Personal tools

Nieuwsbrief Nr. 1 - 27 juli 2006

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

"Oh wow, we konden dit nog wel eens echt gaan winnen ook"

Media-aandacht voor de campagne

De lancering van de website www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl kan een succes worden genoemd. Veel kranten, tijdschriften en vakbladen hebben het initiatief opgepikt en erover bericht. Op onze website is een overzicht te vinden van alle berichten die in de Nederlandse media verschenen zijn met betrekking tot onze campagne:

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/In_het_nieuws

Natuurlijk leidt al dit mediageweld tot reacties. Bijvoorbeeld van één van de grootste fabrikanten van oncontroleerbare stemcomputers: de firma Nedap. Matthijs Schippers, een stemcomputer-expert van Nedap, laat als reactie aan RTL-Z weten dat de stemmachines uitgebreid worden getest door onafhankelijke onderzoeksinstituten als TNO. Dat over resistentie tegen manipulatie niets in de keuringseisen staat en dat er slechts eens in de vier jaar één enkele stemcomputer wordt getest zegt hij voor het gemak niet. Gelukkig verwijzen de meeste persberichten naar de vermeende fraude in het Brabantse dorpje Zeeland bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Deze affaire benadrukt het belang van transparante stemprocedures waarbij een handmatige hertelling mogelijk is van de uitgebrachte stemmen.

Naast de reguliere media wordt er ook op veel weblogs aandacht besteed aan de campagne. Bloggers plaatsen op hun persoonlijke sites een banner en zetten aan tot felle discussies. De reacties die we ontvangen zijn in overgrote meerderheid positief: het verbaast zelfs ons hoeveel mensen inzien dat de huidige situatie niet houdbaar is.

Het publieke debat begint flink op gang te komen en daarmee hebben we al één van onze doelen bereikt. Veranderingen zullen immers alleen plaatsvinden als veel mensen inzien dat er een probleem is en laten merken dat ze de huidige stemcomputers niet langer acceptabel vinden.

Als je de campagne tegenkomt in de media, en het stuk staat nog niet op de site, dan gelieve een mailtje te sturen aan info@wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Als je weet hoe de site werkt kun je er op veel pagina's ook zelf dingen aan toevoegen. Deze pagina bevat een paar handigheidjes voor gebruik van de site:

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Tips_en_truuks


Behaalde resultaten

We zijn pas een maand actief en kunnen nu al de volgende resultaten melden:

  • Men spreekt inmiddels op grote schaal over stemcomputers i.p.v. stemmachines. En dat is een belangrijk onderscheid want alle in Nederland ooit gebruikte "stemmachines" zijn in feite computers: de gebruiker moet maar aannemen dat het apparaat doet wat het zegt dat het doet. Niemand in het stemlokaal heeft ooit nog de mogelijkheid na te gaan of de stemmen ook werkelijk eerlijk geteld worden, en alle ooit in Nederland gebruikte stemcomputers zijn qua technische specificaties prima in staat om programmatuur te draaien waartegen je kunt schaken, of programmatuur die over de verkiezingsuitslag zou liegen.
  • GroenLinks in Den Haag en de PvdA in Amsterdam hebben naar aanleiding van de campagne vragen over de betrouwbaarheid van stemcomputers op de agenda gezet. De politiek begint zich dus langzaamaan bewust te worden van de problematiek.
  • De gemeente Ooststellingwerf heeft besloten voorlopig met potlood en papier te blijven stemmen. En dat terwijl de burgemeester bij zijn installatie eerder dit jaar had aangegeven de stemcomputer in te willen voeren.
  • De plaatsvervangend directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft contact opgenomen. Het ministerie en de Kiesraad nemen onze campagne "zeer serieus". We hebben een antwoord geschreven waarin we aangeven waar we staan en hoe wij ons een dialoog voorstellen.

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Politiek


Borrel

De eerste kennismakings-borrel van “Wij vertrouwen stemcomputers niet” was een daverend succes! Zo'n zestig mensen kwamen langs, velen boden hun hulp aan en de kwaliteit van de gesprekken was hoog. Na de zomervakantie gaan we zeker nog vaker bijeenkomsten organiseren, en misschien zelfs wel een wat serieuzer seminar of zo.

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Borrel


Shop

We hebben een webwinkel waar je T-shirts, sweaters, buttons, koelkastmagneten, petjes, mokken, muismatten, tasjes en bumperstickers kunt kopen.

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Shop


Wet openbaarheid bestuur (Wob)

De eerste stapel papier is geWobt: de gemeente Amsterdam heeft besloten antwoord te geven op al onze vragen uit het Wob-verzoek, en dat heeft geleid tot een gigantische stapel papier. Die hebben we gescanned en de resultaten staan nu als PDF bestanden online. Zo op het eerste gezicht een goed overzicht hoe de procedure nu werkt, zeer veel informatie over het Sdu Newvote systeem en het is duidelijk dat we niet de enigen zijn die dat met die stemcomputers niet zien zitten: een stroom klachten maakt duidelijk dat de invoering in een aantal stadsdelen een behoorlijke puinhoop heeft veroorzaakt.

Een grondige analyse van de stukken volgt in de komende weken en maanden, en daar kun je zelf goed bij helpen door omschrijvingen toe te voegen voor de PDFs die nog geen uitgebreide omschrijving hebben.

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Wob-2_buit


Banners

We zien de bezoekersaantallen gestaag stijgen, en veel mensen komen binnen via banners op andere sites. Help mensen attent te maken op de campagne. Zet ook een banner op je homepage, website of weblog:

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Banners


Stripverhaal: De Verkiezingskast

Koen Hottentot alias KoHo, de huistekenaar van onze campagne, is briljant! "De verkiezingskast" is een stripverhaal dat uitstekend zou moeten helpen om mensen die niet in deze materie zitten uit te leggen wat volgens ons nou precies het probleem is:

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/other/strip/


Zegt het voort

Verkiezingen zonder papier hebben hun langste tijd gehad, en iedereen mag het weten! Vertel over stemcomputers op feestjes, discussieer erover op je werk, praat er eens over met je broer die op Binnenlandse Zaken werkt, schrijf een brief naar je lokale krant of maak er een podcast over.

Wij