Personal tools

Media-overzicht: september 2006

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

2009

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2008

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2007

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

2006

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

1993-2005

1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005September 2006

29 september 2006 - Pdf icon.png Stemmachines nog betrouwbaarder - Ministerie van Binnenlandse Zaken
Sinds enige tijd vraagt de actiegroep ‘Wij vertrouwen stemmachines niet’ aandacht voor de betrouwbaarheid van het stemproces in Nederland. Media hebben over stemmachines en de veiligheid hiervan bericht. In verschillende gemeenteraden hebben leden hierover vragen gesteld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt dat er geen reden is om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van stemmachines. Het gebruik hiervan is ingebed in een nauwgezet omschreven proces met vele veiligheidswaarborgen. Fraude met stemmachines is daarom erg onwaarschijnlijk. Het artikel legt uit waarom...
29 september 2006 - "Wij vertrouwen stemmachines wel" - Planet Internet
Den Haag beantwoordt wantrouwen van 'Wij vertrouwen stemmachines niet'. Een paar dagen geleden zei minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken nog Stemmachines beter te gaan beveiligen. Daarmee wilde hij direct onrust wegnemen die gezaaid zou kunnen worden met het consumentenprogramma Radar.
28 september 2006 - "Stemcomputers niet altijd veilig" - AT5 Nieuws.
De Amsterdamse stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" heeft een succesje behaald. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd de stemcomputers nog voor 22 november veiliger te maken.
28 september 2006 - Onderzoek naar stembusfouten - Parool
Er komt toch een nieuw onderzoek naar mogelijke fouten bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart in Amsterdam.
27 september 2006 - Nicolai kondigt extra beveiliging stemcomputers aan - Webwereld
Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl is niet onder de indruk van de extra maatregelen. "Het is absoluut onduidelijk naar aanleiding waarvan men deze maatregelen neemt. De geheime computers met geheime software zouden absoluut veilig zijn en ineens worden er allerlei extra maatregelen getroffen", zo verklaart Gonggrijp tegenover Webwereld. Zie ook Extra beveiliging stemcomputers - Planet Multimedia, en Remkes laat stemcomputers extra beveiligen - Security.nl.
27 september 2006 - Boete voor stemmenronselaar - Binnenlands Bestuur
Een 74-jarige inwoner van Maasdriel heeft een boete van driehonderd euro gekregen voor het ronselen van stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Bij zijn aanhouding op de dag van de verkiezingen had hij verschillende volmachten in zijn bezit.
26 september 2006 - Stemmachines extra beveiligd - Telegraaf (ANP bericht)
Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) laat nog voor de verkiezingen van 22 november alle stemmachines extra beveiligen. In een verklaring van hem aan het televisieprogramma Radar (TROS) staat dat de stemmachines worden verzegeld, software een extra beveiliging krijgt en dat TNO de software zal controleren.
25 september 2006 - Pdf icon.png Circulaire ministerie aan gemeenten
Circulaire waarin o.a. over verzegeling wordt gesproken.
25 september 2006 - SP: betere controle van stemmachines - Trouw
Stemmen via een stemcomputer moet veiliger worden zegt SP-Kamerlid Irrgang in een uitzending van Tros Radar. Het ministerie laat in een reactie op de televisie-uitzending weten dat er geen reden is om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de stemmachines. De computers zijn niet met elkaar verbonden, waardoor een groot aantal apparaten moet worden opengemaakt en aangepast. Daarnaast worden de stemmachines beveiligd opgeslagen en bij deze verkiezingen worden de computers voor het eerst verzegeld, meldt het ministerie.
25 september 2006 - Tros Radar over stemcomputers - Video van item - TROS
