Personal tools

Media-overzicht: oktober 2006

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

2009

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2008

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2007

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2006

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

1993-2005

1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005Oktober 2006

31 oktober 2006 - Stemcomputer of potlood? - EenVandaag
Aanstaande donderdag beslist het ministerie van Binnenlandse Zaken welke gemeentes nog meer ouderwets zullen stemmen. Op 22 november stemt het Noord-Limburgse Sevenum met potlood, stembiljet en stembus. Burgemeester Paul Mengde heeft zijn handen vol aan het probleem dat gisteren is ontstaan.
31 oktober 2006 - Veilig stemmen Volkskrant
Door de Stichting Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl is twijfel gezaaid over de betrouwbaarheid van de computers die inmiddels in vrijwel alle gemeenten worden gebruikt.[...] Nicolaï heeft gelijk dat we ons zelfs de schijn van onbetrouwbaarheid niet kunnen veroorloven. Des te kwalijker is het dat het kabinet zo lang heeft volgehouden dat er weinig aan de hand is.
31 oktober 2006 - Pdf icon.png Blamage - Telegraaf hoofdartikel
Ruim drie weken voor de verkiezingen heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) de stemmachines van de Sdu, die in 35 plaatsen zouden worden opgesteld, moeten afkeuren.
31 oktober 2006 - Donderdag duidelijkheid over manier van stemmen - Alphen aan den Rijn
Alphen aan den Rijn is één van de 35 gemeenten met stemmachines die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken het stemgeheim onvoldoende waarborgen. Donderdag 2 november wordt duidelijk of Alphenaren op andere machines hun stem uit kunnen brengen, of dat zij een rood potlood in het stemhokje aantreffen.
31 oktober 2006 - Parool - Joep Bertrams

20063110-bertrams-parool.jpg

31 oktober 2006 - Mogelijk kort geding over stemcomputers - Trouw
Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) blijft onduidelijk over de fraudebestendigheid van stemcomputers. De stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' vraagt daarom waarschijnlijk woensdag aan de rechter zich uit te speken over een verbod op de stemmachines. "Nicolaï past vertragingstactieken toe. Er blijft te veel geheim en niet geregeld", verklaarde Rop Gonggrijp, één van de initiatiefnemers van de actiegroep. Zie ook: Nieuws.nl, Elsevier.
31 oktober 2006 - Politie extra alert op afluisteren stemcomputers - Nu.nl
De politie gaat op verkiezingsdag 22 november extra letten op mensen die stemmachines proberen af te luisteren. Zie ook: Brabants Dagblad, Metro, Zibb, Trouw, Planet, Stentor, Algemeen Dagblad, Twentse Courant Tubantia, Provinciale Zeeuwse Courant, NRC Handelsblad, Leidsch Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Dagblad de Limburger, Almere Vandaag, Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, Volkskrant, Tiscali, Limburgs Dagblad, IJmuider Courant, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, BNR Nieuwsradio, Telegraaf, BN/DeStem.
31 oktober 2006 - Machines falen: stem ligt op straat - Friesch Dagblad
De stemmachines in 35 gemeenten, waaronder Franekeradeel en Vlieland, zijn afgekeurd omdat bij deze apparaten gemakkelijk te achterhalen is wat iemand heeft gestemd. De gemeenten kunnen kiezen: of het rode potlood herinvoeren of nieuwe computers aanschaffen.
31 oktober 2006 - Vooral vragen over stemhokjes en stembussen bij gemeentes - Reformatorisch Dagblad
De 35 gemeentes die dinsdagmorgen op het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bijgepraat over hun afgekeurde stemmachines wilden weten of er genoeg stemhokjes en stembussen beschikbaar zullen zijn voor de verkiezingen van 22 november. Volgens een woordvoerder van het ministerie zullen die voor een deel uit het buitenland moeten komen.
31 oktober 2006 - Nog geen oplossing stemmachines - RTL Nieuws
Het is nog onduidelijk welke van de 35 gemeenten die te maken hebben gekregen met afgekeurde stemmachines, terug moeten naar het rode potlood. Momenteel zijn er 500 van de 1187 benodigde stemcomputers beschikbaar. Veel gemeenten vrezen problemen, omdat ze geen stembussen meer hebben.
31 oktober 2006 - Vooral vragen over stemhokjes en stembussen bij gemeentes - Telegraaf
De 35 gemeentes die dinsdagmorgen op het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bijgepraat over hun afgekeurde stemmachines hadden vooral veel praktische vragen. Ze wilden weten of er genoeg stemhokjes en stembussen beschikbaar zullen zijn voor de verkiezingen van 22 november.
31 oktober 2006 - Nog geen oplossing stemcomputers - NOS.nl
Het is nog onzeker hoe het probleem van de ondeugdelijke stemcomputers wordt opgelost. Op Binnenlandse Zaken is vanochtend overlegd met de 35 gemeenten die zulke stemmachines hebben. Veel gemeenten vrezen problemen omdat ze geen stembussen meer hebben. Ook vinden ze dat het Rijk wel erg laat besluit dat hun computers niet deugen.
31 oktober 2006 - Kort geding om stemcomputers nog niet van de baan - Planet
Voor de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is het slachtofferen van Sdu door het kabinet vooralsnog niet genoeg. Een uitvoerig achtergrondartikel.
31 oktober 2006 - NRC - Fokke & Sukke

http://foksuk.nl/imggif.php?i=/upload/d1293.gif

(Leuk detail: de getekende stemcomputer heeft meer weg van 'n Nedap dan van 'n Sdu. Klopt natuurlijk, want Nedaps zijn ook af te luisteren.)

