Personal tools

Wij vertrouwen stemcomputers niet

From Wij vertrouwen stemcomputers niet

Revision as of 14:51, 21 April 2012 by Rop (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search


Stemcomputers maakten verkiezingen oncontroleerbaar

"Wij vertrouwen stemcomputers niet" eiste vanaf juli 2006 dat elke stem op zijn eigen stuk papier achterblijft in het stemlokaal. En zo zal het vanaf nu ook gaan, het kabinet heeft op 16 mei 2008 besloten dat Nederland voorlopig alleen nog met het rode potlood stemt. Een vervanging van de stemcomputers komt er vooralsnog niet.

Wij, de voorstanders van controleerbare verkiezingsuitslagen, zijn wereldwijd aan het winnen! Nederland is om, en ook veel Amerikaanse staten eisen nu (na grote problemen) dat er een papieren kopie is. In Duitsland zijn stemcomputers zoals we ze hier hadden ongrondwettig verklaard. Californië heeft stemcomputers de facto buiten spel gezet. De Engelse kiesraad wil af van alle pilots met elektronisch stemmen. In Ierland gaat men de voor 50 miljoen Euro aangeschafte Nederlandse stemcomputers vernietigen. Quebec en Italië zien geheel af van stemcomputers.

Nederland stemt op papier en is geen uitzondering. In veel landen wordt actie gevoerd en stemmen zonder papieren kopie is wereldwijd op zijn retour.


Nieuws

April 2012
Wegens aanhoudende spamproblemen hebben we de Wordpress uitgezet en staat de oudere Mediawiki weer als voorpagina ingesteld. Ja, de site wordt wat oud, en er zijn ook wel weer langzaam (uiterst langzaam zelfs) wat bewegingen aan het stemcomputerfront. Wellicht binnenkort meer nieuws.

Belangrijke momenten

4 juni 2009 
De eerste verkiezingen sinds lange tijd waarbij weer in het hele land met het stembiljet wordt gestemd, die voor het Europees Parlement, verlopen zonder grote incidenten. De uitslagen zijn wel iets later, maar de hemel komt niet naar beneden.
3 maart 2009 
Het Duitse grondwettelijk hof, het Bundesverfassungsgericht, doet uitspraak over de Grondwettelijke toelaatbaarheid van de Nedap stemcomputers (dezelfde die we hier hadden) bij Duitse verkiezingen. Conclusie: de Nedap stemcomputers zijn niet toelaatbaar.
30 juni 2008 
De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Pdf icon.png schrijft aan de Tweede Kamer dat het internet-stemsysteem RIES niet zal worden ingezet bij de waterschapsverkiezingen.
16 mei 2008 
Het kabinet heeft Pdf icon.png besloten dat Nederland voorlopig alleen nog met het rode potlood stemt. Een vervanging van de stemcomputers komt er niet.
25 oktober 2007 
Per 21 oktober is de Regeling voorwaarden en goedkeuring stemmachines Pdf icon.png ingetrokken. Daarmee is het tijdperk van de stemcomputers in Nederland tot een voorlopig einde gekomen.
1 oktober 2007 
De voorzieningenrechter heeft het goedkeuringsbesluit voor de Nedap stemcomputers vernietigd. Dat betekent dat er vanaf vandaag officieel sprake is van ex-stemcomputers.
27 september 2007 
Commissie Korthals Altes komt met het advies Pdf icon.png Stemmen met vertrouwen.

Laatste nieuwsbrief

Spoedcursus stemcomputers

Wij