens aan dek. „Onze mensen zijn dag en nacht aan het werk om de systemen voor te bereiden en af te leveren”, zegt Matthijs Schippers (41).
15 november 2006 - Pdf icon.png Leve het rode potlood - NRC
Lex & Libertas column van Frank Kuitenbrouwer: "Een stemlokaal in Amsterdam-Oost tijdens de verkiezingen van maart. Een mevrouw heeft op de gloednieuwe stemcomputer gestemd voor de gemeenteraad en wil daarna stemmen voor de deelraad. Ze weet precies op wie. Het apparaat geeft echter geen sjoege.
15 november 2006 - Toch stemcomputers voor Reeuwijk - Algemeen Dagblad
Inwoners van Reeuwijk kunnen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november toch hun stem uitbrengen via stemcomputers. De gemeente is er in geslaagd afspraken te maken met leverancier Nedap over tijdige levering van de stemcomputers.
14 november 2006 - Verkiezingen op hoog niveau gecontroleerd - Gemeente.nu
De OVSE, Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft een groep deskundigen gestuurd naar Nederland om de verkiezingen door te lichten. Aanleiding is waarschijnlijk de commotie rond de veiligheid van de stemmachines.
14 november 2006 - Opnieuw blunder met Nederlandse stemcomputers - ZDNet.nl
Net nu alle ophef over de gebrekkige veiligheid van de in Nederland gebruikte stemcomputers wat begint weg te zakken, begaat de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken een forse blunder. In een online nieuwsbrief heeft het de inloggegevens gepubliceerd van een besloten site van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
14 november 2006 - Instructies stemcomputers vrij toegankelijk - Nu.nl
Een van wachtwoordbeveiliging voorzien gedeelte van de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken is vrij toegankelijk. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken zette de inloggegevens in een nieuwsbrief, die op op haar website door iedereen te downloaden is. Volgens het ministerie is er niets geheim aan de informatie.
14 november 2006 - Stemcomputers veilig, maar wat een gedoe - Algemeen Dagblad
Artikel over hoe lastig dit allemaal is voor de gemeente Gouda, en een paar details mbt de veiligheidsvoorzieningen. - 'De leden van de stembureaus checken vervolgens of alle veiligheidsvoorzieningen in orde zijn en melden dat in een officieel verslag of proces-verbaal. 's Avonds, na afloop van de verkiezingen, gebeurt dat nogmaals. Op de dag zelf houden de stembureauleden in de gaten of mensen zich mogelijk verdacht ophouden bij de stemcomputers. In dat geval wordt de verkiezingshelpdesk van de gemeente gebeld, die direct de politie waarschuwt.'
13 november 2006 - 'Human error' muffs vote count in Connecticut - CNN
In Connecticut blijken bij de verkiezingen fouten zijn gemaakt ondanks het gebruik van stemmachines doordat medewerkers de uitslagcijfers niet goed aflazen en/of verkeerd doorgaven. - Officials in Lebanon discovered Monday that Courtney was given an extra 100 votes over Simmons. "It was human error," said Lebanon election moderator John Bendoraitis. "It was strictly misreading one number on one machine." In Lyme, the recount showed that Simmons was wrongly credited with 40 votes because an election worker mistakenly wrote down the wrong number. "It was just an error in hearing the number," said Marion Ewankow, the Lyme moderator.
13 november 2006 - Pdf icon.png Rel stemcomputers illustreert onmacht van politiek - Financiëel Dagblad
Deze zomer trok een groep burgers die bezorgd is over de integriteit van de komende verkiezingen aan de bel. Vanuit hun deskundigheid stelden zij, ongevraagd en onbezoldigd, de betrouwbaarheid van de stemcomputers ter discussie. Via alle denkbbare media genereerden zij zoveel aandacht dat politiek en bestuurders wel in beweging moesten komen.
11 november 2006 - XSKrijnen Stemcomputers - BN DeStem
Hoe langer ik met computers werk, hoe meer ik er over lees, hoe minder ik ze vertrouw.
10 november 2006 - Stemtoerisme voor wantrouwende kiezers - Nu.nl
Mensen die twijfelen aan de betrouwbaarheid van stemmachines kunnen bij de komende verkiezingen op stemtoerisme. GroenLinks organiseert samen met de Haagse Stadspartij een 'stemtrip' naar het nabijgelegen Zoeterwoude. Zie ook Site van GroenLinks afdeling Den Haag, of de Telegraaf.