31 oktober 2006 - Stemgeheim in gevaar - NRC hoofdartikel
Het ministerie van Binnenlandse Zaken is rijkelijk laat in actie gekomen om het zorgvuldig en betrouwbaar verloop van de Kamerverkiezingen op 22 november te waarborgen. Dat valt minister Nicolaï (VVD) aan te rekenen.
31 oktober 2006 - Gemeentes stellen praktische vragen - Nieuwnieuws.nl
De 35 gemeentes die dinsdagmorgen op het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bijgepraat over hun afgekeurde stemmachines hadden vooral veel praktische vragen. Ze wilden weten of er genoeg stemhokjes en stembussen beschikbaar zullen zijn voor de verkiezingen van 22 november.
31 oktober 2006 - Amsterdam moet weer aan de stembus - Het Parool
Amsterdam moet in allerijl honderden stembussen terughalen en rode potloden aanschaffen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft de stemcomputers van Amsterdam en 34 andere gemeenten afgekeurd.
31 oktober 2006 - Uw stembus op de foto - de Volkskrant
Nu in 35 gemeenten onverwacht het rode potlood weer gehanteerd gaat worden op 22 november, is er een groot tekort aan stembussen. De Volkskrant is benieuwd waar al die bussen zijn gebleven. Heeft u destijds zo’n oude stembus op de kop getikt en er bijvoorbeeld een pracht van een plantenbak van gemaakt? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten.
31 oktober 2006 - Stemcomputer verbannen uit Amsterdam - Techzine.nl
Stichting wij vertrouwen stemcomputers niet heeft haar zin. Het initiatief van Rop Gonggrijp, Peter Knoppers, Anne-Marie Oostveen en Barry Wels heeft haar vruchten afgeworpen. Minister Nicolai heeft besloten de beruchte stemcomputer af te keuren en Amsterdam en 34 andere gemeenten moeten weer gewoon met pen en papier gaan stemmen.
31 oktober 2006 - Foute stemcomputers in Tholen: geen paniek - BN/DeStem
Van paniek is bij de gemeente Tholen geen sprake, nu gebleken is dat de stemcomputers niet gebruikt mogen worden tijdens de verkiezingen op 22 november. „We hebben inderdaad de stemcomputers van Sdu“, zegt gemeentewoordvoerder Fetse Visser van Tholen. „Maar Sdu probeert het probleem tijdig op te lossen, is ons verteld.
31 oktober 2006 - Stemcomputers SDU afgekeurd na tip hackers - Winmag
De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, waartoe enkele oud-hackers behoren, heeft succes geboekt. Zij bewezen dat stemcomputers van de SDU zijn af te luisteren en de AIVD bevestigt deze mogelijkheid. De stemcomputers zijn buiten gebruik gesteld.
31 oktober 2006 - Gemeenten zoeken alternatief voor stemcomputer - Gemeente.nu
De 35 gemeenten waarvan de stemmachines zijn afgekeurd, bekijken momenteel de alternatieven.
31 oktober 2006 - Minister keurt stemcomputers af - NRC.nl
Tien procent van de stemmachines is onbetrouwbaar. Ze mogen niet gebruikt worden bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarbij gaat het om stemmachines die geproduceerd zijn door de Sdu, de voormalige staatsdrukkerij.
31 oktober 2006 - Stemcomputers van 35 gemeenten afgekeurd - HCC Magazine
wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft haar zin gekregen. Het initiatief van Rop Gonggrijp, Peter Knoppers, Anne-Marie Oostveen en Barry Wels heeft vruchten afgeworpen. Minister Nicolai heeft besloten een type stemcomputer af te keuren waardoor 35 gemeenten op een andere manier moeten gaan stemmen. Ofwel met een ander soort computer, of met potlood en papier.
31 oktober 2006 - De Kiesraad over het schorsen van de goedkeuring voor de SDU-stemmachines - Kiesraad
Het stemgeheim, dat in de Grondwet en in internationale verdragen wordt beschermd, kon niet voldoende worden gegarandeerd.
30 oktober 2006 - Afkeuren stemcomputers 'behoorlijke afgang' en 'schokkend' - Parool
katern - Sdu: "De stemmachine van Sdu voldoet aan de eisen zoals gesteld in alle aanbestedingsvoorwaarden en mag daarom gewoon gebruikt worden."
30 oktober 2006 - Radio: Item nav afkeuren Sdu - Business Nieuwsradio
Naar aanleiding van het afkeuren van de Sdu stemcomputers een lang nieuwsitem met o.a. een toelichting minister Nicolaï, een reactie van de burgemeesters van Eindhoven en Goes, en een reactie van Rop Gonggrijp.
30 oktober 2006 - Stemcomputers Sdu door AIVD afgekeurd - Security.nl
De stemcomputers van Sdu zijn niet geschikt om tijdens de komende verkiezingen gebruikt te worden, zo heeft de AIVD onderzocht. Het is bij de machines te eenvoudig te achterhalen wat iemand gestemd heeft.
30 oktober 2006 - Álle stemcomputers eruit! - nrc.nl, weblog Herbert Blankesteijn
Hoe dan ook, als de stemcomputers van Sdu eruit moeten vanwege het stemgeheim, dan ook die van Nedap. “Wij vertrouwen stemcomputers niet” heeft begin oktober al aangetoond dat deze zijn af te luisteren en ook overigens ondeugdelijk zijn. Beet moet aannemen dat de dagen van deze stemcomputers ook zijn geteld.
30 oktober 2006 - Stemcomputers afgekeurd - NOS Journaal
In 35 gemeenten zijn de stemcomputers voor de Tweede Kamerverkiezingen afgekeurd. Dit heeft minister Nicolaï van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekendgemaakt. Het stemgeheim is niet voldoende gewaarborgd. Het blijkt te makkelijk te zijn om te achterhalen wat iemand heeft gestemd.
30 oktober 2006 - Sdu: Stemmachine voldoet aan eisen - Telegraaf
De afspraak was tussen gemeentes en Sdu, en nu komt die bemoeizuchtige rijksoverheid ineens roet in het eten gooien. Wat hebben die nou weer met de verkiezingen te maken... Het is ook allemaal niet makkelijk voor een bedrijf als Sdu. Blijkt ineens dat ze zich aan meer regels hadden moeten houden dan die letterlijk in de aanbestedingsopdracht stonden. Nou ja, zeg, die minister die verandert ineens de regels achter hun rug om. Ja, natuurlijk, het kiesgeheim is heilig, maar hoe had Sdu nou van tevoren kunnen weten dat zíȷ́ daarvoor verantwoordelijk zijn? En trouwens, wie zegt dat Sdu 't niet kan fixen? Dat heeft nog niemand sowieso aan Sdu gevraagd. Sdu vindt van wel hoor. Die straling, dat lossen we zo op. Binnen 23 dagen? Laten we nou niet op de feiten vooruit lopen, de stemcomputers voldoen aan de eisen dus laten we gewoon eerst gaan stemmen. Sdu zegt dat de computers aan alle eisen voldoen, en geeft tegelijkertijd toe dat er stralingsproblemen zijn. Zou Sdu dan écht niet snappen dat kiesgeheim een absolute eis is, en al die tijd al is geweest?
30 oktober 2006 - Cohen verwacht nog hele organisatie - AT5
Nu opnieuw met de rode potloden gestemd moet worden, verwacht burgemeester Job Cohen een megaoperatie om alles om tijd gereed te krijgen voor de verkiezingen op 22 november. Cohen kreeg maandagochtend van minister Nicolaï persoonlijk een telefoontje met het nieuws. "Dat was een enorme dreun", aldus Cohen in het AT5 Nieuws.
30 oktober 2006 - Deel stemmachines niet gebruikt bij verkiezingen - Regering.nl
Een deel van de stemmachines kan volgens minister Nicolaï het stemgeheim onvoldoende waarborgen. Ze worden niet ingezet bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. 35 gemeenten zouden de machines gebruiken.
30 oktober 2006 - Tien procent stemmachines onbetrouwbaar - NRC
Tien procent van de stemmachines zijn onbetrouwbaar en mogen niet gebruikt worden bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarbij gaat het om stemmachines die geproduceerd zijn door de Sdu.
30 oktober 2006 - Stemcomputer 35 gemeenten afgekeurd - Turksnl.net
In 35 gemeenten zijn de stemcomputers voor de verkiezingen afgekeurd. Minister Nicolaï vindt dat machines van de Sdu het stemgeheim onvoldoende beschermen. Betrokken gemeenten moeten een ander type regelen, of het potlood gebruiken
30 oktober 2006 - Stemmachines in 35 gemeentes afgekeurd - Dagblad van het Noorden
De stemmachines in 35 gemeentes zijn afgekeurd omdat bij deze apparaten makkelijk is te achterhalen wat iemand heeft gestemd. Amsterdam moet weer met potlood gaan stemmen, andere gemeentes kunnen hier ook voor kiezen of andere stemmachines inschakelen.
30 oktober 2006 - Amsterdam stemt op 22 november met rode potlood - Gemeente Amsterdam
Met het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de SDU NewVote niet voor de verkiezingen van 22 november in te zetten, zal Amsterdam terugvallen op het stemmen met het stembiljet en het rode potlood.
30 oktober 2006 - Ook stemmachines in de regio afgekeurd - Eindhovens Dagblad
De stemmachines van 35 gemeenten, waaronder Eindhoven en Waalre, zijn afgekeurd. Bij de machines van producent Sdu is met technische apparatuur het stemgedrag te achterhalen.
30 oktober 2006 - Stemcomputers afgekeurd - Nieuwnieuws.nl
De PvdA wil weten of het in Amsterdam, waar weer met potlood zal worden gestemd, goed komt met de verkiezingen. De SP heeft nog veel vragen over de machines van Nedap, die 90 procent van de computers levert. Hierbij zijn geen problemen met het afluisteren, maar volgens de socialisten is er ook op deze computers het nodige aan te merken.