Stemmachines: Bij de komende verkiezingen zal 90 procent van de Nederlandse kiezers zijn stem uitbrengen via de stemcomputer. Maar kunnen we deze machines eigenlijk wel blind vertrouwen?
22 september 2006 - Pdf icon.png De onnavolgbare stemcomputer - HP/De Tijd
Bij de komende Kamerverkiezingen zullen weer meer mensen stemmen per computer. Maar wat voor zekerheid heeft u dat uw stem correct is geteld? Geen.
22 september 2006 - Pdf icon.png Gedonder rond stemcomputers - Weekblad Oost (Amsterdam)
In november mag het Nederlandse volk opnieuw naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Vrijwel overal wordt er gebruik gemaakt van stemcomputers. Dat is ook in Amsterdam en Diemen het geval. Er komt echter steeds meer protest op gang tegen deze methode.
21 september 2006 - Oppositie Amsterdam eist onderzoek kiesfraude - Elsevier.nl
De oppositie in de Amsterdamse gemeenteraad wil dat er een onderzoek komt naar de dubieuze gang van zaken bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Problemen met het gebruik van de stemcomputers wordt als een van de oorzaken genoemd.
19 september 2006 - Sleutel hotel minibar opent stemcomputer - Security.nl
´De stemcomputers van fabrikant Diebold zijn met de sleutel van de minibar die in veel hotels aanwezig zijn, te openen, zo hebben onderzoekers ontdekt.´ ´Het type sleutel om toegang tot de stemcomputer te krijgen wordt ook gebruikt bij electronische apparatuur, jukeboxes, kantoormeubilair en de al eerder genoemde hotel minibars, en zijn eenvoudig via het internet te verkrijgen.´
19 september 2006 - Princeton vs. Diebold over het hacken van stemmachines - Tweakers.net
Wetenschappers van de universiteit van Princeton zijn er in geslaagd een Diebold stemcomputer te voorzien van een moeilijk te detecteren virus die de stemmen kan aanpassen. Het aanpassen bleek eenvoudig. De wetenschappers concluderen dat de machine niet veilig is. Diebold heeft in een reactie laten weten het niet eens te zijn met die conclusie.
15 september 2006 - Pdf icon.png Fraude bij stemmen mogelijk - Algemeen Dagblad
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken erkent dat met stemcomputers te sjoemelen valt. Maar het ministerie zegt dat stemcomputers 'voldoende veilig' zijn. (Artikel staat ook op de AD website.)
14 september 2006 - Stemcomputer gekraakt - HCC Magazine
Koren op de molen van Rop Gonggrijp die op dit moment fors actie voert om de stemcomputer uit de stemlokalen te krijgen. Want wat zijn grote bezwaar is, hebben wetenschappers van de Princeton University inmiddels aangetoond. Namelijk hoe je stemmen kunt stelen met een stemcomputer.
14 september 2006 - Wetenschappers stelen stemmen - NRC
Wetenschappers van Princeton University hebben aangetoond hoe je stemmen kunt stelen met een stemcomputer. Het onderzoek is belangrijk omdat fabrikanten van stemcomputers altijd zeggen dat hun computers en programma’s veilig zijn zonder dat wetenschappers en burgers inzage krijgen.
14 september 2006 - Professor: "stemcomputers eenvoudig te hacken" - Security.nl
Een informatica professor van de universiteit van Princeton is erin geslaagd om stemcomputers van de Amerikaanse fabrikant Diebold te hacken. Het lukte Edward Felten en twee studenten om kwaadaardige progamma's op de stemcomputer te plaatsen. Ook ontwikkelden ze een virus om de stemcomputers aan te vallen.
14 september 2006 - Angst voor technische problemen bij verkiezingen Congres - Telegraaf
Bij de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres, die in november worden gehouden, zullen mogelijk opnieuw aanzienlijke problemen ontstaan met de stemapparatuur, net als bij de presidentsverkiezingen in 2000. Functionarissen van kiescommissies maken zich zorgen dat de combinatie van ongunstige factoren - nieuwe apparatuur, oude maar onervaren medewerkers en het gebrek aan technisch personeel voor de computers - de stembusgang van 2006 opnieuw problematisch zal maken. Lees ook het artikel in de Washington Post van 17 september 2006: Major Problems At Polls Feared
13 september 2006 - Stemcomputers weigeren dienst - Planet Internet
Lange rijen voor de stembureaus bij de lokale verkiezingen in Maryland in de VS, want de stemcomputers doen het niet. Deze keer door menselijke stupiditeit.