10 november 2006 - Verkiezingsavond in het gemeentehuis - Gemeente Barendrecht
Aangezien eventuele manipulatie van stemmachines zou leiden tot een aantasting van het vertrouwen in het stemproces heeft de minister van Bestuurlijke Vernieuwing een onderzoek gelast. In Barendrecht zijn de stemmachines inmiddels aangepast en extra beveiligd. De Barendrechtse bewoners kunnen dus veilig stemmen en het stemgeheim blijft bewaard.
9 november 2006 - Ook deugdelijke stemmachines deugen niet - NJB
Artikel in het Nederlands Juristenblad over het verloren gaan van de controleerbaarheid van verkiezingen door de invoering van stemcomputers, tevens Pdf icon.png pdf.
9 november 2006 - Rode Potlood (9) - Twentsche Courant Tubantia
Een team (geen volledig opgetuigde observatiecommissie) van verkiezingsanalisten zal voornamelijk naar het proces voorafgaand aan de verkiezingen kijken', zegt woordvoerder Urdur Gunnarsdottir van de OVSE. Bijzondere aandacht heeft volgens de woordvoerder het stemmen met stemcomputers.
9 november 2006 - Waarnemers aanwezig bij verkiezingen - Reformatorisch Dagblad
Europese waarnemers zijn tijdens de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer in Nederland om een oogje in het zeil te houden. Zie ook: Telegraaf
9 november 2006 - Internationale waarnemers bij verkiezingen - Binnenlands Bestuur
Tijdens de Nederlands verkiezingen van 22 november zal voor het eerst een internationale waarnemingsteam present zijn. Het stemmen met stemcomputers heeft de bijzondere aandacht van deze zes tot acht waarnemers.
9 november 2006 - Thoolse stempas is ongeldig - Provinciale Zeeuwse Courant
Door een fout bij Staats Drukkerij en Uitgeverij (SDU) zijn enkele stempassen dubbel afgedrukt en door TNT verspreid. Sommige inwoners ontvingen twee keer dezelfde stempas. De gemeente Tholen heeft besloten nieuwe stempassen te laten drukken.
9 november 2006 - Stemmachines Virginia frustreren hertelling - Webwereld
Met de Senaat als inzet proberen de Republikeinen in de verkiezingsuitslag in Virginia aan te vechten. Uiteindelijk kan de zaak uitmonden in een hertelling, waarbij het grote probleem is dat de stemmachines geen zogenaamd paper trail bijhouden. Van opnieuw tellen kan dan geen sprake zijn en zal het onderzoek zich moeten beperken tot het opnieuw optellen van de verschillende totalen uit de computers.
9 november 2006 - Stempassen zijn ongeldig: Tholen krijgt nieuwe - BN/DeStem
Het is het tweede verkiezingsrelletje op Tholen. Na het afkeuren van fraudegevoelige stemcomputers zijn de stemkaarten ongeldig verklaard. Door een fout bij de drukker, uitgeverij Sdu, hebben enkele inwoners twee stempassen gekregen.
8 november 2006 - US elections largely meet electoral reform targets and highlight continuing challenges - OSCE (OVSE)
"However, the swift introduction of Direct Recording Equipment (DREs), at times without a voter verifiable audit paper trail, appeared to negatively impact on voter confidence. This remains a challenge for the future."
8 november 2006 - Stemmachine in Cuijk kan praten - de Gelderlander
Blinden en slechtzienden in het Land van Cuijk en Gennep kunnen op 22 november op een speciale stemmachine hun politieke voorkeur aangeven.
8 november 2006 - Falende stemcomputers in Amerika - Bright
Problemen met stemcomputers zijn er niet alleen in Nederland, ook in Amerika. Tijdens de congresverkiezingen gisteren waren er allerlei technische problemen met stemmachines in diverse staten. Daardoor schakelde men op sommige plaatsen over op papieren biljetten en toen die opraakten op blanco A4'tjes.