30 oktober 2006 - Kamer geschokt na afkeuren stemcomputers - RTL Nieuws
De Tweede Kamer is geschokt over het afkeuren van honderden stemmachines in 35 gemeenten. Veel partijen eisen meer informatie van het kabinet. De PvdA-fractie noemt het schokkend. De SP spreekt van een behoorlijke afgang.
30 oktober 2006 - Amsterdam kleurt weer rood - Geenstijl.nl
Het wordt 22 november weer ouderwets kleuren in 020. Zo heeft minister Atzo Nicolaï zojuist de stemcomputers van de hoofdstad en nog eens 34 andere gemeenten afgekeurd.
30 oktober 2006 - Stemcomputers in 35 gemeenten afgekeurd - Reformatorisch Dagblad
Voor de verkiezingen van 22 november moeten 35 gemeentes andere stemcomputers in huis halen of de rode potloden gaan slijpen. Minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) keurde maandag bijna 1200 stemmachines af omdat bij deze apparaten makkelijk is te achterhalen wat iemand heeft gestemd.
30 oktober 2006 - Gemeenten in overleg over stemcomputers - Telegraaf
De gemeenten die maandag plotseling werden geconfronteerd met het bericht dat hun stemmachines zijn afgekeurd, bekijken momenteel de alternatieven.
30 oktober 2006 - Nedap somber over leveren stemcomputers - Telegraaf
Marktleider Nedap is somber over de eventuele vervanging van 1187 afgekeurde stemmachines van concurrent Sdu. De zegsman vraagt zich bovendien af of er voor de komende verkiezingen op 22 november nog genoeg tijd is om betrokken ambtenaren en stembureauleden te instrueren.
30 oktober 2006 - Gemeenten bekijken vervanging afgekeurde stemcomputers - Brabants Dagblad
De gemeenten die plotseling werden geconfronteerd met het bericht dat hun stemmachines zijn afgekeurd, bekijken momenteel de alternatieven.
30 oktober 2006 - NEW VOTE Potlood verslaat stemcomputer - Leugenfabriek.nl
Het rode potlood en de puntenslijper maken zich op voor een kleine revival. In 35 gemeenten waaronder Amsterdam en Tilburg mag niet met 'New Vote'-stemmachines worden gestemd omdat het stemgeheim er niet gewaarborgd is.
30 oktober 2006 - Mogelijk weer stemmen met potlood - Algemeen Dagblad
Inwoners van Alphen, Vlist, Reeuwijk en Moordrecht moeten 22 november mogelijk weer met een potlood hun stem uitbrengen. De stemcomputers van deze gemeenten zijn gisteren door minister Nicolaï van bestuurlijke vernieuwing afgekeurd.
30 oktober 2006 - Stemcomputers toch afgekeurd voor verkiezingen - Computable
De stemcomputers van SDU, goed voor 10 procent van de stemmachines in Nederland, zijn afgekeurd voor de aanstaande verkiezingen. De twaalfhonderd NewVote-machines worden niet ingezet omdat de radiosignalen tot op tientallen meters zijn op te vangen.
30 oktober 2006 - Nedap somber over vervangende stemcomputers - Reformatorisch Dagblad
Marktleider Nedap is somber over de eventuele vervanging van 1187 afgekeurde stemmachines van concurrent Sdu.
30 oktober 2006 - Nicolaï: Veel stemcomputers onbetrouwbaar - Elsevier
In 35 Nederlandse gemeentes, waaronder Amsterdam, zijn de stemmachines niet betrouwbaar genoeg om het stemgeheim te kunnen garanderen. Ongeveer 1200 stemcomputers moeten vervangen worden, of het ouderwetse rode potlood moet weer worden ingevoerd.
30 oktober 2006 - Sdu-stemcomputers afgekeurd, 35 gemeenten moeten met bekwame spoed alternatieven bedenken - Ned. Juridisch Dagblad
35 Gemeenten mogen hun stemcomputers niet gebruiken op de dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, zo blijkt na het onderzoek van veiligheidsdienst AIVD.
30 oktober 2006 - SP: Verbod op 'uitleesbare' stemcomputers goede zet - Computer Idee
Het is goed dat de vergunning is ingetrokken voor SDU stemcomputers die in Amsterdam en 34 andere gemeenten worden gebruikt. Dit zegt SP-Kamerlid wout Irrgang, die de dubieuze kwaliteit van de apparaten aan de orde had gesteld bij minister Nicolai van Bestuurlijke Vernieuwing.
30 oktober 2006 - Gemeenten bekijken alternatieven stemcomputer - Reformatorisch Dagblad
De gemeenten die maandag plotseling werden geconfronteerd met het bericht dat hun stemmachines zijn afgekeurd, bekijken momenteel de alternatieven. Een artikel over de verschillende oplossingrichtingen die de gemeenten kiezen.
30 oktober 2006 - Kamer geschokt na afkeuren stemcomputers - RTL Nieuws
De Tweede Kamer is geschokt over het afkeuren van honderden stemmachines in 35 gemeenten. Veel partijen eisen meer informatie van het kabinet. Dat gebeurt tijdens een extra overleg in de Kamer.
30 oktober 2006 - Minister keurt stemmachines af - Webwereld.nl
In 35 gemeenten in Nederland zal het rode potlood weer terugkeren. Dit laat Minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing weten in een brief aan de Tweede Kamer.
30 oktober 2006 - Maatregelen stembusfraude onvoldoende - Telegraaf
Stembusfraude blijft mogelijk, ondanks maatregelen die minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) maandag heeft aangekondigd. Oprichter Rop Gonggrijp van actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft dat gezegd.
30 oktober 2006 - ’Gorinchem stemt straks met potlood’ - Algemeen Dagblad
Ook in Gorinchem gaat men weer met rood potlood stemmen na het besluit van de minsiter om de Sdu stemcomputers af te keuren.
30 oktober 2006 - Dutch government scraps plans to use voting computers in 35 cities including Amsterdam - Int. Herald Tribune
Voters in Amsterdam and 34 other Dutch cities may be using paper and pencil instead of computerized voting machines in national elections next month. The government on Monday banned the use of one common type of computer voting machine, fearing that secret ballots may not be kept secret.
30 oktober 2006 - Stemmachines in 35 gemeentes afgekeurd - Automatisering Gids
De stemmachines in 35 gemeentes zijn afgekeurd omdat bij deze apparaten makkelijk is te achterhalen wat iemand heeft gestemd. Amsterdam moet weer met potlood gaan stemmen, andere gemeentes kunnen hier ook voor kiezen of andere stemmachines inschakelen.
30 oktober 2006 - Sdu stemmachine niet gebruikt bij komende verkiezingen - MinBZK
De stemmachines van de Sdu kunnen het stemgeheim onvoldoende waarborgen. Minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd dat deze stemmachines niet kunnen worden ingezet in de verkiezingen van 22 november. Het gaat om ca. 10%, in casu 1187 machines van de in Nederland gebruikte stemmachines, in 35 gemeenten.
30 oktober 2006 - Stemcomputers in 35 gemeenten afgekeurd - Nu.nl
Uit onderzoek van de inlichtingendienst AIVD is gebleken dat de radiosignalen waarmee deze computers de stemresultaten doorgeven tot op enkele tientallen meters zo goed zijn te onderscheppen dat gezien kan worden wat iemand heeft gestemd. "Dit vormt een te groot risico voor het stemgeheim," zei Nicolaï. "Daarom heb ik de vergunning voor de stemmachines ingetrokken."
30 oktober 2006 - Stemmen met rood potlood terug in 35 gemeenten - Volkskrant
De twaalfhonderd NewVote stemcomputers van fabrikant Sdu mogen niet worden ingezet tijdens de verkiezingen op 22 november. Hun radiosignalen zijn tot op tientallen meters af te luisteren, blijkt uit onderzoek van de inlichtingendienst AIVD.
30 oktober 2006 - Stempotlood terug in 35 gemeentes - NOS Teletekst
30 oktober 2006 - Amsterdam moet weer met potlood stemmen - RTL Nieuws
De stemmachines in 35 gemeenten, waaronder Amsterdam, zijn afgekeurd. Daar moet zeer waarschijnlijk weer met potlood worden gestemd, meldt minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing. De machines zijn afgekeurd, omdat bij deze apparaten heel makkelijk is te achterhalen wat iemand heeft gestemd.
30 oktober 2006 - Stempotlood terug in 35 gemeentes - NOS.nl
In 35 gemeenten mag 22 november geen stemcomputer worden gebruikt. In gemeentes die SDU-apparaten hebben, moet het rode potlood worden gebruikt. Onder de gemeenten waar dat gebeurt, zijn Amsterdam, Eindhoven en Tilburg.
30 oktober 2006 - Stemmachines in 35 gemeentes afgekeurd - Business Nieuwsradio
De stemmachines in 35 gemeentes zijn afgekeurd omdat bij deze apparaten makkelijk is te achterhalen wat iemand heeft gestemd.Uit onderzoek van de inlichtingendienst AIVD is gebleken dat de radiosignalen waarmee de stemresultaten worden doorgegeven tot op enkele tientallen meters zo goed zijn te onderscheppen dat gezien kan worden wat iemand heeft gestemd.
30 oktober 2006 - Minister keurt de stemcomputers af - AT5
De stemcomputers van Amsterdam en nog 34 gemeenten zijn afgekeurd door minister Nicolai van Koninkrijkszaken. Al deze gemeenten maken gebruik van de apparaten van SDU. Het stemgeheim is niet gegarandeerd.
30 oktober 2006 - Online stripprotest tegen stemcomputers - Stripschrift
De actiegroep 'Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet' gebruikt onder andere een strip als middel om zijn boodschap te verkondigen. Maker ervan is Koen Hottentot, die daarmee na bijna tien jaar weer eens wat van zich laat horen.
