nieuws.jpg

8 april 2006

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken:
'Leden stembureau moeten elkaars handelen controleren'

 

Onder het toeziend oog van Officier van Justitie Serge Lukowski trok donderdag en vrijdag een groot aantal geniformeerde agenten de straten van Zeeland in om de eerder deze week verstuurde stemformulieren in ontvangst te nemen bij de kiezers uit stemdistrict Compostella.

"De uitkomst van de schaduwverkiezingen onder de stemmers van Compostella is bepalend voor de voortgang van het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de mogelijke verkiezingsfraude in Zeeland, vertelt Serge Lukowski donderdagavond aan Arena. ”Wanneer uit deze schaduwverkiezingen, net als uit de eerdere enquête van Arena, blijkt dat er veel minder dan 181 personen op de heer Te Meerman hebben gestemd, zal het OM haar onderzoek onverminderd voortzetten. Blijken er wél 181 mensen een stem op hem te hebben uitgebracht, dan wordt de zaak waarschijnlijk geseponeerd; stelt de Bossche Officier van Justitie, die vanavond (vrijdag) samen met Landerds burgemeester Doorn de stemmen zal gaan tellen.

Minister Remkes

Nadat uit een aantal tests van Arena bleek dat frauderen met een stemmachine van Nedap een fluitje van een cent is, zochten we deze week onder meer contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. We legden de verantwoordelijke minister Johan Remkes onze bevindingen voor en vroegen hem naar een reactie op onze constatering dat kwaadwillenden -nadat iemand zijn stem heeft uitgebracht en nog op de rode knop moet drukken- met het kwartslag draaien van de toegangssleutel op het stemkastje van de computer, in no-time de melding: 'u heeft gestemd op het scherm kunnen toveren. Woordvoerder Mark de Boer bevestigt namens minister Remkes dat de beschreven handelingen technisch inderdaad mogelijk zijn.

En verder: 'Deze mogelijkheid is ingebouwd zodat de situatie hersteld kan worden indien een kiezer wegloopt voordat hij op de rode stemknop heeft gedrukt. Dat het door deze 'mogelijkheid op de stemcomputer wel heel eenvoudig is om fraude te plegen, lijkt de bewindsman voor lief te nemen. Hij zegt dat er in de Kieswet en het Kiesbesluit op allerlei manieren waarborgen zijn ingebouwd om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid. Op de vraag welke waarborgen dit dan zijn komt de minister echter niet verder dan dat 'de stembureauleden elkaars handelen moeten controleren...

'Onverklaarbare codes'
Graag wilden we onze bevindingen ook voorleggen aan de fabrikant van de stemcomputers, NEDAP. Woordvoerder Mathijs Schippers wil er echter geen 24-uurstaak van maken om journalisten te woord te staan. Ook op vragen van puur technische aard wil hij niet ingaan. Dat is jammer, want een dag eerder deed hij dat wel voor Brabants Dagblad. Zo vertelde hij daar dat het een hele toer is om op het juiste moment aan de sleutel te draaien.
Volgens Arena is dat niet waar: er gaat immers een piepje. Ook stelt Schippers dat er voor leken onverklaarbare codes op het display verschijnen. Ook daar heeft Arena bij het eigen onderzoek niks van gezien. En tot slot stelt de zwijgzame woordvoerder van NEDAP in het Brabants Dagblad dat het minstens 20 minuten kost om de stemmen later toe te wijzen.

Arena heeft die test ook uitgevoerd en daaruit bleek dat binnen tien minuten 180 keer gestemd kan worden op een kandidaat naar keuze.

De politie haalt de biljetten op van de schaduwverkiezingen in het district Compostella.

Officier van Justitie Serge Lukowski (links), burgemeester Willy Doorn (rechts) en drie politieambtenaren telden vrijdagavond op het bureau in Uden de stemmen van de schaduwverkiezingen in het district Compostella Zeeland. De resultaten van het onderzoek naar de vermeende stemfraude worden naar verwachting pas over enkele weken bekendgemaakt.

vorige.gif