8 november 2006 - Gedoe rond stemmachines bij verkiezingen VS - Webwereld
Een negatieve documentaire, problemen met het gebruik en een vernielde computer zorgen voor veel aandacht voor stemmachinefabrikant Diebold. Ook in Nederland zijn de stemcomputers niet zonder fouten en is er een actiegroep opgestaan. Zowel de Amerikaanse als de Nederlandse actiegroep verzetten zich vooral tegen de oncontroleerbaarheid van de verkiezingen.
7 november 2006 - Voter smashes touch-screen machine in Allentown - BELLACIAO
A man who reportedly believed Republicans were conspiring to steal today’s election entered an Allentown polling site, signed in and proceeded to smash the screen of one of the electronic voting machines with a metal cat paperweight, poll volunteers said.
7 november 2006 - Stemcomputers in Amerika haperen - NOS.nl
De Congresverkiezingen in de VS lopen hier en daar vertraging op doordat er problemen zijn met stemmachines.
7 november 2006 - Eerdere verkiezingen met stemcomputers dubieus - Bizniz.blog.nl
... In 1998 werd de CD inderdaad van de politieke landkaart gevaagd. Dat jaar waren er zowel landelijke- als gemeenteraadsverkiezingen. In 1994 bekleedden de Centrumdemocraten nog 74 zetels in de gemeenteraden. Vier jaar later was er slechts eentje overgebleven. In de Tweede Kamer gingen drie zetels down the drain. Het was het jaar dat voor het eerst op grote schaal met stemcomputers werd gewerkt…
7 november 2006 - 'B en W hebben ons voor de gek gehouden' - BN DeStem
... Partij Samenwerking is 'geschokt', nu blijkt dat de stemcomputers van Sdu toch fraudegevoelig zijn. 'Wij zijn voor de gek gehouden', meldt de partij. 'U doet afbreuk aan uw informatieplicht en heeft weing respect getoond ten opzichte van het hoogste orgaan van onze gemeente, de gemeenteraad.'
7 november 2006 - Fouten bij stemmen met biljet - BN DeStem
De verkiezingsuitslag in Drimmelen, Geertruidenberg en in Tholen zal minder nauwkeurig zijn dan in andere West-Brabantse en Zeeuwse gemeenten. Dat blijkt uit onderzoeken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en stemmachinefabrikant Nedap.
6 november 2006 - PvdA en SP: print van stem in stembus - Trouw
De PvdA, de SP, Groenlinks en de ChristenUnie vinden het een goed idee als bij de verkiezingen papieren bonnetjes van de uitgebrachte stemmen worden uitgeprint. De prints uit de stemmachines maken een handmatige hertelling mogelijk bij eventuele problemen met de stemcomputers. Dat blijkt uit een enquête onder zeven politieke partijen, die is uitgevoerd door tijdschrift Bright.
6 november 2006 - PvdA en SP: print van stem in stembus - Elsevier
De PvdA, de SP, Groenlinks en de ChristenUnie vinden het een goed idee als bij de verkiezingen papieren bonnetjes van de uitgebrachte stemmen worden uitgeprint. De prints uit de stemmachines maken een handmatige hertelling mogelijk bij eventuele problemen met de stemcomputers. Dat blijkt uit een enquête onder zeven politieke partijen, die is uitgevoerd door tijdschrift Bright.
6 november 2006 - ICT-woordvoerders: geen kopiëerheffing, wel een papertrail - nu.nl
Ook willen de meeste partijen een controleerbare 'paper trail' als er bij verkiezingen gebruik gemaakt wordt van stemcomputers.
6 november 2006 - Digitale stemwijzer - Bright
Waar staan de politieke partijen eigenlijk als het om ons digitale leven gaat? Zeven verkiesbare kamerleden bekennen namens hun partij kleur. Onmisbaar in aanloop naar de 22e.
Conclusies: [...] Stemmen via internet is voorlopig niet aan de orde, maar de meeste partijen willen wel dat stemmachines papieren bonnetjes gaan uitprinten.
5 november 2006 - Rop Gonggrijp in de geitenwollensokkenshow - Llink (Radio 1)
Vlak voor de komende verkiezingen wijst Gonggrijp op de fraudegevoeligheid van stemcomputers. En niet onterecht zoals blijkt uit het feit dat minister Nicolaï onlangs 1200 stemcomputers liet afkeuren.