29 oktober 2006 - ‘Willen we een maatschappij die niet weet hoe de verkiezingen werken?’ - Weekblad Arena
Rop Gonggrijp heeft het er maar druk mee. Weken van honderd uur werken zijn geen uitzondering. Ruim een half jaar na oprichting van Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet is de impact van de actiegroep niet beperkt gebleven tot Nederland.
27 oktober 2006 - Schijndel verwacht geen stemtoeristen - Brabants Dagblad
De gemeente Schijndel voorziet geen stormloop op het rode potlood bij de Kamerverkiezingen van 22 november. „We denken dat het net teveel moeite is voor mensen om uit protest speciaal hierheen te komen. Maar voor de zekerheid zorgen we voor extra stembiljetten en eventuele extra bemanning voor stembureaus“, zegt een woordvoerster. Zie ook: Oproep: ga in Schijndel stemmen
26 oktober 2006 - Quebec doet stemcomputers in de ban - Tweakers.net
Uit het Canadese Quebec is het bericht gekomen dat de overheid daar besloten heeft het proefproject met stemcomputers stop te zetten. De apparaten werden vorig jaar gebruikt in zowat 140 gemeentes, maar Marcel Blanchet, verantwoordelijk voor het goede verloop van verkiezingen in Quebec, schreef er een vernietigend rapport over.
25 oktober 2006 - Groninger stemcomputers in orde - Dagblad van het Noorden
De stemcomputers die in Groningen worden gebruikt bij verkiezingen zijn betrouwbaar. Dat antwoorden B en W op vragen van GroenLinks en VVD. Wethouder Van Schie van Groningen legt dat in een interview bij RTV Noord nog even uit. Security through obscurity blijkt een essentiële maatregel te zijn.
25 oktober 2006 - Quebec Bans Electronic Voting - Slashdot
"Not only did the systems fail, but the corrective measure proposed were insufficient, poorly adapted and often came too late." There was a moratorium on electronic voting prior to the November 6 election, it will be extented for future elections."
24 oktober 2006 - Wanneer vertrouwen wij stemcomputers wel? - Knipselkrant Chris Verhoef
Artikel van Prof. dr. Chris Verhoef, hoogleraar informatica aan de VU, tevens gepubliceerd in Automatisering Gids. "Er worden al decennia lang door computer deskundigen vragen gesteld bij stemcomputers, hun hardware, hun software, hun fouten, falen, en garanties. Veelal is het de IT-elite die hier spreekt, en de politieke elite die niet luistert. De producenten gebruiken het argument van kinderziektes, incidenten, en andere bagatelliserende bewegingen."
24 oktober 2006 - BiZa Suriname bekijkt mogelijkheden elektronisch stemmen - CQ-Link
Paramaribo - Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) gaat de mogelijkheden na voor de introductie van elektronisch stemmen in Suriname
24 oktober 2006 - Elektronisch stemmen bespaart bedrijfsleven 70 mln - Financieel Dagblad
Bedrijven in Nederland besparen volgend jaar tezamen 70 mln euro door nieuwe regelgeving die het internet betrekt bij aandeelhoudersvergaderingen. Vanaf januari kunnen aandeelhouders via internet deelnemen aan algemene vergaderingen.
24 oktober 2006 - Zwart/Wit 1 op 1 gesprek - AT5
Rop Gonggrijp van de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' komt vertellen over de makken van de stemcomputers, die wij allemaal bij de verkiezingen van 22 november weer gaan gebruiken.
24 oktober 2006 - Broncode Amerikaanse stemcomputers weer op straat - Computable
... Ook in Nederland bestaat ongerustheid over het gebruik van stemcomputers. De actiepgroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ maakte begin oktober bekend software te hebben geschreven waarmee een stemcomputer van Nedap kan worden gekraakt.
23 oktober 2006 - Broncode Amerikaanse stemmachines gelekt - ZDnet.be
Voor de tweede keer is broncode uitgelekt van de software uit stemcomputers van Diebold, die in diverse Amerikaanse staten worden gebruikt. ... De disks zijn afkomstig uit twee testcentra van de overheid, die de stemcomputers hebben getest op verzoek van de staat Maryland, zo verklaart Diebold.
23 oktober 2006 - Poll: weinig vertrouwen in stemmachine - ZDnet.nl
... 39 procent van de respondenten geeft er de voorkeur aan te stemmen met pen en papier. Een opvallend hoog percentage voor een poll op een website als ZDNet, die informatietechnologie centraal zet.
23 oktober 2006 - Stemcomputer groter gevaar dan volmacht (Pdf icon.png scan) - NRC opiniepagina
Politicoloog Kees Aarts schrijft dat hij het maar merkwaardig vindt dat wij pas 20 jaar na de invoering van de stemcomputer ertegen ageren (opiniepagina 19 oktober). Verder vindt hij de recente campagne van de stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" misplaatst.
Dit is een reaktie op Pdf icon.png Stembiljet ook niet alles. De versie in het NRC is een verkorting van het origineel.
23 oktober 2006 - Broncode Diebold stemcomputers weer uitgelekt - Virusalert.nl
De code van de Amerikaanse stemcomputerfabrikant Diebold is weer uitgelekt, ondanks toezeggingen van het bedrijf dat het haar stemcomputers beter zou hebben beveiligd.
21 oktober 2006 - Opening Diebold Source, The Hard Way - Slashdot
Artikel over gelekte broncode van de Diebold stemcomputers in de VS.
21 oktober 2006 - Pdf icon.png Stemcomputer wakkert onnodig achterdocht aan - NRC ingezonden brief
Het principiële wantrouwen tegen stemcomputers is, gelet op het enorme aantal stemcomputers dat men voor bijvoorbeeld de verkiezing van de Tweede Kamer zou moeten beïnvloeden, eigenlijk ook paranoïde.
21 oktober 2006 - Pdf icon.png Stempotlood enige fraudebestendige techniek - NRC ingezonden brief
Op 14 oktober besteedde NRC Handelsbald aandacht aan de protesten tegen stemcomputers in Nederland. In de afsluitende alinea pleit de redactie tegen het stempotlood en demonstreert daarmee dat zij de kern van het probleem niet begrijpt.
20 oktober 2006 - Pdf icon.png Verkiezingen geprivatiseerd - Parool
De aktiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" wil met spoed een Amsterdamse stemcomputer, om na te gaan of die fraudegevoelig is.
20 oktober 2006 - Amerikanen bezorgd over stemmachines - Reformatorisch Dagblad
Artikel over allerlei zorgen met betrekking tot de nieuwe stemcomputers in de VS.
20 oktober 2006 - Pdf icon.png De Peiling - Automatisering Gids
DE PEILING: Verhoogt het uw vertrouwen in verkiezigen per stemcomputer als IT-auditors toezicht zouden houden?
20 oktober 2006 - Actiegroep tegen stemcomputers dreigt met kort geding - Webwereld
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' staat op 6 november met de Nederlandse Staat voor de rechter als minister Nicolaï geen aanvullende maatregelen neemt.
20 oktober 2006 - Actiegroep stemcomputers stelt ultimatum - Trouw
Eind van de maand moeten aanvullende maatregelen zijn getroffen voor de beveiliging van stemcomputers. Gebeurt dat niet, dan spant de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' een kort geding aan tegen de Staat. Zie ook: Elsevier, Nieuws.nl, Nu.nl.
20 oktober 2006 - Dreigend kort geding stemcomputers - Planet Multimedia
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' draait de duimschroeven aan, maar krijgt geen NewVote machine. Wij vertrouwen stemcomputers niet meent dat de aangekondigde maatregelen van minister Nicolaï om het elektronisch stemmen veiliger te maken niet volstaan. Komt er voor het reces, dat eind oktober begint, geen aanvullende antwoord van de bewindsman, dan dagvaardt de actiegroep hem op 1 november. Door Peter Olsthoorn
20 oktober 2006 - Pdf icon.png Duistere praktijken. Zijn stemcomputers fraudegevoelig? - c't (Nr.11/2006)
Artikel door Richard Sietmann, Michael Jansen en Marcel van der Meer waarin ze onder andere uitleggen dat 'security by obscurity' weinig betrouwbaar is.
19 oktober 2006 - Pdf icon.png Stembiljet ook niet alles - NRC opiniepagina
Een opinierend stuk door Kees Aarts, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Twente. De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" onder aanvoering van Rop Gonggrijp voert sinds het voorjaar aktie tegen de stemmachines. Een merkwaardige timing, want stemmachines worden in nederland al meer dan twintig jaar gebruikt. De actie is bovendien misplaatst. Vrije en geheime verkiezingen worden veel meer bedreigd door andere problemen.
Onze reaktie stond in het NRC van 23 oktober.
19 oktober 2006 - Pdf icon.png Potloden of computers - Verkiezingskrant 2006 vmbo
Er is een actiegroep die zich zorgen maakt over de stemcomputers. Deze groep vertelt op www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl waarom ze stemcomputers niet vertrouwen. Volgens deze mensen kun je met speciale computerprogramma’s stemmen stelen. Zij vinden dat de kiezer op papier een geprint bewijs van zijn stem moet krijgen en dat die uitgeprinte stemmen regelmatig moeten worden nageteld.
19 oktober 2006 - Test stemcomputer - Het Parool
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' wil 'met spoed' een Amsterdamse stemcomputer, om na te gaan of die fraudegevoelig is.
