Personal tools

Stemtoerisme

From Wij vertrouwen stemcomputers niet


Deze pagina bevat verouderde informatie en wordt niet bijgehouden.

Stemmen met potlood en papier

Stemmen met potlood

Na het lezen van onze website en de berichten in de krant ben je ongetwijfeld tot de conclusie gekomen dat je geen vertrouwen in de stemcomputer meer hebt. Omdat je echter wel gebruik wilt maken van je democratisch recht is niet stemmen natuurlijk geen optie.

Gelukkig zijn er in Nederland nog gemeenten waar met potlood en papier gestemd kan worden. Wil je er zeker van zijn dat je stem voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2006 juist geteld wordt? Stem dan bij de komende verkiezing in een van de 34 onderstaande gemeenten:

Aalsmeer Geertruidenberg Neerijnen Sevenum Vlist
Amsterdam Heiloo Nederlek Sint Anthonis Waalre
Beemster Hilvarenbeek Oirschot Tholen IJsselstein
Bernheze Leeuwarderadeel Ooststellingwerf Uden Zeevang
Culemborg Leiderdorp Reeuwijk * Uithoorn Zoeterwoude
Drimmelen Meijel Schermer Veere Zuidhorn
Franekeradeel Moordrecht Schijndel Vlieland

De locaties van deze gemeenten hebben we op de kaart gezet. Voor meer informatie over bovenstaande gemeenten, zie de lijst gemeenten waar met potlood gestemd wordt. Een lijst van stembureaulocaties per gemeente is in de maak.

*) Op 15 november werd bekendgemaakt dat Reeuwijk toch met Nedap stemcomputers gaat stemmen.

Wat moet je doen?

Kiezerspas aanvragen

1. Vraag een Kiezerspas aan

Bij landelijke verkiezingen (Tweede Kamer en Europees Parlement) kan je met een kiezerspas je stem in heel Nederland uitbrengen. Als je dus in een andere gemeente dan waarin je staat ingeschreven wilt gaan stemmen, dan heb je zo'n kiezerspas nodig. Een kiezerspas is een oproepkaart die aan de achterzijde voorzien is van een gemeentestempel en een handtekening van de burgemeester van de gemeente waar de kiezer is ingeschreven. Kiezerspassen worden kosteloos verstrekt.
Let op: in sommige gemeenten krijg je geen oproepkaart maar een stempas. Met de stempas kun je stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeente. Het gaat hier om een proef in een beperkt aantal gemeenten: het Experiment stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS). Met de stempas kun je dus niet naar andere gemeente toe. Je moet dan nog steeds bij je gemeente een kiezerspas aanvragen.


2. Hoe kom ik aan zo'n Kiezerspas?

Je kunt bij de afdeling Burgerzaken van je eigen gemeente een Kiezerspas aanvragen. Die krijg je dan meteen mee. Bij dit verzoek moet je een geldig legitimatiebewijs en de oproepingskaart (of stempas) meenemen.


3. Tot wanneer kan een Kiezerspas worden aangevraagd?

De oproep om te gaan stemmen wordt door de gemeente ongeveer drie weken voor de verkiezingen verspreid. Deze oproepkaart of stempas heb je nodig om mondeling een kiezerspas aan te vragen. Dit kan mondeling tot 5 dagen (uiterlijk vrijdag 17 november 2006) voor de verkiezingen en schriftelijk tot 14 dagen (8 november 2006) voor de verkiezingen. Let op: wanneer de kiezer de kiezerspas is kwijtgeraakt, wordt er geen nieuwe verstrekt (artikel K4 van de kieswet).


4. Hoe kom ik in 1 van die 34 gemeenten?

Nu de minister heeft besloten dat er geen Sdu stemcomputers gebruikt mogen worden, zijn er een flink aantal potloodgemeenten bijgekomen, waaronder Amsterdam. Omdat deze gemeenten allemaal vrij gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn, zal "Wij vertrouwen stemcomputers niet" geen bussen meer inzetten voor het vervoer. We organiseren echter wel een verkiezingsfeest voor iedereen die besluit om in Amsterdam met potlood te komen stemmen. Meer informatie daarover vind je binnenkort op onze website.

Vanuit Den Haag organiseren GroenLinks en de Stadspartij een stem-reis naar Zoeterwoude. Zie deze pagina voor meer informatie.


Potlood stemmen op de kaart

Wanneer je Google Earth geïnstalleerd hebt, gebruik dan dit http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/images/a/a0/Google_earth_link.gif Google Earth bestand.

Of klik hier voor een interactieve kaart via Google Maps. Afbeelding:Map.jpg

Wij