5 november 2006 - Rop Gonggrijp in BNR Laat - Business Nieuws Radio
Rop Gonggrijp is namens 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' een vol uur lang te gast in BNR Laat, om de gebeurtenissen te evalueren en de toekomst te schetsen. De Stemcomputers komen vanaf 5:30 aan bod.
5 november 2006 - Franeker krijgt geen nieuwe stemmachines - Leeuwarder Courant
Inwoners van Franekeradeel moeten op 22 november toch weer met het rode potlood stemmen. Gisteren is de aanvraag voor nieuwe stemcomputers door het ministerie van bestuurlijke vernieuwing afgewezen.
4 november 2006 - Stem wijzer zonder de StemWijzer - nu.nl
... Het zal geen eenvoudige beslissing zijn geweest van Nicolaï zo vlak voor de verkiezingen van 22 november. Het is wel de enige juiste beslissing. Stemcomputers vormen een cruciaal onderdeel van onze parlementaire democratie. Iedere twijfel over de deugdelijkheid van de software moet worden uitgesloten.
4 november 2006 - Pdf icon.png Debat over stemcomputers - NRC opiniepagina
Samenvatting van het debat tot nu toe met wat uitspraken van diverse partijen.
4 november 2006 - Pdf icon.png Stemmen met rood potlood in meer plaatsen - NRC
Acht procent van de Nederlandse stemgerechtigden stemt op 22 november met potlood en papieren stembiljet, omdat de stemcomputers in hun gemeente zijn afgekeurd. Het gaat om 950.000 mensen in 24 gemeenten. In tien gemeenten zou sowieso al met potlood worden gestemd.
4 november 2006 - Stemmen met twee machines - De Gelderlander
Splits de stemcomputer in een machine waarop je je stem uitbrengt en een los apparaat dat alle stemmen telt. Dat is minder fraudegevoelig.
3 november 2006 - Vertrouwen in vooruitgang - De Jonge Journalist
Het ligt in de aard van de relatie tussen burger en overheid dat de eerste zich gerust laat stellen, terwijl de tweede er alles aan doet de indruk te wekken van zekerheid en veiligheid. Met name waar het de invoering van nieuwe technologieën betreft is dit het geval.
3 november 2006 - Stemcomputerfabrikant wil TV-documentaire verbieden - Security.nl
De Amerikaanse stemcomputerfabrikant Diebold heeft er alles aan gedaan om de TV-documentaire "Hacking Democracy" niet te laten uitzenden. Volgens Diebold zit de documentaire, waarin wordt aangetoond hoe eenvoudig de presidentsverkiezingen te manipuleren zijn, vol met fouten.
3 november 2006 - 'Stemcomputers VS onbetrouwbaar en partijdig' - Tweakers.net
... Er bestaat echter grote twijfel over het nut van die inspanningen: Diebold-voorman Walden O'Dell zou in 2003 de overwinning in Ohio aan de Republikeinen hebben beloofd.
3 november 2006 - Stemcontainers van afvalverwerker - NieuwsNieuws
Van Gansewinkel, een bedrijf dat zich bezighoudt met verwerking en scheiding van afval, heeft de opdracht gekregen 1200 stemcontainers te leveren. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.
3 november 2006 - Kleine gemeenten stemmen met potlood - BNR Nieuwsradio
Minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft de reservecapaciteit stemcomputers van fabrikant Nedap vrijdag toegewezen aan de grootste gemeenten. Kleine gemeenten zoals Geertruidenberg en Uden zijn veroordeeld tot het potlood.
3 november 2006 - Verkiezingen: Rode potlood terug in IJsselstein - RTV Utrecht
In IJsselstein moet weer met het rode potlood gestemd worden bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. IJsselstein wilde gebruik maken van de extra beschikbare Nedap-stemmachines om toch via de computer te kunnen stemmen, maar er zijn er te weinig, blijkt nu.
3 november 2006 - Kleine gemeenten stemmen met potlood - Volkskrant
De minister heeft bij zijn afweging gekeken naar de omvang van de gemeenten en naar hun ervaring met de machine van Nedap, blijkt uit een verklaring van de gemeente Uden. In die plaats moeten kiezers voor het eerst in meer dan tien jaar weer met een potlood stemmen.