19 oktober 2006 - "Stemcomputer Amsterdam onveiliger" - AT5
In De Balie demonstreerde de actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" woensdagavond hoe onveilig de Nedap-stemcomputer is. Door softwareaanpassingen ontvangt de "frauderende" partij meer stemmen dan er op haar zijn uitgebracht. Amsterdam gebruikt een andere stemcomputer: Newvotes van SDU. Maar die is volgens de actiegroep van Rop Gonggrijp, bestaande uit computerspecialisten, mogelijk nóg onveiliger. AT5 heeft ook een poll op de website waarin de vraag gesteld wordt 'Heeft u vertrouwen in stemcomputers?'
19 oktober 2006 - PvdA en GL bezorgd om stemcomputer - AT5
"Ik ben geschokt, geschokt over wat ik daarover heb gehoord! Dat wij alles uitbesteden aan een commercieel bedrijf, daar moeten we het echt over hebben in de raad", aldus GroenLinksraadslid Jeanine van Pinxteren.
19 oktober 2006 - Actiegroep wil computer onderzoeken - AT5
De actiegroep heeft burgemeester Cohen gevraagd of hij een stemcomputer voor onderzoek ter beschikking wil stellen. Cohen zegt echter niets te kunnen doen: de computers zijn van SDU en die weigeren elke medewerking.
19 oktober 2006 - Stemcomputers Uithoorn fraude bestendig - Blik op Nieuws
Uithoorn - Om fraude uit te sluiten gebruiken wij voor de verkiezingen uitsluitend NewVote-stemcomputers. Onderzoeksrapporten van TNO en de goedkeuring van Binnenlandse Zaken onderschrijven de betrouwbaarheid van deze stemcomputers. In tegenstelling tot de stemmachines van Nedap/Groenendaal, waarover in de media de afgelopen weken het nodige is gepubliceerd, hebben de Newvote-stemcomputers geen verbindingsmogelijkheden met andere computers. Er kunnen geen cd-roms of diskettes in worden gestopt.
De oorspronkelijke bron van dit bericht is de gemeente Uithoorn. Het is maar dat u het weet.
19 oktober 2006 - Actiegroep wil stemcomputer onderzoeken - TurksNL.net
"Amsterdam moet de Sdu NewVote machine afstaan voor onderzoek." Dat vindt Wij vertrouwen stemcomputers niet, die deze eis neerschrijft in een open brief aan Job Cohen, burgemeester van Amsterdam.
18 oktober 2006 - Actiegroep wil Amsterdamse stemcomputers testen - nrc.nl, weblog Marie-José Klaver
De actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet wil de stemcomputers van de gemeente Amsterdam testen. In een open brief aan burgemeester Cohen van Amsterdam legt de actiegroep uit dat het type stemcomputer dat Amsterdam gebruikt kwetsbaar is voor dezelfde problemen als de eerder geteste Nedap-stemcomputer.
18 oktober 2006 - Actiegroep wil stemcomputer onderzoeken - Planet Internet
"Amsterdam moet de Sdu NewVote machine afstaan voor onderzoek." Dat vindt Wij vertrouwen stemcomputers niet, die deze eis neerschrijft in een open brief aan Job Cohen, burgemeester van Amsterdam.
18 oktober 2006 - Rop Gonggrijp wil Newvote-stemcomputer testen - webwereld
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' heeft burgemeester Cohen in een brief gevraagd een Newvote-stemcomputer ter beschikking te stellen.
18 oktober 2006 - Is Nicolaï echt dankbaar? - HCC!magazine
Er is in de zaak rond de stemcomputers een wonderlijke tegenstrijdigheid tussen de uitlatingen van minister Nicolai en zijn daden. Tussen het presenteren van zijn maatregelen door heeft hij zich dankbaar getoond voor het werk van de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet. [...] Dus als de minister consequent is, geeft hij een NewVote aan de actiegroep, om na te kijken of deze betrouwbaar en veilig is.
17 oktober 2006 - Kieswet ondermijnt democratie (Pdf icon.png scan) - Financieel Dagblad - Berend Jan Beugel
Afgelopen weken is pijnlijk aan het licht gekomen hoe knullig stemcomputers beveiligd en gecontroleerd worden. Zelfs het kiesgeheim, misschien wel de meest essentiële voorwaarde voor eerlijke verkiezingen, blijkt bij de meeste stemcomputers niet gewaarborgd. De technische mankementen en de aangekondigde tegenmaatregelen doen echter nauwelijks ter zake. De huidige stemcomputers falen en geen enkele beveiliging of test, hoe draconisch ook, kan daar iets aan veranderen.
17 oktober 2006 - Vraagtekens bij Bergse stemcomputer - BN DeStem
GEERTRUIDENBERG – De Bergse Partij Samenwerking is zo geschrokken van de berichten over fraudegevoelige stemcomputers, dat ze van het gemeentebestuur wil weten of de stemcomputers van de gemeente wel betrouwbaar zijn.
17 oktober 2006 - Nedap gaat stemcomputers aanpassen vóór verkiezingen - Bits & Chips
Nedap gaat al zijn stemcomputers vóór de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november beveiligen tegen fraude door het herprogrammeerbare geheugen te vervangen door een éénmalig programmeerbare module.
16 oktober 2006 - Is Nicolaï echt dankbaar? - BNR - column Herbert Blankesteyn
Er is in de zaak rond de stemcomputers een wonderlijke tegenstrijdigheid tussen de uitlatingen van minister Nicolai en zijn daden. Tussen het presenteren van zijn maatregelen door heeft hij zich dankbaar getoond voor het werk van de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet. [...] Dus als de minister consequent is, geeft hij een NewVote aan de actiegroep, om na te kijken of deze betrouwbaar en veilig is.
16 oktober 2006 - Stemcomputer ook zwart schaap in VS - Planet
Met de verkiezingen van 7 november in zicht, groeit ook in Amerika het wantrouwen tegen de stemcomputer. Het Amerikaanse verhaal vertoont opvallend veel overeenkomsten met het Nederlandse. Of beter: andersom.
16 oktober 2006 - Keuringsintelling heeft nieuwe naam - BRIGHTSIGHT
TNO ITSEF BV (de bv die de stemcomputers test) heet tegenwoordig Brightsight. Dit bericht is overigens al op 1 september gepubliceerd op de ITSEF-site, maar kennelijk is het iedereen ontgaan. De naamswijziging is bedoeld om een duidelijk onderscheid te maken tussen de keuringsinstelling en "de echte" TNO.
14 oktober 2006 - Stemcomputers - NRC - Hoofdredactioneel commentaar
Burgers die hun stem uitbrengen bij verkiezingen geven daarmee ook blijk van hun vertrouwen in het kiesstelsel. Kiezers gaan ervan uit dat er niet met hun stem kan worden gesjoemeld. Dat vertrouwen is een van de fundamenten onder het functioneren van de democratie. Daarom moet ook niet licht worden gedacht over de actiegroep ‘wijvertrouwenstemcomputersniet.nl’.
14 oktober 2006 - Creatief met stemcomputers (Pdf icon.png scan) - Volkskrant
Stemcomputers blijken manipuleerbaar. Minister Nicolaï gaat de lekken dichten, maar dat lost niet alles op. ‘Het probleem met stemcomputers blijft dat de verkiezingsuitslag niet te controleren is.’
14 oktober 2006 - Stichting dreigt met geding over stemcomputers - Volkskrant
Als het ministerie van Binnenlandse Zaken geen oplossing bedenkt om het stemgeheim te bewaken, spant de stichting ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ alsnog een kort geding aan. Dat zei woordvoerder Maurice Wessling vrijdag na een gesprek op het ministerie. Zie ook Twijfels over stemcomputers blijven - Volkskrant, 13 oktober.
13 oktober 2006 - Stemproces doorgelicht - Binnenlands Bestuur
Een onafhankelijke commissie gaat kijken hoe betrouwbaar en veilig het stemproces is bij verkiezingen. Dat heeft minister Atzo Nicolaï gezegd in de Tweede Kamer.
13 oktober 2006 - 'Stemcomputer moet naar de schroothoop' - Planet Internet
De laatste harde eis van actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is toch niet zo hard. "Gezien de vernietigende conclusies van ons rapport moeten in ieder geval de machines van Nedap per onmiddellijk naar de schroothoop. Pleisters of zegels plakken helpt niet", zegt de actiegroep.
13 oktober 2006 - Pdf icon.png degelijkheid stemcomputer door commissie onderzocht - Volkskrant
Minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing stelt een commissie in die de betrouwbaarheid van stemcomputers gaat onderzoeken. Nieuwe chips en een 'unieke verzegeling' moeten de werking van de machines tijdens de verkiezingen op 22 november garanderen.
13 oktober 2006 - Stemcomputer op de korrel (Pdf icon.png scan)- Algemeen Dagblad
Twijfels over de betrouwbaarheid van stemmachines heeft er toe geleid dat een onafhankelijke commissie het hele stemproces vanaf de druk op de knop gaat bekijken. Een onafhankelijke commissie gaat de betrouwbaarheid en veiligheid van het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Atze Nicolai (Bestuurlijke Vernieuwing) beloofd aan de Tweede Kamer.
13 oktober 2006 - Stemcomputers krijgen nieuwe software. Kamer prijst inzet actiegroep - ZDNet
Fabrikant Nedap is inmiddels begonnen alle achtduizend stemcomputers te controleren. Er wordt gekeken of er pogingen zijn gedaan de machines te hacken. Vervolgens wordt een nieuwe chip geïnstalleerd met nieuwe software, waarna de apparaten van een ijzeren zegel worden voorzien. Nedap verwacht begin november klaar te zijn met de controles.
13 oktober 2006 - Pdf icon.png Stemcomputers beter beveiligd - nrc.next
