Personal tools

Sdu

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Sdu Uitgevers, de voormalige staatsdrukkerij, is de leverancier/beheerder van het NewVote-stemsysteem. In 1997 kocht zij het bedrijf VUGA systemen. Zij waren makers van een al wat oudere stemmachine (Samson) en van software voor de verwerking van de uitslagen (ELEKTOR). Samson wordt nu niet meer gemaakt, en inmiddels ook niet meer onderhouden.

Daarnaast verkocht men software voor "Stem-PC" systemen (RS-Vote). Een stem-PC is niks anders dan een in het stemlokaal opgestelde standaard PC met Windows 95 met een touch-screen, waarop men in sommige gemeenten ook nu nog schijnt te stemmen. Deze software is oorspronkelijk ontwikkeld door Alcatel België, maar Sdu heeft de rechten voor Nederland en het 'Right of first refusal' voor andere landen. Het is wettelijk voorgeschreven dat een Stem-PC nog nooit voor iets anders mag zijn gebruikt.

Sdu heeft nu een gloednieuw leveringsprogramma dat NewVote (website) heet, maar wij schatten in dat het RS-Vote op een PC met Windows XP Embedded is, plus een GPRS-modem en een CompactFlash Card slot. Het business model is nu niet meer het verkopen van machines, maar het verzorgen van de gehele verkiezingen als turnkey-dienstverlening. Men schrijft: "het stemapparaat is eenvoudig te gebruiken, zonder kennis van ict. Met één druk op de knop de uitslag via een draadloze verbinding (GPRS) naar het gemeentehuis". en ook "Het stemapparaat werkt volgens pc-technologie, wat de mogelijkheden flexibel en onbegrensd maakt". Wij krijgen er geen fijn gevoel bij.

Newvote.jpg Newvote-screen.jpg

Gemeenten gaan bij NewVote een servicecontract aan voor de duur van zes, acht of tien jaar, ze krijgen de computers niet in bezit. De kosten bedragen ongeveer 1200 euro per stemcomputer, per verkiezing (contractafhankelijk). Daarvoor krijgt men wel full service, dat wil zeggen opslag, bezorging, ondersteuning en onderhoud. Gemeenten die gebruik maken van de nieuwe verkiezingsdienst NewVote van Sdu Uitgevers zijn: Alphen aan den Rijn, Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bernheze, Culemborg, Drimmelen, Eindhoven, Franeker, Geertruidenberg, Goes, Gorinchem, Heiloo, Hilvarenbeek, Hoogezand, Leiderdorp, Moordrecht, Ridderkerk, Schiedam, Tholen, Uden, Uithoorn, Vlieland en Waalre. Bij de cursus mbt de verkiezingen van 22 november 2006 ontvingen de cursisten de 'Pdf icon.png Leidraad voor Stembureauleden' (handleiding van 53 pagina's).

Newvote-1.jpg

Planet Internet merkt op dat over de NewVote ook een film online staat(Windows Media), maar dat beveiliging op de hele site geen enkele rol speelt. Wel wordt op de site van ontwerper Pilots gesteld dat het apparaat na de uitgebreide test van TNO veilig is bevonden:

"Pilots designed and developed this compact NewVote voting machine. Thanks to the clever multi-stage voting system the touch screen is both compact and very clear. The entire process of voting has never been easier! Seconds after the last vote, the final results are sent through secure lines to the voting authorities; no more waiting for counts and recounts... The foldable side panels of Hylite aluminium make the product even more compact providing optimal storage. NewVote is fully approved by the Dutch Ministry of the Interior and Kindom relations. Also it was approved by TNO after elaborate testing of all safety and security aspects."


Keuringen

  • Intrekking goedkeuring NewVote en RS-Vote
    • Pdf icon.png Voornemen tot intrekking goedkeuring stemmachines voor alle typen NewVote en RS-Vote. De goedkeuring is vanaf 1 november 2006 voor onbepaalde tijd geschorst. Uit het AIVD rapport blijkt: "Voor deze stemmachine is het mogelijk om op afstanden tot 40 meter, hierbij is rekening gehouden met een muur tussen aanvaller en de stemmachine, het beeld dat de kiezer op het scherm ziet te reproduceren. Er kan 'live' worden meegekeken met de kiezer met apparatuur die door amateurs kan worden gebouwd, zonder dan kennis van het exacte ontwerp van de NewVote machine benodigd is" en "Een eenvoudiger aanval op de NewVote machine kan op basis van alleen hoorbare signalen worden uitgevoerd. Extrapolatie van de meetgegevens impliceert dan een aanvaller met een redelijke wereldontvanger of scanner op afstanden groter dan 50 meter onderscheid naar partijen kan maken."

Rechtszaak Sdu - Staat

In de aanloop naar de PS verkiezingen van maart 2007 probeerde Sdu een oplossing te vinden voor de stralingsproblemen die in oktober 2006 hadden geleid tot Pdf icon.png schorsing van de goedkeuring.

Samen met het bedrijf OSPL uit Best, gespecialiseerd in Tempest, produceerde Sdu een aantal varianten en bood deze aan voor tests bij de AIVD/NBV. Alle geteste modellen bleken volgens de AIVD niet te voldoen. Daarom besloot minister Nicolaï op 17 januari 2007 Pdf icon.png geen nieuwe tests meer toe te staan. Sdu spande daarop een kort geding aan dat diende op 2 februari 2007 bij de rechtbank Den Haag (Pdf icon.png pleitnota Sdu en Pdf icon.png pleitnota Staat). In het Pdf icon.png vonnis stelde de rechter Sdu in het gelijk en de AIVD moest opnieuw testen. De minister had intussen al laten weten dat ongeacht de uitslag van de test de schorsing van de goedkeuring niet zou worden opgeheven. Op 8 februari 2007 maakt de minister bekend dat de nieuwe AIVD test alweer negatief was uitgevallen. Daarmee is voorlopig het doek gevallen voor de Sdu NewVote.

Wij