3 november 2006 - Extra informatie over stemprocedure - AT5
De gemeente gaat extra informatie over de stemprocedure uitgeven, bestemd voor kiesgerechtigden in de stad. Op de kandidatenlijsten, die tussen 7 en 10 november huis-aan-huis worden bezorgd, wordt nog de procedure van stemmen per computer uitgelegd. Door het late moment waarop de stemcomputers werden afgekeurd, is het niet meer mogelijk dit te corrigeren.
3 november 2006 - Besluit stemmachines uitgesteld - BN/DeStem
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog niet besloten welke gemeenten er vervangende stemmachines krijgen. „Het besluit is uitgesteld. Er moet eerst nauwkeurig worden onderzocht of de machines van Nedap wel helemaal voldoen“, laat een woordvoerster van de gemeente Geertruidenberg weten.
2 november 2006 - De RUG over Stemcomputers - Universiteitskrant Groningen
Frank Brokken, ICT-security manager van het Rekencentrum, heeft geen principiële bezwaren tegen stemcomputers. “Of de computer nu telt of een stemcommissie, maakt mij niet zo uit. Met papieren stembiljetten kun je ook rommelen. Het verschil is wel dat in een stemcomputer alle informatie van een bureau zit, de massaliteit van de informatie is groter dan wanneer je een bus vol stembriefjes hebt."
2 november 2006 - 100.000 rode potloden gereserveerd - NieuwsNieuws
Het minsterie van Binnenlandse Zaken heeft donderdag 100.000 rode stempotloden gereserveerd bij fabrikant Bruynzeel-Sakura in Bergen op Zoom. Zie ook: Telegraaf, Reformatorisch Daglad.
2 november 2006 - Rood potlood of stemmachine, Gorinchem krijgt morgen uitsluitsel - Algemeen Dagblad
Rood potood of stemmachine? Vandaag aan het einde van de ochtend komt het verlossende woord voor Gorinchem.
2 november 2006 - 'Uitstel stemmen absoluut geen optie' - Noordhollands Dagblad
... Woordvoerster E. van Eerder van de Kiesraad laat er geen twijfel over bestaan: ook in Heiloo en Beemster zullen de inwoners 22 november hun stem kunnen uitbrengen.
2 november 2006 - Extra stempotloden in productie - Omroep Brabant
Potlodenfabrikant Bruynzeel-Sakura in Bergen op Zoom is druk bezig met het maken van stempotloden voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 100.000 extra dikke rode potloden besteld bij de fabrikant. Zie ook: TurksNL.
2 november 2006 - Potlood - ik@nrc.nl column
Onzinnig verhaal waarin gesuggereerd wordt een verkiezing met rode potloden te manipuleren door het rode potlood te vervangen door een groen. Kleurenblinden zouden dat niet opmerken en een ongeldige stem uitbrengen. De schrijver vergeet kennelijk dat de eerstvolgende niet-kleurenblinde het probleem zal herkennen. Daarbij kun je op deze wijze niet een bepaalde partij of kandidaat bevoordelen.
1 november 2006 - Reactie op het persbericht van de stichting “Wij vertrouwen stemcomputers niet” - Nedap
Nedap is 'blij' met krtitische burgers maar sluit af met de volgende opmerking: "Echter, als dit alleen maar kan door moedwillig de wet te overtreden en in te breken in het recht van anderen, dan mag de vraag worden gesteld: Welk belang wordt hier eigenlijk gediend? "
1 november 2006 - Pdf icon.png Intrekking goedkeuring SDU NewVote en RS-Vote - Staatscourant
Intrekking goedkeuring voor alle typen SDU NewVote en RS-Vote. De goedkeuring is vanaf 1 november 2006 voor onbepaalde tijd geschorst. Uit het AIVD rapport blijkt: "Voor deze stemmachine is het mogelijk om op afstanden tot 40 meter, hierbij is rekening gehouden met een muur tussen aanvaller en de stemmachine, het beeld dat de kiezer op het scherm ziet te reproduceren. Er kan 'live' worden meegekeken met de kiezer met apparatuur die door amateurs kan worden gebouwd, zonder dan kennis van het exacte ontwerp van de NewVote machine benodigd is" en "Een eenvoudiger aanval op de NewVote machine kan op basis van alleen hoorbare signalen worden uitgevoerd. Extrapolatie van de meetgegevens impliceert dan een aanvaller met een redelijke wereldontvanger of scanner op afstanden groter dan 50 meter onderscheid naar partijen kan maken."