13 september 2006 - Snellere uitslag bij verkiezingen in Tilburg - Brabants Dagblad
De uitslag van de komende Tweede-Kamerverkiezingen en van de verkiezingen voor Provinciale Staten zal in Tilburg eerder bekend zijn dan voorheen. Dat is het voordeel van de nieuwe stemcomputers (130 stuks) die de gemeente Tilburg gaat invoeren. Ze worden bij de vervroegde Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november voor het eerst ingezet.
12 september 2006 - Gemeente nu al druk met verkiezingen - De Stentor
De campagnes voor de Kamerverkiezingen in november zijn net begonnen. Maar bij de gemeenten wordt al weken gewerkt om de stembusgang in goede banen te leiden. Geïnventariseerd moet worden of de stemlokalen nog voldoen. En de bezetting van de stembureaus moet worden geregeld. In een kelder in de Polstraat (Deventer) worden de stemcomputers van onder het stof gehaald.
10 september 2006 - Ook Schouwen-Duiveland schakelt over op stemmachine - Provinciale Zeeuwse Courant
Het rode potlood kan in de kast. Als één van de laatste gemeenten in Nederland schakelt ook Schouwen-Duiveland over op de stemmachine. De apparatuur wordt bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in november voor het eerst in stelling gebracht. Tevens willen burgemeester en wethouders het stemmen in een willekeurig stembureau mogelijk maken.
8 september 2006 - Checken stembus nauwkeuriger - Parool
AMSTERDAM - De gemeenteraad stelt in de toekomst stembusuitslagen niet zo snel meer vast als stembureaus mogelijk fouten hebben gemaakt.
6 september 2006 - Stembureau let op migrant - Parool
AMSTERDAM - Amsterdam neemt maatregelen om te zorgen dat allochtonen bij verkiezingen ook zelf stemmen, en niet hun begeleiders. Zo worden bij de volgende verkiezingen minder stemcomputers geplaatst. Daardoor kunnen de medewerkers van de stembureaus beter in de gaten houden of de kiezers zich wel aan de regels houden.
6 september 2006 - Programma De Peiling - Radio Noord Holland
Live discussieprogramma met Bernd de Boer en Peter Knoppers, Ulco van de Pol (gemeentelijk ombudsman Amsterdam) en enkele luisteraars. Aanleiding voor het programma is de publicatie van het rapport van de ombudsman van Amsterdam, maar de discussie gaat ook over stemcomputers in algemene zin. Link verwijst naar het hele programma (inclusief voorafgaande nieuwsuitzending, verkeersinformatie, muziekjes en reclame). Speaker.png Link naar verkorte versie; zonder onderbrekingen; alleen de discussies
5 september 2006 - Wie zal dat betalen? - Nedap/Groenendaal
"Wij vertrouwen stemcomputers niet’ stelt dat de kosten van electronisch stemmen wel drie euro per stem bedraagt. Onzin aldus Groenendaal en consorten. Blijkbaar gelden deze hoge kosten alleen voor de stemcomputers van Sdu en niet voor Nedap apparaten...
5 september 2006 - Nogmaals; geen paper trail! - Nedap/Groenendaal
Nogmaals een betoog(je) van onze stemcomputerfabrikant om geen paper trail te introduceren.
5 september 2006 - Amsterdamse allochtonen stemden niet zelf - Parool
Bij de verkiezingen in maart voor de gemeenteraad en de stadsdeelraad in Amsterdam zijn in Bos en Lommer fouten gemaakt. Vele allochtone kiezers kregen hulp bij het uitbrengen van hun stem op de stemcomputers. Dat mag niet volgens de Kieswet. Begeleiding mag slechts worden gegeven aan mensen met lichamelijke gebreken zo valt te lezen in dit rapport van de gemeentelijke ombudsman.
1 september 2006 - Pdf icon.png Reactie op 'Geen twijfel over Nieuwegeinse stemcomputers' - Ons Nieuwegein
Met deze ingezonden brief geeft Bjorn Wijers een reactie op het stuk 'Geen twijfel over Nieuwegeinse stemcomputers' dat op 25 augustus in de lokale krant Ons Nieuwegein verscheen.
september 2006 - Pdf icon.png wijvertrouwenstemcomputersniet.nl - Waag Society Magazine
Het was een gedenkwaardige avond, de elfde juli in het Theatrum Anatomicum. Onder aanvoering van über-geek Rop Gonggrijp was er een borrel georganiseerd om de oprichting van "Wij vertrouwen stemcomputers niet" te bespreken, een ouderwetse actiegroep die het gebruik van de stemcomputer als een bedreiging voor de democratie beschouwt.
Wij