Stemcomputers worden veiliger gemaakt met onder meer een nieuwe chip en niet-herprogrammeerbare software.
13 oktober 2006 - Lekkenkampioen - Webwereld.nl
Bij Nedap is het de sport vooral stil te zijn. Het zou maar eens duidelijk worden dat ze al jaren geleden besloten hun computes voor de Duitsers te patchen tegen het afluisteren van de stemmen. Deze bug werd in Nederland nooit gepatched, want TNO trapte er nu eenmaal wel in en verklaarde de machines geschikt voor de verkiezingen. Mocht er gezeur komen dan roep je gewoon dat kiezen met het potlood nòg onveiliger is: dan leid je de aandacht af. De Kamer slikt het als zoete koek en zijn blij met hun eenmalige Patch Thursday. TNO zal wel weer snel roepen dat de machines nu weer helemaal goed zijn.
13 oktober 2006 - Pdf icon.png Nicolaï brengt stemmachines nog voor verkiezingen op orde - NRC.next
Minister Nicolaï wil geen twijfel laten bestaan over een eerlijk verloop van de verkiezingen. Met een reeks maatregelen om stemmachines veiliger te maken nam hij de ongerustheid bij kamerleden grotendeels weg.
13 oktober 2006 - Staat mogelijk alsnog aangeklaagd wegens stemcomputers - Security.nl
Gisteren vond in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg plaats over stemcomputers. Nicolaï liet de kamer weten dat de machines van nieuwe software en chips voorzien worden, wat de veiligheid zou moeten garanderen. Toch is de actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" teleurgesteld dat de minister kennelijk nog steeds op het standpunt staat dat de werking van de bij verkiezingen gebruikte software geheim moet zijn en dat hij zich niet wil vastleggen op enige toezegging dat verkiezingsuitslagen in de toekomst voor derden controleerbaar zijn.
13 oktober 2006 - 'Fraude met stemcomputers onmogelijk' - Express.be
Omdat de resultaten voor het district Antwerpen op 8 oktober vanwege computerproblemen lang op zich lieten wachten, suggereerden de Vlaams Belang-kopstukken tijdens de verkiezingsshow op VRT dat er wel eens gefraudeerd zou kunnen zijn.
12 oktober 2006 - Stemmachine op de hand van Stork - FEM Business online
Een opvallend begin van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Stork. Bij een proefstemming negeert de stemmachine de activistische aandeelhouder Paulson.
12 oktober 2006 - Veilige stemmachines - Update 12 oktober - RegioHoogeveen.nl
Hoogeveen - Gemeentebelangen heeft schriftelijke vragen gesteld aan B&W over het gebruik van de stemmachines bij de aankomende verkiezingen van 22 november.
12 oktober 2006 - Vragen over betrouwbaarheid stemcomputer - RTV Noord
GRONINGEN - GroenLinks en de VVD in de Groningse gemeenteraad willen opheldering over de vermeende onbetrouwbaarheid van stemcomputers. De laatste weken doen hardnekkige verhalen de ronde over het gemak waarmee stemcomputers gemanipuleerd kunnen worden. Deze verhalen staan onder meer op de website wijvertrouwenstemcomputersniet.nl.
12 oktober 2006 - GroenLinks en VVD vertrouwen stemcomputer niet - Dagblad van het Noorden
GRONINGEN - De stemcomputer is niet te vertrouwen. Dat stelt Remco Kouwenhoven van de VVD in de gemeenteraad.
Samen met GroenLinks dienden de liberalen schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur over de vermeende onbetrouwbaarheid van de stemcomputers.
12 oktober 2006 - FRAUDE Stemcomputer in beklaagdenbankje - LeugenFabriek.nl
De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet heeft een doelpuntje gescoord in de wedstrijd tegen de almachtige stemcomputers. Een onafhankelijke commissie gaat bekijken of en zo ja hoe onbetrouwbaar stemmachines zijn.
12 oktober 2006 - Rode potlood - Dagblad Tubantia
Durven wij de democratie aan een computer over te laten als STEMMACHINES Kunnen WORDEN GEHACKT ??? De actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" heeft een stemcomputer uit elkaar gehaald en onderzocht. Welke maatregelen neemt Enschede?
12 oktober 2006 - Pdf icon.png 'Controle op stemmachines onmogelijk' & 'Controle beloofd' - NRC Handelsblad
Zijn de stemcomputers eigenlijk wel veilig? Xs4all-oprichter Rop Gonggrijp vindt van niet. Hij liet zien hoe je een stemmachine voor de gek kan houden.
12 oktober 2006 - Nicolai maakt stemcomputers veiliger - NOS
Vrijwel alle stemmachines krijgen een nieuwe chip en nieuwe software die niet opnieuw te programmeren is. Een speciale commissie, met daarin ook technici, gaat het stemproces op 22 november onderzoeken. Dat heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing toegezegd aan de Tweede Kamer.
12 oktober 2006 - Stemmachines worden beter beveiligd tegen fraude - Techzine
Minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing heeft vandaag aan de Tweede Kamer beloofd dat de stemmachines beter beveiligd zullen worden en dat er een onafhankelijke commissie ingesteld zal worden die het stemproces onder de loep gaat nemen.
12 oktober 2006 - Geen fraude met stemmachines - Nieuws.nl
Met de stemmachines die worden gebruikt bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november is niet geknoeid. Daarvan zijn tot nog toe geen sporen gevonden bij een grondige inspectie. Dat heeft minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) gemeld aan de Tweede Kamer. Intussen zijn drieduizend van de achtduizend stemmachines onderzocht.
12 oktober 2006 - Commissie onderzoekt hele stemproces - Planet Internet
Een onafhankelijke commissie, waarin ook technici zitten, gaat de betrouwbaarheid en veiligheid van het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer.
12 oktober 2006 - Onderzoek naar stemproces - AD
DEN HAAG - Een onafhankelijke commissie, waarin ook technici zitten, gaat de betrouwbaarheid en veiligheid van het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer.
12 oktober 2006 - Stemcomputers veiliger door chip - NOS Teletekst
Vrijwel alle stemmachines krijgen een nieuwe chip en nieuwe software die niet opnieuw te programmeren is. Een speciale commissie, met daarin ook technici, gaat het hele stemproces onderzoeken.
Minister Nicolaï heeft dat de Kamer toegezegd. Een actiegroep stelde vorige week dat de beveiliging van de meest gebruikte stemcomputer niet deugt.
Alle machines worden verzegeld met een uniek ijzeren zegel. Minister Nicolaï heeft verder de inlichtingendienst AIVD gevraagd om uit te zoeken of via radiosignalen inderdaad te achterhalen is wat iemand heeft gestemd, zoals de actiegroep claimt.
12 oktober 2006 - Commissie controleert verkiezingen - RTL Nieuws
Een onafhankelijke commissie, waarin ook technici zitten, gaat het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing beloofd.
Artikel ook bij RTLZ
12 oktober 2006 - Item nav aankondigingen Minister Nicolaï - BNR Nieuwsradio
Nonstop Nieuws - Interview met Rop Gonggrijp, initiatiefnemer van de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', in reactie op de aankondigingen van minister Nicolaï.
12 oktober 2006 - Stemcomputers krijgen nieuwe software - Elsevier
Bijna alle stemmachines in Nederland zullen worden uitgerust met nieuwe chips en nieuwe software, die niet opnieuw te programmeren is en dus fraudebestendiger is dan het oude materiaal.Daarnaast heeft Nicolaï inlichtingendienst AIVD gevraagd om uit te zoeken of het echt mogelijk is om met behulp van radiosignalen te achterhalen wat iemand heeft gestemd.
12 oktober 2006 - Nieuwe software voor stemcomputers - Nu.nl
Een onafhankelijke commissie gaat de betrouwbaarheid en veiligheid van het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag beloofd aan de Tweede Kamer. Fabrikant Nedap vervangt de software van de huidige machines.
12 oktober 2006 - Minister laat stemcomputers door commissie onderzoeken - Volkskrant
Minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) stelt een commissie in die de betrouwbaarheid van het hele verkiezingsproces met stemcomputers gaat onderzoeken. Intussen moeten nieuwe chips en een ‘unieke verzegeling’ de werking van de machines tijdens de verkiezingen op 22 november garanderen. Hacker Rop Gonggrijp zegt tevreden te zijn dat de minister het probleem zo serieus neemt.
12 oktober 2006 - Geen fraude met stemmachines - Trouw
Met de stemmachines die worden gebruikt bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november is niet geknoeid. Daarvan zijn tot nog toe geen sporen gevonden bij een grondige inspectie. Dat heeft minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) gemeld aan de Tweede Kamer. Intussen zijn drie- van de achtduizend stemmachines onderzocht.
12 oktober 2006 - Commissie onderzoekt hele stemproces - Reformatorisch Dagblad
Een onafhankelijke commissie, waarin ook technici zitten, gaat het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag toegezegd. Nedap kijkt alle 8000 machines na, zet er een nieuwe chip en niet-programmeerbare software in en verzegelt deze met een unieke ijzeren zegel.