1 november 2006 - Vuil politiek spelletje - VPRO Bieslog (Wim de Bie)
H. J. Vleeshouwer slaat terug!
'Eerst dacht ik nog dat de berichten over die foute stemcomputers behoorlijk overdreven waren. Je zou dus buiten het stemlokaal, aan de overkant van de straat staande, erachter kunnen komen wat iemand heeft gestemd.
1 november 2006 - Burgers kunnen gebruik rode potlood niet afdwingen - Binnenlands Bestuur
Mits de machine is goedgekeurd, blijft het aan de gemeenten zelf om te beslissen of ze wel of niet een stemcomputer willen gebruiken bij de komende kamerverkiezingen. Burgers die persé niet met de omstreden stemmachine willen stemmen, moeten in het uiterste geval uitwijken naar een buurgemeente. Ze kunnen het gebruik van het aloude rode potlood in hun eigen woonplaats niet afdwingen.
1 november 2006 - Pdf icon.png Potlood beter dan bytes - Amsterdams Stadsblad
De stembussen kunnen weer tevoorschijn gehaald worden uit de depots van Amsterdam. Net als de stemhokjes, stembussen en de potloodjes. Na één keer elektornisch stemmen schakelt de stad weer over op het handmatige werk. Reden: de stemmachines zijn onveilig.
1 november 2006 - Sigmund Cartoon - Volkskrant

http://www.sigmund.nl/strips/sig061101.gif

1 november 2006 - Veilig stemmen - Volkskrant
Hoofdredactioneel commentaar, Nicolaï heeft gelijk dat we ons zelfs de schijn van onbetrouwbaarheid niet kunnen veroorloven. Des te kwalijker is het dat het kabinet zo lang heeft volgehouden dat er weinig aan de hand is. De Ierse regering dacht daar twee jaar geleden al anders over toen zij na kritiek van deskundigen afzag van het gebruik van de toen net in Nederland aangeschafte stemcomputers.
1 november 2006 - Stemgeheim nog steeds niet veilig - Volkskrant
Ondanks het afkeuren van 1200 stemcomputers kan minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) geen garantie geven dat het stemgeheim tijdens de verkiezingen op 22 november gewaarborgd is. Dit zei hij dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer. Ook de 8100 stemcomputers van fabrikant Nedap zijn af te luisteren, bevestigde hij.
1 november 2006 - Het rode potlood is terug van nooit weggeweest - Algemeen Dagblad
Nederlek gaat weer stemmen met het rode potlood. Dat heeft de gemeente besloten na spoedberaad gistermorgen bij Binnenlandse Zaken.
1 november 2006 - Tholen slijpt de rode potloden weer - BN/DeStem
De verkiezingen op 22 november gaan in de gemeente Tholen gepaard met een vleugje nostalgie: het rode potlood keert terug. „Van het rode potlood weten we in ieder geval zeker dat de verkiezingen ordentelijk zullen verlopen“, zegt de Thoolse gemeentewoordvoerder Fetse Visser.
1 november 2006 - Gonggrijp: moratorium stemcomputers - DeepJournal TV
Rop Gonggrijp van WijVertrouwenStemcomputersNiet.nl wil een moratorium op het gebruik van stemcomputers, zo zegt hij in een interview met DeepJournalTV. Hij legt uit dat als het om gelijkwaardige computerproblemen op Schiphol zou gaan, de luchthaven dicht zou gaan en alternatief vervoer zou worden ingezet, maar in het geval van het belangrijkste machtsmiddel van de burger zouden we bereid zijn tot discutabel handelen?
1 november 2006 - Regio kan gewoon elektronisch stemmen - Gooi- en Eemlander
In Soest, Baarn en Bunschoten blijven de rode potloden op 22 november in de kast. De stemcomputers van fabrikant Nedap zijn in de drie gemeenten na inspectie in orde bevonden. Uit voorzorg heeft Nedap, in overleg met het ministerie van binnenlandse zaken, een kast op het stemgeheugen van de Soester computers aangebracht. Daardoor is het opvangen van signalen van buitenaf niet meer mogelijk, aldus een woordvoerster van de gemeente.
