U bekijkt deze pagina in een browser die niet aan de web standaarden voldoet, hierdoor kunnen wij niet garanderen dat u gebruik kunt maken van de volledige functionaliteit.

NieuwsRecht & politiek 

Minister keurt stemmachines af

 

- In 35 gemeenten in Nederland zal het rode potlood weer terugkeren. Dit laat Minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van de AIVD blijkt dat de Sdu stemmachines straling afgeven die op een afstand van tientallen meters is op te vangen. Zo kan het stemgedrag van de kiezer door derden worden gevolgd. De Sdu heeft aangegeven dat een oplossing op korte termijn niet voor handen is.

Als gevolg hiervan heeft de minister besloten om zijn eerdere goedkeuring van de Sdu machines in te trekken. De Sdu machines zullen dus niet gebruikt worden bij de aankomende verkiezingen. Het gaat hier om circa 10 procent van de in Nederland gebruikte stemmachines. Één van de gedupeerde gemeenten is Amsterdam.

Ook zijn er drie typen stemmachines van het merk Nedap onderzocht, deze geven minder straling af dan de Sdu machines. Het vierde Nedap-type wordt op dit moment nog onder de loep genomen.

In afwachting van de verkiezingen zal in 40 gemeenten de beveiliging van de stemcomputers steekproefsgewijs worden getest. Na afloop van de verkiezingen, maar voor de vaststelling van de uitslag, zullen steekproefsgewijs enkele honderden Nedap machines onderzocht worden op mogelijk misbruik.

In Amsterdam gaat het om 490 stemcomputers die niet gebruikt zullen worden. Hendrik Woldrik van de gemeente Amsterdam laat weten dat de omslag wat meer werk zal betekenen, maar dat de gemeente geen grote problemen voorziet. 'We gaan weer terug naar de oude vertrouwde manier, voor veel mensen zal dat sowieso bekender zijn', aldus Woldrik.  [eind]

17:27 : reactie gemeente Amsterdam

TagsTags: aivd, nicolai, nedap, sdu, stemmachine, amsterdam.

note U kunt alleen een reactie plaatsen wanneer u bent geregistreerd en wanneer u bent ingelogd...

email Vul onderstaand formulier volledig in en druk op Verstuur
Uw gegevens
Uw Naam
E-mail adres
Verzenden aan
Aan
E-mail adres
Eventuele opmerkingen
 
 
 
 
IDG Nederland is uitgever van TechWorld, Computer!Totaal, ComputerPartner, RetailPartner, InfoWorld, Tips & Trucs, ZOOM.nl, ZOOM.nl Gallery, Gadget.nl, PowerZone en GameZ.
Meer informatie: IDG Nederland, IDG Info, IDG Blog en IDG.com