12 oktober 2006 - Commissie onderzoekt hele stemproces - De Telegraaf
Een onafhankelijke commissie, waarin ook technici zitten, gaat het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer.
11 oktober 2006 - European e-voting machines cracked by Dutch group - EDRI-gram
The voting computers used to cast 90% of the votes in Netherlands were cracked by a Dutch Group called "Wij vertrouwen stemcomputers niet" (We do not trust voting computers).
11 oktober 2006 - Pdf icon.png Stemcomputer vraagt om fraude - NRC
Kritisch artikel door hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs. "De conclusie is dan ook dat de huidige manier van stemmen met computers (technisch) kapot is en niet meer gerepareerd kan worden." Zie ook hetzelfde artikel in NRC Next maar dan met leuke Pdf icon.png cartoon.
11 oktober 2006 - Stemcomputers beter beveiligd - Planet
Nicolaï treft een serie maatregelen. De nadruk van de actievoerders ligt nu op het mogelijke afluisteren van het stemmen. Elektronisch stemmen gaat door, maar de stemmachines en procedures worden veel beter beveiligd en gecheckt. Dat is de kern van de antwoorden van Minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke vernieuwing op Kamervragen over mogelijke fraude met stemcomputers.
10 oktober 2006 - Resultaten Vlaamse verkiezingen verstuurd via Edge - Tweakers
Voor het eerst in de geschiedenis van democratisch België zijn de resultaten van de verkiezingen via een Edge-verbinding doorgestraald naar de computers van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel.
10 oktober 2006 - It-auditors willen onafhankelijk toezicht stemcomputers - Webwereld
Norea, de beroepsorganisatie van it-auditors wil dat er onafhankelijk toezicht komt op de beveiliging van stemcomputers en de uitvoering van het verkiezingsproces.
10 oktober 2006 - Ook Duitsers twijfelen aan stemcomputers Nedap - Webwereld
De Duitse Chaos Computer Club wil stemcomputers in Duitsland verbieden, vanwege de beveiligingsproblemen met de Nedap-machines.
10 oktober 2006 - Actiegroep schudt politiek wakker over stemcomputers - Computable
De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' heeft voor ophef, ook internationaal, gezorgd. Het presenteerde donderdag een onderzoek waaruit blijkt dat de in Nederland gebruikte stemcomputers niet veilig zijn.
10 oktober 2006 - Stemcomputers worden inzet van juridische strijd - Binnenlands Bestuur
Aandacht in het televisieprogramma Twee Vandaag, Kamervragen, een groeiend aantal vragen van lokale partijen aan de gemeenteraad. Het offensief waarmee de actiegroep ‘Wij vertrouwen stemmachines niet’ de betrouwbaarheid en veiligheid van stemcomputers in twijfel trekt lijkt aan te slaan. Met als ‘hoogtepunt’ waarschijnlijk een kort geding tegen de Staat.
9 oktober 2006 - ICT Roddels 73: Stem computers - ICT Roddels
Kunnen we stemcomputers nog vertrouwen? Nee, zo bleek deze week. Wij hebben daarom een interview met Rop Gongrijp, die dit aantoonde en samen met anderen www.wijvertrouwenstemcomputers.nl oprichtte.
9 oktober 2006 - Vertrouwen in stemcomputers: de Belgen doen het beter! - Norea
De ophef over de veronderstelde onveiligheid van stemcomputers is voor NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors, aanleiding om enkele kanttekeningen te maken bij de discussie die mede op gang is gebracht door de actiegroep "wijvertrouwenstemcomputersniet.nl".
8 oktober 2006 - Can we trust voting computers? - Civic Minded - Rolf Kleef
Since Wednesday, the Dutch group "We don't trust voting computers" has caused a bit of unrest with their report and tv appearance on the security of the NEDAP/Groenendaal voting computer. Interesting to read, a mix of fun (at least for those with a little feeling for technology) and scariness, with a typical "Rop Gongrijp" sense of humor over it. And quite relevant, with Dutch elections for Parliament coming up on November 22.
7 oktober 2006 - Stem op CDA is eenvoudig met een TomTom af te luisteren - Trouw
Protestbeweging Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet heeft een manier gevonden om de computers ’af te luisteren’. Daarmee komt het stemgeheim’ in gevaar. Fabrikant Nedap onderzoekt de zaak.
6 oktober 2006 - Herbert zoekt: meer pijnlijke details over de stemcomputer - Planet Internet
Is er nog iets níet gezegd over de stemcomputer? Reken maar. De geruchtmakende uitzending van EenVandaag heeft de pers op het spoor gezet van het voorkomen van directe verkiezingsfraude. En iedereen moest natuurlijk een kwoot van minister Nicolai. Maar toen de persmeute was voorbijgetrokken bleek er nog een hele hoop moois langs de weg te liggen.
6 oktober 2006 - Nedap overweegt aanklagen Gongrijp en co - Bright
Stemcomputerfabrikant Nedap overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet, dat donderdag liet zien hoe je zo'n Nedap-machine kan openmaken, opstarten, hacken en afluisteren. 'Wij onderzoeken of we juridische stappen zullen ondernemen tegen het publiceren van onze software op internet', zegt Nedap-woordvoerder Matthijs Schippers tegen Bright.
6 oktober 2006 - Neem een potlood mee op 22 november - Nederlands Juridisch Dagblad
Verkiezingen Tweede Kamer niet geheim en niet veilig met stemcomputers. 'Weet u wel zeker dat het CDA uw stem verdient?' Op 22 november kan de kiezer door bijvoorbeeld studenten en andere grappenmakers bij de uitgang van het stemlokaal worden opgewacht met deze vraag. De actiegroep die de (on)veiligheid van de ietwat afzichtelijke NEDAP-apparaten onderzocht was reeds enkele weken aan het evangeliseren, maar bereikte de massa in een uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag op 4 oktober jl.
6 oktober 2006 - Stemcomputer veiliger dan papieren stem - Telegraaf
'Nedap stelt echter dat stemmachines zoals alles te manipuleren zijn, maar dat ze zijn beveiligd tegen moedwillige manipulatie. Tegen iedere nieuwe bedreiging worden maatregelen genomen, verzekert een woordvoerder. De uitslag van het elektronisch telapparaat van Nedap is volgens het bedrijf ook veel moeilijker te manipuleren dan bij papieren verkiezingen.'
6 oktober 2006 - IkVertrouwNedapNiet.nl - Security.nl
Column door Jan Parlook met veel reacties. "Daar sta je dan als burger, die de moeite wil nemen om te gaan stemmen. Een stem waarvan je niets eens weet wat ermee gebeurt. Dat je niet eens kan vertrouwen of je stem ook wel eerlijk geteld wordt. Laatst las ik dat het enige verschil tussen Nederland en een Bananenrepubliek is dat de mensen in een Bananenrepubliek weten dat ze er wonen. Ik weet dan ook zeker dat het er bij Nedap tropisch aan toe gaat."
5 oktober 2006 - Bom onder verkiezingen - Bright
De actiegroep tegen stemmachines heeft software waarmee je de uitslag ongemerkt kunt manipuleren en draadloos kunt aftappen wie op welke partij stemt. Allemaal terug naar het rode potlood?
5 oktober 2006 - Rotterdam beveiligt opslag stemcomputers - Nu.nl
De loods in de Rotterdamse Waalhaven waar stemmachines staan opgeslagen, krijgt een alarmsysteem dat is aangesloten op de politiemeldkamer. Dat deelde burgemeester Ivo Opstelten donderdag aan de gemeenteraad mee. Dat gebeurt naar aanleiding van een televisieuitzending woensdagavond, waarin werd aangetoond dat de loods makkelijk is binnen te dringen. Opstelten zei op vragen van de PvdA dat machines en software gescheiden worden bewaard. Allebei de ruimtes waren tot nu toe slechts beveiligd met sloten.
5 oktober 2006 - Vragen in Europarlement over veiligheid stemcomputers - WebWereld
Europarlementariër Edith Mastenbroek (PvdA) stelt vragen in het Europarlement over de veiligheid van stemcomputers, nu blijkt dat deze eenvoudig te hacken zijn. Aanleiding voor de vragen zijn de demonstraties van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, waarmee de actiegroep aantoonde dat stemcomputers slecht beveiligd en eenvoudig te hacken zijn. Bovendien blijkt het stemgedrag via radiosignalen uit de stemcomputers af te lezen. "E-voting is in heel Europa in opkomst en nu zelfs het geheime stemmen niet eens meer kan worden gegarandeerd denk ik dat het nodig is dat hier ook een Europese maatregel voor komt", zo verklaart Edith Mastenbroek.
5 oktober 2006 - Stemcomputer-hackers pikken CDA-stemmen op met Tomtom - WebWereld
Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, de actiegroep die woensdag een stemcomputer hackte, heeft een detector gebouwd die aangeeft wanneer iemand op het CDA-stemt.
5 oktober 2006 - Stemcomputers gemakkelijk te manipuleren - Elsevier
Kiezers zouden hun stem weer moeten uitbrengen met behulp van rood potlood en stembiljet, want de meeste stemcomputers zijn niet beveiligd en daardoor zeer fraudegevoelig. Hierdoor kan niet worden gecontroleerd of verkiezingen wel eerlijk zijn verlopen.
5 oktober 2006 - Nicolaï twijfelt niet aan betrouwbaarheid stemcomputers - Trouw
Minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties laat in een schriftelijke reactie donderdag weten dat hij met vertrouwen het eventuele kort geding afwacht waarmee de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' heeft gedreigd. ‘De actiegroep die op gezette tijd verschijnt in de media betwist de rechtmatigheid van stemmachines, maar baseert zich op een stemmachine die nog niet is aangepast aan de laatste inzichten van beveiliging’, aldus Nicolaï. Zie ook: Blik op Nieuws.
5 oktober 2006 - Fabrikant: stemmachine beveiligd tegen manipulatie - Telegraaf
Stemmachines zijn zoals alles te manipuleren, maar de stemapparaten van Nedap zijn beveiligd tegen moedwillige manipulatie. Dat stelt de fabrikant uit Groenlo in een verklaring naar aanleiding van de beschuldiging van een actiegroep dat de stemmachines niet beveiligd en daardoor fraudegevoelig zijn.
5 oktober 2006 - Reactie op TV uitzending Een Vandaag - Nedap Verkiezingssystemen
"Het viel ons op dat aangetoond werd dat de machine uitstekend werkt. De stemmachine doet precies wat opgedragen wordt. Dit werd overigens ook door alle betrokkenen verwacht en bevestigd. Op grond hiervan concluderen wij dat door de naam van de stichting “Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl” de machine onrecht wordt aangedaan. Beter zou het zijn geweest als de oprichters van de stichting de naam “Wijvertrouwenmensenniet.nl” hadden gekozen."
5 oktober 2006 - Nedap verkiezingssystemen - Nedap Verkiezingssystemen
De Nedap stemmachine is de laatste tijd nogal in het nieuws. Het is goed te constateren dat de burgers zo betrokken blijken te zijn bij de integriteit van de verkiezingen. Dit komt de democratie in Nederland ten goede. Om de discussie hierover in het juiste perspectief te plaatsen is, volgens Nedap als geïnteresseerde partij, het volgende van belang te weten: Kan de Nedap stemmachine gemanipuleerd worden? Alles is te manipuleren. Is de Nedap stemmachine beveiligd tegen moedwillige manipulatie? Ja. Tegen iedere nieuwe bedreiging worden maatregelen genomen. Kan de uitslag van de Nedap stemmachine gemanipuleerd worden? Veel moeilijker dan bij “papieren” verkiezingen.
5 oktober 2006 - Dreiging kort geding stemcomputers - Planet Internet
Stemcomputers zijn fysiek bar slecht beveiligd en met hard- en software eenvoudig te manipuleren.Dit is gebleken uit een uitzending van Eén Vandaag gisteravond, op grond van onderzoek van de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet. Er werd een onthutsend beeld geschetst, maar Binnenlandse Zaken is daar niet van onder de indruk. Politici van links tot rechts eisen nu betere beveiliging. De actiegroep wil een kort geding beginnen om het stemmen met de computer tegen te houden.
5 oktober 2006 - Veiligheid stemcomputers opnieuw betwist - ZDNet
Opnieuw is de stemcomputer die Nederland hanteert bij de verkiezingen in opspraak geraakt. Het actualiteitenprogramma EénVandaag liet gisteren zien hoe zo'n machine is te hacken. In samenwerking met de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' leende de redactie van EénVandaag een stemcomputer van het type Nedap ES3B van een gemeente. Dit model wordt door negentig procent van de Nederlandse gemeenten gebruikt.
5 oktober 2006 - 'Stemmachine wel te vertrouwen' - Telegraaf
Volgens het ministerie van Nicolaï bestaat er slechts een zeer geringe kans op fraude. In overleg met beide fabrikanten van stemmachines en TNO zijn extra beveiligingsmaatregelen voorbereid, die voor de Kamerverkiezingen op 22 november zullen successievelijk worden doorgevoerd. Het gaat om verzegeling, extra beveiliging en controle.
5 oktober 2006 - 'Stem met potlood, want machine is fraudegevoelig' - Brabants Dagblad
Kiezers zouden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in het hele land weer met potlood en stembiljet moeten stemmen. Dat stelde de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl donderdag in Den Haag bij de presentatie van een eigen onderzoek naar stemcomputers van Nedap.
5 oktober 2006 - Stemcomputers zijn te manipuleren - Volkskrant
Computerkrakers hebben donderdag in Den Haag laten zien dat de Nederlandse stemcomputers te manipuleren zijn. Minister Atzo Nicolai wil dat fabrikant Nedap alle achtduizend apparaten gaat verzegelen.
5 oktober 2006 - Kamer vraagt opheldering over stemmachines - Reformatorisch Dagblad
De Tweede Kamer wil opheldering van minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing over vermeende onbetrouwbaarheid van sommige stemmachines. De fracties van de PvdA, VVD, CDA en SP hebben de minister om uitleg gevraagd.
4 oktober 2006 - Stemmachines per direct beter beveiligen - VVD Tweede-Kamerfractie
De VVD heeft samen met CDA en PvdA schriftelijke vragen gesteld aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over de beveiliging van de stemmachines die bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande zullen worden gebruikt.
4 oktober 2006 - Beveiliging stemcomputers in strijd met Kieswet' - Trouw
Stemcomputers worden zo slecht beveiligd dat daardoor de wet wordt overtreden. Dit stelt EénVandaag woensdag op basis van eigen onderzoek. Volgens het actualiteitenprogramma zijn alle achtduizend computers op dezelfde manier vergrendeld. Ook zouden de kasten in de opslag niet overal worden beveiligd met camera's en alarmsystemen. Dat is volgens de Kieswet wel verplicht.
4 oktober 2006 - Actiegroep stemmachines dreigt met rechter - Telegraaf
Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag verder onder druk gezet om vermeende onveilige stemmachines te repareren. Als hij niet snel adequate maatregelen neemt, is dat een onrechtmatige daad jegens de kiezer en kan hij daarom een rechtszaak verwachten, kondigde oprichter Rop Gonggrijp aan.
4 oktober 2006 - Nonchalante omgang met stemmachines volstrekt ongepast - SP Nieuws
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) moet veel meer doen om de betrouwbaarheid van stemcomputers bij verkiezingen veilig te stellen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat de VVD-minster veel te nonchalant reageert op waarschuwingen van experts dat het elektronisch stemmen risico’s met zich meeneemt en wil op korte termijn een debat.
4 oktober 2006 - "Bewijs onveiligheid stemcomputer" - AT5
De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet. nl heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag verder onder druk gezet om vermeende onveilige stemmachines te repareren.
4 oktober 2006 - Beveiliging van stemcomputers zo lek als een mandje - EénVandaag
EénVandaag heeft een stemcomputer (Nedap ES3B) geleend van een gemeente. De software en hardware van de stemcomputer is door onafhankelijke deskundigen onderzocht. Dat is nooit eerder gebeurd in Nederland.
4 oktober 2006 - Elf gemeenten stemmen nog met potlood - Gemeente.nu
Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november wordt nog in elf gemeenten met het ouderwetse rode potlood gestemd. De laatste grote 'potloodgemeente' was Arnhem, maar daar is de stemcomputer inmiddels ook ingevoerd.
3 oktober 2006 - Kleine revolutie vanuit Edamse zolder: stemmen via internet - Noordhollands Dagblad
Stemmen per internet. Een kleine revolutie in onze democratie, kiezen zonder rood potlood of stemmachine. Ontwikkeld bovendien op een ’zolderkamertje’ in Edam. Piet Reijers en Simon Bouwman zien het helemaal zitten. Er kleven veel voordelen aan het stemmen per internet. Meer gemak voor de kiezer, goedkoper, doorzichtiger en zo goed als onmogelijk te frauderen.
3 oktober 2006 - Nog 11 gemeenten zonder stemcomputer naar de verkiezingen - Regio Nieuws Oost-Brabant(België )
In 11 van de 30 gemeenten in het arrondissement Leuven moeten de kiezers nu zondag nog stemmen met het potlood. Heel wat gemeenten en steden in Oost-Brabant stapten in 1997, met centen van de overheid, over op elektronisch stemmen. Maar onder andere Aarschot hield vast aan het potlood, omwille van financiële redenen.
2 oktober 2006 - Zoeterwoude houdt vast aan rode potlood - Leidsch Dagblad
In Zoeterwoude zijn stemcomputers al jaren geen item. De laatste keer dat een Zoeterwoudse bestuurder het onderwerp besprak was in 2002. De toenmalige burgemeester Koopmanschap wilde wel afscheid nemen van het rode potlood, maar kreeg geen bijval van de gemeenteraad. De raadsleden vonden de computers duur en onnodig voor een kleine gemeente als Zoeterwoude. "Daarna is niemand er ooit nog over begonnen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Men vindt het stemmen met het potlood wel zijn charme hebben".
1 oktober 2006 - Pdf icon.png U heeft gestemd. Of niet? - Instituut voor Publiek en Politiek.
De ontevredenheid over het gebruik van stemcomputers groeit gestaag in Nederland. Het huidige systeem is namelijk ondoorzichtig en kwetsbaar. Column door Anne-Marie Oostveen voor het Instituut voor Publiek en Politiek. Nieuwsbrief Najaar 2006. Pag. 6-7.
Wij