Opmerkelijk - ze hebben daar nog onbekende kleine mini-Nedaps: Zo worden de verzegelde machines in alle drie de gemeenten opgehaald door de voorzitters van de stembureaus. Zij leveren de apparaten - die ingeklapt niet groter zijn dan een doorsnee Samsonite-koffer - na sluiting van de stemming weer op de gemeentehuizen af.
1 november 2006 - Zo werkt een stemcomputer - Computer Idee
In Nederland gebruiken we grofweg twee typen stemcomputers, afkomstig van Nedap of Newvote. Wat zit er nu precies onder de motorkap van een stemcomputer? Dat is niet zo makkelijk te zeggen. De makers vertellen niets over het interieur van hun stemcomputers. Daarom alleen de grote lijnen. - (update 7 november 2006)
1 november 2006 - Geen kort geding over stemcomputer - Computer Idee
De stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' zal geen kort geding tegen de Staat beginnen. Eerder overwoog de stichting via de rechter een verbod op stemcomputers te eisen. De actiegroep meent meer dan afdoende te hebben aangetoond dat alle bestaande stemcomputers volkomen onveilig zijn. De minister van Bestuurlijke Vernieuwing geeft echter aan voor de komende verkiezingen vast te willen houden aan de Nedap stemcomputers omdat landelijke overschakeling naar stembiljetten in zijn ogen op deze korte termijn niet mogelijk is.
1 november 2006 - Actiegroep: geen rechtszaak over stemcomputers - Bright
De actiegroep tegen stemcomputers heeft vanmiddag laten weten de rechtszaak tegen minister Nicolai van Binnenlandse Zaken af te blazen. 'We zijn ervan overtuigd dat de minister, samen met de Tweede Kamer, na de verkiezingen schoon schip gaat maken', aldus hun persverklaring. De actiegroep stelt nog wel dat de maatregelen die nu worden genomen - extra sloten en extra agenten die een oogje in het zeil houden - niet voldoende zijn.
1 november 2006 - 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' spant geen kort geding aan - Webwereld
De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" zal geen kort geding tegen Nederlandse Staat aanspannen. De stichting vindt het belang van een goed verloop van de verkiezingen zwaarder wegen. Zij laat weten op 22 november niets van plan te zijn. "Afluisteren wat andere mensen stemmen is terecht strafbaar. We zijn niet van plan het verkiezingsproces op welke manier dan ook te verstoren."
1 november 2006 - Pdf icon.png In de kelder van het stadhuis zoeken naar stembussen - NRC
Nu 35 gemeenten geen gebruik mogen maken hun stemcomputers, moeten ze snel op zoek naar oplossingen. "Ik wil geen kaduke stembussen."
Tevens: poltie alert op afluisteren stemcomputers
1 november 2006 - Pdf icon.png Kritiek minister op eigen ambtenaren - NRC voorpagina
Ook op andere departementen speelt de vraag op ambtenaren hun ministers adequaat informeren. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken is toenmalig minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) onvoldoende gewaarschuwd voor de risico's van stemcomputers, zo klaagden fractiewoordvoerders gisteren [...].
1 november 2006 - NRC - Kamagurka

20061101-kamagurka.gif

1 november 2006 - Stichting ziet af van rechtszaak om stemcomputers - Trouw
De stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' stapt niet naar de rechter om een verbod op stemcomputers te eisen. De stichting blijft bij haar standpunt dat de Nedap-stemcomputers die in het grootste deel van Nederland zullen worden gebruikt onveilig zijn. Een juridische procedure kan de verkiezingen echter in gevaar brengen, stelt de stichting. "En dat willen we helemaal niet." De stichting roept iedereen op te gaan stemmen op 22 november. Zie ook: Elsevier, Nieuws.nl.
1 november 2006 - Overwerk Nedap door stemmachines - TC Tubantia
Bij Nedap in Groenlo zal de komende dagen op de afdeling stemmachines flink moeten worden overgewerkt. In korte tijd gaat het elektronicabedrijf namelijk vijfhonderd stemmachines uit zijn noodvoorraad leveren aan gemeenten met afgekeurde Sdu-stemcomputers. Door de afkeuring van de computers van concurrent Sdu lonken veel gedupeerde gemeenten naar de stemmachines van de Groenlose fabrikant.
1 november 2006 - Geen kort geding over stemcomputers - Business Nieuwsradio
De stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet spant geen kort geding aan tegen de staat. Eerder dreigde zij met gerechtelijke stappen omdat zij de huidige stemcomputers onveilig acht. Woensdag liet een woordvoerder weten dat de stichting van een rechtszaak afziet. De actiegroep blijft zich verzetten tegen het gebruik van de huidige generatie stemcomputers. Zij vindt echter dat een juridische strijd de organisatie van de verkiezingen van 22 november in de war kan schoppen. Zie ook: Trouw, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, TC Tubantia, Provinciale Zeeuwse Courant, Zibb.nl, Planet, FEM Business, Almere Vandaag, Tiscali, NieuwNieuws.nl, Telegraaf, Reformatorisch Dagblad, NOS, NRC Handelsblad, Dagblad van het Noorden, ZDNet.nl.
1 november 2006 - Potloodstem alleen in Amsterdam - Parool
Amsterdam is de enige grote gemeente waar bij de komende verkiezing met het potlood gestemd wordt. Voor de meeste andere gemeenten die nu zonder stemcomputer zitten, zijn vervangende apparaten van fabrikant Nedap beschikbaar. Dat maakte minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing gisteren duidelijk tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.
1 november 2006 - Stemcomputers Nedap van de plank - TC Tubantia
Nedap in Groenlo gaat vijfhonderd stemmachines uit zijn noodvoorraad leveren aan gemeenten met afgekeurde Sdu-stemcomputers. Die willen namelijk liever niet terug naar het rode potlood. Dat betekent voor Nedap extra werk, vooral om technische voorzieningen te treffen.
1 november 2006 - ED Commentaar: Terug naar het potlood - Eindhovens Dagblad
De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl verdient intussen een groot compliment. Het is aan haar vasthoudendheid te danken dat minister Nicolai (Bestuurlijke Vernieuwing) de stemmachines heeft laten onderzoeken. Met als resultaat dat bijna 1200 apparaten zijn afgekeurd. Voor sommige kiezers betekent dat de terugkeer naar het vertrouwde rode potlood. Daar is overigens niets mis mee. Want uiteindelijk gaat het er om dat de burger zijn stem kan uitbrengen waarbij zijn anonimiteit gegarandeerd en het risico op fraude uitgesloten is.
1 november 2006 - 'Stemcomputers makkelijk af te schermen' - Webwereld
Maker van afschermsystemen Jan van Tienhoven stelt dat stemcomputers makkelijk beveiligd kunnen worden met behulp van schermen van ongeveer duizend euro. Een zegsman van de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet, stelt dat het afschermen inderdaad een oplossing is, mits de computer volledig wordt afgeschermd.
1 november 2006 - ‘Kooi Faraday’ oplossing voor stemcomputers - Volkskrant
De 1200 stemcomputers die zijn afgekeurd omdat ze een signaal uitzenden dat kan worden opgepikt, zijn op eenvoudige wijze aan te passen. De apparaten kunnen nog voor de verkiezingen worden ‘gehard’ voor minder dan duizend euro per stuk. Dit zegt Jan van Tienhoven, fabrikant van afschermsystemen. Zijn bedrijf helpt geheime diensten, bedrijven en ziekenhuizen bij het inrichten van ruimten en het aanpassen van apparatuur om geheimhouding te bevorderen.
1 november 2006 - Terwijl iedereen slaapt, schrijdt de techniek voort - Volkskrant
De normen voor stemcomputers moeten eigenlijk voortdurend worden aangescherpt, en dat is niet gebeurd. Het lijkt erop dat de drie betrokken partijen twintig jaar lang hebben zitten slapen. Al in 1985 publiceerde PTT-onderzoeker Wim van Eck in het blad Computers & Security een artikel over het afluisteren van beeldschermen.
1 november 2006 - Stemgeheim nog steeds niet veilig - Volkskrant
Ondanks het afkeuren van 1200 stemcomputers kan minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) geen garantie geven dat het stemgeheim tijdens de verkiezingen op 22 november gewaarborgd is. Dit zei hij dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer.


Wij